Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Vodič za putovanje u Solun – grčku prijestonicu kulture

šetalište u Solunu

Vodič za putovanje u Solun – grčku prijestonicu kulture

U ovom tekstu pronaći ćete sve što treba da znate o Solunu nekad i sad, šta ne smijete izostaviti tokom obilaska i kako ćete se najbolje provesti u ovom lijepom, drevnom gradu na obali Egejskog mora.

Šta treba znati o Solunu

Solun je, posle Atine, drugi po veličini i značaju grad u Grčkoj i jedna od najznačajnijih balkanskih luka, koja trgovinskim putevima spaja Balkan i Mediteran.

Na teritoriji čitavog Soluna danas živi preko milion stanovnika.

Solun je odlično saobraćajno premrežen grad; do njega možete doći avionom, vozom, autobusom, kolima ili na brodu, a u samom gradu redovno saobraća gradski autobus, mada je šteta ne iskoristiti ljepo vrijeme za šetnju, vožnju biciklom ili brodićem po obali.

Bez obzira na ratna razaranja i osvajanja, Solun je uspio da očuva brojna zdanja iz davne prošlosti, najviše onih vezanih za starorimsko i vizantijsko nasljeđe. Grad je bogat muzejima, galerijama i mnogim drugim ustanovama kulture.

UNESCO je 1988. godine proglasio 15 solunskih znamenitosti za dio Svjetske kulturne baštine – njene ranohrišćanske i vizantijske spomenike i građevine.

Kratko o istoriji Soluna

Grad je dobio svoje ime, Thessaloniki, po sestri čuvenog osvajača Aleksandra Velikog, čiji je muž Kasandar i osnovao grad 315. godine p.n.e, a kada su ga zauzeli Rimljani, nisu mogli da ne primijete njegov značaj i učinili su ga glavnim gradom jedne provincije na veoma važnom državnom putu – u vrijeme Rimljana, ostao je važan vojni, trgovinski i kulturni centar.

U Vizantiji, Solun je bio jedan od najvažnijih trgovačkih centara, a u njemu su rođeni i Ćirilo i Metodije.

Turski osvajači osvojili su ga iz drugog pokušaja, i bio je dio Osmanskog carstva sve do 1912. godine; nakon Balkanskih ratova, dodeljen je Grčkoj.

Brojno jevrejsko stanovništvo koje je odvajkada živjelo u Solunu (a bilo najbrojnija vjerska grupa u gradu od dolaska Sefarda početkom 16. vijeka), uništeno je tokom Drugog svjetskog rata od strane nacističkih trupa; veoma mali broj preživjelih otišao je u Izrael.

Klima u Solunu

Vrijemenska prognoza za Solun uglavnom donosi dobre vesti: jul je najtopliji mjesec, sa prosječnom temperaturom od 26 stepeni; zimi temperatura ne pada ispod nule: prosječna temperatura za januar, najhladniji mjesec, iznosi oko 6 stepeni.

Novembar je mjesec u kome možete očekivati najviše kišnih dana, a u julu je voda najljepša za kupanje: prosječna temperatura morske vode je tada oko 25 stepeni.

Šta raditi u Solunu?

Solun je iz više razloga veoma privlačna turistička destinacija za turiste sa svih strana svijeta; u njemu vam sa brojnim znamenitostima, klubovima, restoranima i mjestima za šoping nikada neće biti dosadno. Zvanični sajt grada nudi sve informacije koje su vam potrebne, a mi smo ovde izdvojili najvažnija odredišta za vas.

Šoping u Solunu

Centar grada je najbolje mjesto za početak vaše šoping ture u Solunu: počnite od ulice Tsimiski i njenih brojnih radnji sa svjetskim brendovima odjeće, obuće, nakita, tehnika i mnogo toga drugog.

Radnje ćete naći i u drugim ulicama u centru grada, na primjer susjedne ulice Mitropoleos i Proxenou, kao i u ulici Pavlou Mela i aveniji Leoforos Nikis. Nešto povoljnije cijene očekujte u ulicama Ermou i Egnatia.

Što se tiče šoping centara, naši turisti najradije posjećuju Mediterranean Cosmos, a tu su i Plateia, Notos Galleries, Attica i mnogi drugi.

Muzeji u Solunu

Arheološki muzej Soluna

Smatra se za jedan od najboljih evropskih muzeja; sadrži veliku, dragocjenu kolekciju predmeta od praistorije do rimskih osvajanja, grobnicu Filipa Makedonskog, papirus Dervenije i zlatne predmete iz makedonske oblasti.

Muzej Vizantijske kulture

Ovaj muzej ima 11 galerija u kojima prikazuje istoriju vizantijske kulture kroz bogatu zbirku predmeta iz tog istorijskog perioda.

Crkve

Najvažniji solunski vjerski objekti su Crkve Svetog Dimitrija, Svetog Đorđa, Svete Sofije i Panagije.

Manastirski kompleks Meteora je najveći i najznačajniji u Grčkoj, posle Svete Gore. Osnovali su ga monasi pustinjaci u 11. vijeku, ali njihov procvat je počeo tek kada su Turci osvojili Grčku, jer je nepristupačnost manastira skrivenih na okomitim stijenama upravo tada dobila pun smisao.

Bijela Kula

Simbol Soluna, u okviru kog postoji i muzej. Prvobitno je izgrađena kao dio gradskih zidina u 16. vijeku, za vrijeme Otomanskog carstva, a u 19. vijeku služila je i kao zatvor.

Rotonda

Impresivno kružno zdanje koje je izgradio još rimski general Galerije još oko 300. godine, a u 4. vijeku pretvorena je u hrišćansku crkvu. U vrijeme Otomanskog carstva, služila je kao džamija, a kada je Solun ponovo postao grčki u 19. vijeku, bila je crkva, pa na kraju muzej skulptura.

Provod u Solunu

National Geographic uvrstio je Solun u jedan od deset gradova u kojima je noćni život najbolji na svijetu!

Provod je dovoljno dobar da mnogi rezervišu proslavu Nove Godine mjesecima unapred, ne samo kada već prolaze kroz Grčku tokom ljetovanja.

Ako vas zanima autentično grčko iskustvo, posjetite neki od Bouzouki klubova i igrajte s domaćim stanovništvom uz muziku najpopularnijih grčkih izvođača. Ako volite grčku muziku i kuhinju (giros, ali ne samo to), ali niste tip za burni noćni život, sjedite na ručak u neku od grčkih taverni – najbolje ocijenjena je Palati taverna, a plodove mora probajte u 7 Thalasses.

Pored taverni i buzuki klubova, odlične noćne klubove i barove naći ćete u četvrtima Syngrou/ Valaoritou i Ladadika.

Nećete pogriješiti u koje god doba godine da odlučite da posjetite Solun. Lijepo vreme, bogata istorija i kultura, raznovrsan noćni život i izvrsna nacionalna kuhinja učiniće da se osjećate ljepše nego kod kuće i da se vraćate ovom gradu iznova i iznova.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.