Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Zaljubite se u čarobni Santorini

Kuce na Santoriniju

Zaljubite se u čarobni Santorini

Sa svojom reputacijom blistavih panorama, romantičnih zalazaka sunca  i vulkansko-peščanim plažama, nije nikakvo čudo što se ovo ostrvo nalazi na mnogim listama mesta koja se moraju obići. Zato vas i mi vodimo sjajnim aranžmanom za Santorini ljeto. Pročitajte nešto više o prelijepom grčkom ostrvu.

Vulkansko porijeklo ostrva

Do oko 1620. godine pre nove ere, Santorini – koje se tada zvalo Kallisti – je bilo samo još jedno obično ostrvo vulkanskog porekla, sa antičkim gradom minojske civilizacije na južnoj obali i nestabilnim magmatskim komorama. Onda se desila jedna od najžešćih erupcija tog tipa, koja je prouzrokovala da se cjentar ostrva uruši u sada prazni krater – u ovakvim okolnostima poznat kao kaldera. More je ubrzo popunilo novo-stvorenu prazninu, ostavljajući samo današnje ostrvo u obliku polumeseca iznad površine vode. Isti zemljotres je izazvao cunami koji doprineo propasti minojske civilizacije na Kritu.

Deo Kikladske grupe ostrva, Santorini zvanično nosi naziv Tira, a ime obuhvata ostala vulkanska ostrvca u orbiti. Nalazi se u Egejskom moru, otprilike na polovini razdaljine između Atine i Krita.

Ostrvo ima oblik nepravilnog kroasana, a susedna ostrvca nagoveštavaju da je ostrvo Santorini nekada imalo kružni oblik; u tom periodu bilo je bio poznato kao Strongili (Okruglo). Vulkanska erupcija izazvala da cjentar potone, ostavljajući kalderu sa veoma visokim liticama duž istočne strane – pejzaž koji je danas zaštitni znak predela.

Ljepote Santorinija nisu ostale neopažene

Najbolje je doći u Santorini preko mora; dok vaša plovilica manevriše nad neverovatnim ponoćno plavim vodama kaldere, oštrim liticama lave slojevito razdvojenim u višebojnim stijenama, dok bijele kuće na vrhu izgledujo kao snežne pahulje.

To je jedan pravi spektakl u celom Mediteranu, kao što je i obrnuta praksa, osmatranje voda kaldere sa vrha litica – nešto što nije promaklo posetiocima koji ovde u velikom broju dolaze na Medeni mesec, krstarenje i izlet.

Komercijalni razvoj ostrva fokusiran je na liticama na zapadu ostrva, sa velikim grupacijama blistavo bijelo okrečenim zgradama ugnjezdenim na vrtoglavim visinama, koje se prostiru niz litice i pružaju pogled koji oduzima dah sa mora ili kopna.

Užurbani glavni grad ostrva – Fira, prostire se sjeverno, preko sela pod nazivom Firostefani (oko 15 minuta hoda od grada) i Imerovigli (najviše tačke ivice kaldere, oko pola sata hoda od Fire). Put koji povezuje ova sela je ispunjen luksuznim hotelima, terasama restorana i beskrajnim mogućnostima za fantastičnim fotografijama.

Ove tri združena naselja privlače najviše posetilaca, uz zapanjujuće i potpuno ekskluzivno  selo Oia na severu Santorinija. Sve veći broj hotela nalazi se i na jugu ostrva.

Uživanje koje ispunjava svaki dan na Santoriniju

Ima dosta načina na koje možete provesti jedan dan tokom svog letovanja na Santoriniju. Da li je to uživanje u prelijepim plažama bijelog, crnog ili crvenog pjeska; šetnja ivicama kaldere i divljenje zapanjujućim pogledima; upoznavanje istorije i antičke minojske civilizacije; ispijanje vrhunskih vina na terasama restorana ili prosto opuštanje uz magičan zalazak sunca.

Pored toga organizovaćemo ture koje će vas upoznati sa svim atrakcijama ostrva, arheološkim nalazištem Aktrotiri, izlet na najvišem uzvišenju ostrva i planinom proroka Ilije, obilaske vinarija, još jednog popularnog naselja na ostvru – Oia, obilazak ostrva Nea Kameni i vrelih izvora i još mnogo toga.

Naravno, postoje pogledi koji će vas zaustaviti u mestu i dati mali uvid u to kako velike zvezde putuju. Međutim, postoji još mnogo toga da se istraži pored glavnih atrakcija Santorinija. Poput predivnog bioskopa na otvorenom, zanimljive pivare, vinske pećine sa ukrasima, i demnostracija grčke kuhinje koje neguju rastuću gastronomsku kulturu ostrva.

Iako je Santorini krcat turistima tokom sezone, u mestu Personisi, gde se nalazi naš smeštaj,  moći ćete da izbegnete horde ljudi u potrazi za najboljim fotografijama. Cene su takođe znatno pristupačnije, a glavni grad je udaljen jednu vožnju autobusom. Doživite filmske prizore na svom letovanju ove godine i rezevrišite svoje Santorini ljeto.

 

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.