Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Urugvaj – skriveni biser Južne Amerike

Urugvaj – skriveni biser Južne Amerike

Ako posmatramo geografski položaj Urugvaja, može nam izgledati kao da je u pitanju jedan biser, smješten između Brazila sa gornje ili sjeverne strane kao jednog prsta i Argentine sa donje ili južne strane kao drugog. Nakon gotovo dva vijeka skrivanja ovog bisera, u sijenci svojih susjeda, ali i unutrašnjih dešavanja, Urugvaj je konačno počeo dobijati na značaju, jer iako je druga najmanja država Južne Amerike sa svega 3,5 mil. stanovnika, jedna od najuređenijih – progresivna, stabilna, bezbjedna i gostoljubljiva. Vodi se i kao prva zemlja u Južnoj Americi po slobodi medija, liberalnoj politici, e-upravi, brojnosti srednje klase i opštem blagostanju i prosperitetu. Uz sve to, dinamična obala, sezona karnevala i UNESCO zaštićena područja čine Urugvaj jednom od top turističkih destinacija Južne Amerike.

Zastava Urugvaja

Puno ime zemlje je Orijentalna (istočna) Republika Urugvaj dok samo ime Urugvaj potiče iz guaranija – jezika urođenika ovog regiona, što znači “rijeka obojenih ptica”. Prvobitni stanovnici Urugvaja su bili iz plemena Charrúa, koje je na ovom prostoru postojalo oko 4.000 godina prije dolaska Portugalaca u 17. vijeku. Nakon otkrivanja zemlje od strane Portugalaca, osnovano je i prvo evropsko naselje u zemlji – Colonia del Sacramento. Sam Montevideo je osnovan kasnije u 18. vijeku, kao vojno uporište Španije. Nezavisnost je Urugvaj stekao između 1811. i 1828. godine. U skorije vrijeme, jedan od nama najpoznatijih predsjednika Urugvaja bio je Hose Mujica (od 2010. do 2015. godine na čelu države), za kojeg je važilo da je “najsiromašniji predsjednik na svijetu”. Imamo je platu od 12.500 dolara, ali je uzimao samo 10% dok je ostatak davao u humanitarne svrhe. Odbio je smeštaj u predsedničkoj palati i tokom zime je u njoj smještao beskućnike, vozio je “Bubu” i nije koristio usluge telohranitelja.

Iako se zemlja razvija, najviše ka polju turizma, većina stanovništva (njih oko 70%) je poljoprivredno orijentisano. U prilog tome ide i činjenica da je najveći izvozni proizvod juneće meso i vino. Pod razvojem poljoprivrede u neku ruku možemo smatrati i legalizaciju proizvodnje, distribucije i prodaje marihuane, što Urugvaj čini prvom zemljom u svijetu koja je to učinila. Zemlja je zapravo legalizovala i nacionalizovala marihuanu, jer je samo dozvoljeno za dvije firme da je proizvode i dostavljaju apotekama koje dalje uz dosta papirologije prodaju proizvode samo Urugvajcima (za strance su sve radnje vezane za marihuana i kanabis ilegalne za sada). Cijena je svuda ista – jedan gram za jedan dolar. S druge strane, upravo iz ovog razloga, država vidi potencijal razvoja medicinskog turizma, za osobe koje žele koristiti kanabis i marihuanu u medicinske svrhe.

S obzirom na svoju veličinu, Urugvaj ima mnogo toga da ponudi i definitivno ne smijete propustiti neke od najposjećenijih lokacija i dešavanja…

Montevideo

Glavni grad, i mnogi kažu “najlaganiji” grad jer život u njemu teče sasvim opušteno. Narod je prijatan i druželjubljiv i gotovo svi lokalci u uvijek spremni da pomognu strancima. Bogata istorija grada počela je 24. Decembra 1726. godine kada je i osnovan. Mjesto na kojem je ponikao grad otkrio je španski vojnik Bruno Mauricio de Zabala, a legenda kaže da samo ime potiče od brda koje se prostire zapadno od zaliva rijeke Plata. Bruno, kada je ugledao kopno, odnosno brdo, uzmiknuo je “monte video” što u prevodu znači – vidio sam brdo. Danas je to grad pun živahne muzike, teatara i umjetničkih scena. U cijelom Urugvaju, a najviše u Montevideu, postoji zaista velika turistička ponuda. Možete posjetiti neki od javnih muzeja, za koje važi zakon da se ulaz ne naplaćuje, a i posjeta lokalnoj pijaci Mercado del Puerto je obavezna, jer tako ćete najbolje upoznati lokalce, običaje i kulturu. Ovo zdanje je staro oko 130 godina i prvobitno je služilo kao pijaca, a danas je zdanje u kojem je locirano više restorana sa specijalitetima nacionalne kuhinje.

