Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Vodič kroz Rim – Vječni grad

Panorama Rima

Vodič kroz Rim – Vječni grad

Rim je bez sumnje jedan od najljepših gradova svijeta; svake godine, milioni turista iz čitavog svijeta dolaze ovde, kako bi se divili blagom i remek djelima rimske umjetnosti i arhitekture. Rim je tokom svojih vjekova postojanja imao veliki uticaj na cijeli svijet, kao koljevka jedne od najslavnije svjetske civilizacije.

Međutim, prva posjeta Vječnom gradu može biti zbunjujuća. Ovaj vodič će vašu posjetu Rimu učiniti mnogo pristupačnijom, pružajući vam dosta praktičnih savjeta koji će vam pomoći da oktrijete i uživate u gradu i njegovoj slavi.

Kada posjetiti Rim i koliko se zadržati

Budući da je Rim veoma popularna turistička destinacija, pažljivo planirajte putovanje. Najbolje vrijeme za posjetu tokom godine je u aprilu, maju i u periodu od kasnog septembra kroz novembar. Zato smo se odlučili da vas vodimo u Rim u sred jeseni.

Nepodnošljive vrućine tokom ljeta i velike gužve čine Rim gotovo nepodnošljivim. Pogotovo izbegavajte avgust, jer je ovo mjesec kada gotovo cijela Italija ide na odmor. Putovanje previše blizu ili rano Novoj godini je rizično, jer se radno vrijeme mnogih atrakcija skraćuje, a neke su potpuno zatvorene.

Ako planirate da ostajete nedelju dana, definitivno ćete imati šta da vidite, čak ćete se i dalje osećati kao da odlazite prerano. Međutim, ako vam je vrijeme ograničeno, nemojte da pokušavate da vidite sve atrakcije za dva dana. Zato smo mi odvojili pet dana, za posjetu sa uživanjem. Rim nije izgrađen za jedan dan; i ne može se vidjeti za isti.

Gradske četvrti u Rimu

Rim je podijeljen na nekoliko četvrti, takozvani istorijski centar je zapravo jako mali, zauzima samo 4% u odnosu na cijelo gradsko područje – ali se tu nalazi većina gradskih atrakcija. Evo koje su četvrti.

Moderni centar

Ovde se nalaze mnogi hoteli, kao i izobilje restorana i šoping atrakcija u ulici Veneto; ovde ćete naći i Quirinal, Fontanu Trevi, piazza Barberini, Castro Pretorio i piazza della Repubblica.

Stari Rim

Centar grada iz doba renesanse, sa predivnim trgovima, katedralama, Panteonom, i mnoštvo restorana; uključuje i piazza Navona, piazza Campo de’ Fiori i pređašnju jevrejsku četvrt.

Vatikan

Obuhvata nezavisni grad-državu Vatikan i njene beskrajne znamenitosti, relikvije i vatikanske muzeje – kao i okolnu oblast Borgo, Prati i Monte Mario.

Colosseo

Srce antičkog Rima, ovde se nalaze Koloseum, Fori Imperiali, brdo Capitoline sa svojim muzejima.

Sjeverni centar

U sjevernom delu grada nalazi se Vila Borgeze, Španske stepenice i elegantne četvrti Parioli i Salario.

Trastevere

Šarmantna oblast južno od Vatikana, na zapadnoj obali rijeke Tiber. Prošarana uskim kaldrmama i usamljenim trgovima koji su bili inspiracija brojnim umjetnicima.

Aventino – Testaccio

Mnogo iznenađenja čeka znatiželjne posjetioce u ovoj zanemarenoj gradskoj četvrti, kao i odlična hrana.

Esquilino – San Giovanni

Južno od željezničke stanice, naći ćete pokrivenu pijacu, trg Vittorio Emanuele II i Baziliku sv. Ivana Lateranskog.

Nomentano

Četvrt iza željezničke stanice. Krasi je treperav noćni život u San Lorenzu.

Šta treba znati o Rimu

Smješten na reci Tiber, između planine Apenin i Tirenskog mora, ,,Vječni grad’’ nekada je bio administrativni centar moćnog rimskog carstva, vladajući prostranom teritorijom koja se protezala od Britanije do Mesopotamije. Danas je grad prijestonica Italije, sjedište italijanske vlade i dom brojnih ministarstava. Rim ima 2,6 miliona stanovnika, dok sa širim gradskim područjem ima oko 4,2 miliona stanovnika.

U arhitektonskom i kulturnom smislu, Rim ima dosta kontrasta – imate područja sa pompezno ogromnim veličanstvenim palatama, putevima i bazilikama, koje su okružene sitnim stazama, crkvama i starim kućama; Takođe ćete se pronaći kako hodate pored velike palate i elegantnog bulevara sa drvećem, u malu srednjovjekovnu ulicu.

Italijani veoma vole svoje znamenitosti. Kako bi omogićili svima da se dive njihovoj lepoti, tokom jedne nedelje u godini ne postoji naplata za obilazak i posjetu svih javnih znamenitosti i istorijskih lokacija. Ova sedmica je poznata kao “Settimana dei Beni Culturali”, obično se dešava sredinom maja, a tokom tih 7 do 10 dana, posjeta svakoj znamenitosti, arheološkom lokalitetu i muzeju koji pripada vladinim agencijama (kao što su palata Kuirinal i njeni vrtovi, Koloseum i sav Drijevni forum) je besplatna.

Tokom našeg aranžmana, posjetićemo glavne atrakcije Rima:

 • Koloseum
 • Panteon
 • Rimski forum
 • Trg Venecija
 • Trg Republike
 • Via Veneto
 • Vila Borgese
 • Fontana di Trevi
 • Piazza di Popolo
 • Rimski akropolj
 • Vatikan

Teško je nabrajati sve atrakcije jednog od najimpresivnijih gradova svijeta, kada je obična šetnja kroz ulice Večnog grada doživljaj sam po sebi.

Najbolji vidikovci u Rimu

Jedan od najboljih pogleda se može uhvatiti sa vrha zgrade posvećene Vitorio Emanuelu. Nakon što dođete do terasa na srednjem nivou, platite €7 za vožnju liftom do vrha. Pored pogleda na cio grad koji oduzima dah, imate informativne dijagrame koji objašnjavaju u šta gledate.

Možete se takođe popeti na neko od mnogobrojnih brda, da li će to biti neko od sedam originalnih brda ili neka od okolnih. Najpopularnija su brdo Janiculum i Pinicio.

Budite i vi među srećnicima koji mogu da se pohvale da su posjetili ovaj grad. Rezervišite sjajan jesenji aranžman već danas i bićete korak bliže prijestonici nekadašnjeg rimskog carstva.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.