Montevideo

Najznačajniji trg u Montevideu je Trg Nezavisnosti, a oko njega su smještene i neke od najznačajnijih građevina u gradu poput Palacio Salvo i Teatra Solis. Trgom dominira i Artigas Mausolej, u kojem je sahranjen Hose Artigas koji je proglasio nezavisnost od Španije početkom 19. vijeka. Palacio Salvo je najspektakularnija građevina Montevidea. Dizajnirao je italijanski immigrant iz Buenos Airesa – Mario Palanti. Građevina je završena 1928. godine i visoka je 100 metara. Teatar Solis je takođe djelo još jednog italijana – Carla Zucchia i otvoren je 1856. godine.

Palacio Salvo

Tacuarembo

Prijestonica urugvajskih kauboja, domaćin je festivala “La Patria Gaucha” (patriagaucha.com.uy) koji je najveći gaučo festival u zemlji. Održava se početkom Marta, a na programu je rodeo, takmičenja u vještinama, smotra konja i parade, kao i rekonstrukcije istorijskih događaja. Prije gotovo 200 godina, ovdje se razvilo jedno posebno zanimanje – “Payador” – osoba koja je prenosila informacije, priče i događanje kroz pjesmu. Tako se danas tradicionalno održavanju i takmičenja – “Payada”, gdje muzičari na gitarama pjevaju pjesme od po 10 stihova i izazivaju oponenta sa pitanjem, na koji on dalje odgovara sa improvizovanim tekstom, gdje takođe postavlja pitanje i tako dalje…

“Umjetnost Payadora” – Uključite titlove za engleski prevod (CC opcija na Youtube videu).

Punta del Este

Urugvaj ima svojih 653 km obale, a srce ljetnje turističke sezone je Punta del Este, grad na obali Atlantskog okeana. Nalazi se oko 140 km od Montevidea, na poluostrvu i ima oko 40 km pješčanih plaža. Jedna strana poluostrva, Plaža Brava, je okrenuta okeanu, a druga estuaru rijeke La Plata – Plaža Mansa. Ovim visoko razvijenim ljetovalištem dominiraju hoteli, vile i privatni apartmani u ambijentu parkova. Godišnje broji oko milion turista, i broj se iz godine u godinu uvećava.

Punta del Este

Jedna od zanimljivosti ovog grada je atrakcija u vidu skuplture “Prsti” ili “Los Dedos”, koja se nalazi na jednoj od plaža. Skupltura je visoka 3 i široka 5 metara. Kada je u pitanju provod, u Urugvaju očekujte da ćete sve raditi malo kasnije tokom dana, jer recimo večerati u restoranu u 23:00h je sasvim normalno vrijeme, pa tako i izlazak u večernji provod možete planirati oko ponoći, a barovi rade sve do 04 i 05 sati ujutru, a klubovi čak i do 08 ili 09 sati izjutra – taman na vrijeme za doručak.

Skulptura “Prsti”

Colonia del Sacremento

Grad je osnovan 1600-tih godina i u prošlosti je bio pod Portugalom, Španijom pa i Velikom Britanijom. Sve ove države ostavile su svoj kolonijalni trag i uticale na arhitekturu ovog mjesta. Danas, turisti dolaze najviše zbog Barrio Historico, odnosno starog dijela grada koji je pod UNESCO zaštitom. “Calle de los Suspiros” ili Ulica Uzdaha i danas sadrži kuće iz kolonijalnog perioda. Po legendi, ovaj naziv je ulica dobila jer su se tuda nalazile “prijateljice noći” koje su dočekivale brojne mornare. Znamenitost grada je i svetionik, u koji je moguć ulaz i penjanje na vrh odakle se pruža fantastičan pogled. Ugodne su i šetnje promenadom, a interesantno je da se gradić nalazi prekoputa Buenos Airesa  na nekih 40km vazdušne linije.

Colonia

Ostale atrakcije:

 • Punta del Diablo – malo turističko mjesto oko 300 km od Montevidea, sa oko 1000 stanovnika koji se uglavnom bave ribarstvom i turizmom, broji oko 25.000 u sezoni. Mjesto je popularno po dobrim dnevnim i noćnim žurkama i prelijepim plažama.
 • Grad Salto i termalne vode – pored svih svojih prirodnih ljepota, Urugvaj u ponudi ima i termalne vode koje se nalaze u okolini grada Salto. Najpopularnije lokacije su San Nicanor (najkomfornija i najmirnija banja), Dayman (napravljena poput vodenog parka) i Arapey (najstarija banja u zemlji).
 • Carraso – nekada je ovo bio gradić u okolini Montevidea, a danas je jedan od njegovih djelova, i to jedan od najeksluzivnijih.
 • Fray Bentos – drugo UNESCO zaštićeno područje u Urugvaju. Posjeta ovom mjestu je povratak u početak 20. vijeka, jer se vrlo malo promijenilo od tada. Glavna atrakcija je posjeta fabrici za preradu mesa, koja je poznata bila kao “svjetska kuhinja”, koja je imala njemačke (1862. g.), engleske (1924. g.) i na kraju državne vlasnike (1968. g.) sve do zatvaranja 70-tih godina 20. vijeka. Fabrika je bila svjetski poznata po proizvodnji konzerviranog mesa i igrala je veliku ulogu u ishrani čovječanstva, posebno okom II sv. rata.

Karneval

Kakva bi zemlja Južne Amerike bio Urugvaj, da nema karneval?! Svake godine, oko 23. Januara kreće gotovo tromjesečna karnevalska proslava! Ustanovljen je u 18. vijeku kada su Evropljani doveli afričke robove, i kao što je to u većini zemalja bilo, utjehu u teškom životu našli su u muzici i plesu. Praktikovali su “Condombe” – muzički pravac baziran na bubnjevima. Urugvaj je u međuvremenu ukinuo ropstvo, ali se tradicija zadržala, a ovaj pravac je prerastao u veliki dio karnevala. A ako je “Condombe” srce festivala, onda su “Lubolos”, “Murgas i “Pariodistas” njegov glas. “Lubolos” su osobe koje boje svoje lice u bijelo i pjevaju pjesme o robovima, njihovoj afričkoj domovini i svakodnevnim izazovima i mukama sa kojima se sreću u radu. Ali, oni se ovim činom ne rugaju ropstvu, već njihov čin farbanja lica predstavlja znak izvinjenja u ime svojih predaka. “Murgas” koriste muziku i teatar da satirično prikažu državne lidere, dok “Pariodistas” imaju interakciju sa publikom i animiraju je imitacijama političara i poznatih ličnosti.  

Najbitnija sporedna stvar na svijetu – Fudbal

Karakteristično za zemlje Južne Amerike, pa i za Urugvaj, glavni sport je fudbal. Veliki značaj razvoju ovog sporta doprinijela je organizacija prvog Svjetskog prvenstva u fudbalu 13. Jula 1930. godine gdje su i osvojili prvo mjesto. Montevideo je dobio organizaciju Mundijala kao dvostruki Olimpijski pobjednik, ali i kao organizator koji je bio spreman pokriti sve troškove putovanja i boravka reprezentacija tokom prvenstva, kao i da sagradi još jedan stadion za potrebe prvenstva. Cijeli turnir se odigravao u Montevideu na tri stadiona: Centenario (novi stadion), Pocitos i Parque Central. Doduše, Centenario stadion je bio završen tek petog dana turnira, iako se neprekidno gradio prethodnih godinu dana, bio je ovo izazovan projekat stadiona sa 100.000 mjesta. Danas, u okviru stadiona Centenario se nalazi i muzej sporta. Mnoge države nisu baš bile spremne na ovako dalek put, pa se za učešće prijavilo svega 13 timova. Među njima je bila i reprezentacija Jugoslavije i osvojila 3. mjesto! Urugvaj je takođe osvojio prvo mjesto i 1950. godine, pa i dalje važi za najmanju državu koja je osvojila prvenstvo (najmanja u smislu broja stanovnika). Čak i ako niste fudbalski fanatik, dok ste u Urugvaju potrudite se ostvariti poseban doživljaj – pogledati utakmicu Nacionala ili Penarola, dva najvoljenija fudbalska kluba u zemlji.

Urugvajska kuhinja

Urugvajci važe za narod koji se najviše hrani mesom, poput svojih komšija iz Argentine, i godišnje jedna osoba u prosjeku pojede oko 82 kg mesa – najviše junećeg. Popularna jela su:

 • Asado – Urugvajci obožavaju meso, pa kada bi ih pitali šta najviše vole da jedu, vjerovatno bi Asado bio prvi izbor. Najbolje bismo približili ovo jelo ako ga upredimo sa našim miješanim mesom, jer na velikom roštilju koji se zove “parrilla” ima i govedine, piletine i svinjetine, a Asado vežu i običaji. Uglavnom se konzumira u većim grupama, na okupljanjima i proslavama. Osoba zadužena za spremanje mesa nosi naziv “Asador”;
 • Capeletis a la Caruso – Capeletis su ustvari ravioli pasta, a sos Caruso je taj koji čini ovo jelo posebnim. Sastoji se od pavlake, šunke, pečurki i oraha;
 • Empanadas – jako često jelo koje se može jesti u bilo koje doba dana. Podsjećaju na naše pancerote. Obično su punjene sirom, šunkom i povrćem. Takođe postoje i slatke vrste sa jabukom, džemom ili sa “Dulce de leche” koji ćemo kasnije u dezertima objasniti;
 • Corvina – od ribljih specijaliteta ovo je najviše konzumirana riba, koja bi kod nas najbliža bila po izgledu i ukusu brancinu. Obično se prži, a često i na roštilju, ali su poznati i marinirani specijaliteti kao i supe;
 • Choripan – ovaj specijalitet je kobasica u kifli sa prilozima (podsjeća na hot dog) i uglavnom se služi u restoranima brze hrane i kod uličnih prodavaca;  
 • Chivito – juneći stek u sendviču sa povrćem;       
 • Pamplona – file junećeg mesa punjen sirom i papričicom i potom umotan u slaninu.
Asado

Neki od najboljih restorana u zemlji su Paradod La Huella u gradu Josen Ignacio i La Bourgogne u gradu Ponta del Este. Osim što vole meso, Urugvajci pažnju poklanjaju i dezertima a najpopularniji je “Dulce dal lece” – tradicionalni južnoamerički slatki namaz. Doslovni prevod glasi “slatko od mlijeka” a upravo je to uz šećer glavni sastojak. Postoji više načina spremanja i korišćenja: može se piti, koristiti kao dodatak drugoj hrani u vidu preliva i punjenja (tortama i pecivima) ili kao slatkiš u vidu karamele koji se naviza Vaquita (u prevodu “mala krava”).

Zanimljivosti

 • U Urugvaju postoji i zajednica crnogorskih iseljenika koji su otvorili Konzulat Crne Gore u Montevideu 2015. Godine. Interesantno je da je duga tradicija dobrih odnosa Crne Gore i Urugvaja, još od početka 19. Vijeka kada je kapetaj Jovan Vukasović sa brojnim iseljenicima iz Crne Gore formirao prvu urguvajsku flotu, pomogao izgradnju brodova i uspostavljanju brodarskih linija. Prvo crnogorsko društvo iseljenika je osnovano još 1912. Godine u gradu Karmelo (Carmelo).
 • Voda u zalivu rijeke Rio de la Plata je slatko-slana jer sa jedne strane se u zaliv uliva Parana rijeka, a sa druge ga zapljuskuju talasi Atlantkog okeana. 
 • Himna Urugvaja se smatra za najdužu nacionalnu himnu na svijetu koja traje gotovo šest minuta.
 • Mate – je nacionalno piće Urugvaja. U pitanju je čaj sušene biljke Mate, koji se priprema na specifičan način u služi se u bakarnoj šolji sa metalnom slamčicom. Dok jedni smatraju da je jako ljekovit za tijelo i dušu, drugi pak misle da ima i neka kancerogena svojstva. Međutim, vidjećete da mnoštvo ljudi uživa u ovom nacionalnom piću, pa čak i dok voze automobile i nose termose na posao ili u šetnju.
 • Na obalama Montevidea nastala je vjerovatno najpoznatija tango kompozicija na svijetu – “La cumparsita”.  Numera, koju čitav svet poznaje kao argentinski tango, zapravo je urugvajska kompozicija.
 • Urugvaj je pored Argentine i Čilea, u zadnjih 10-ak godina postao jedan od najznačajnijih proizvođača vina. Male privatne vinarije su se izdvojile svojim vrhunskim kvalitetom i njihova vina se konzumiraju širom svijeta. Najpoznatija sorta grođa je Tannat i obavezno probajte vino od ove sorte.
Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.