Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Upoznajte Beč, jedan od najljepših evropskih gradova

beč belvedere

Upoznajte Beč, jedan od najljepših evropskih gradova

Glavni grad Austrije je nezaobilazna destinacija za turiste iz svih krajeva svijeta: od Kine i Japana, Rusije, Australije, pa sve do naših krajeva, ljudi u Beč dolaze da uživaju u bogatom kulturnom i istorijskom nasljeđu, umjetnosti i dobroj hrani.

Prije vašeg putovanja za Beč, upoznajte se u nastavku teksta sa ovim čarobnim gradom Austrije.

Ako se odlučite za putovanje u Beč tokom nekog od narednih odmora, sigurno nećete pogriješiti, jer ste se zadesili u gradu u kome ćete uvijek imati šta da radite – bilo da ste prvi ili sto prvi put u njemu!

Ako idete u Beč vikend možda neće pokriti sve što treba da vidite, ali vrijedeće – izdvojili smo nekoliko najprivlačnijih mjesta koje treba da obiđete, i nešto o kulturno – istorijskoj pozadini Beča.

Malo o istoriji Beča

Područje današnjeg grada predstavlja jednu od najstarijih ljudskih naseobina (Beč to duguje svojem dobrom položaju), i jedna je od najstarijih metropola u srcu Evrope, gdje su se vijekovima preplitali različiti kulturni i politički uticaji.

Ovdje se nalazilo prvobitno keltsko naselje, rimljani su se zadržali do 5. vijeka, a uspon Beča kakav danas znamo počinje od 11. vijeka – već tada je bio važno trgovačko sjedište, a proglašen je i vojvodstvom.

Kulturni vrhunac Beč doživljava u 18. vijeku: došlo je do reizgradnje grada u baroknom stilu, i izgrađene su mnoge veličanstvene palate za plemiće, poput Šenbruna, Belvederea i mnogih drugih. Gradilo se i izvan gradskih zidina: predgrađa su potpuno renovirana, izgrađen je bečki pojas, a uz to, stanovništvo je nakon epidemije kuge krenulo da konstantno raste, pa je uspostavljena komunalna služba i gradska pošta.

Arhitektonski dragulji Beča

 • Belvedere – u ovoj veličanstvenoj baroknoj palati nalaze se i neprocjenjive umjetničke kolekcije; ovdje možete vidjeti djela Gustava Klimta, Egona Šielea, Oskara Kokoške…
  Belvedere se sastoji iz gornjeg i donjeg dijela palate i raskošne bašte. U gornjem dijelu nalaze se umjetničke kolekcije, a u donjem su Zlatna soba, Mermerna galerija i Groteskensaal – prostorije koje najbolje opisuju u kakvoj je raskoši živio princ Eugen Savojski.
 • Šenbrun (Schönbrunn) – najljepši prikaz bečke barokne arhitekture; izgradnju ove palate naredio je car Maksimilijan II u 16. vijeku, a od 1996. nalazi se na Uneskovoj listi mjesta Svjetske baštine.
 • Crkva Sv. Leopolda (Kirche am Steinhof) – barok nije jedini stil koji možete vidjeti na ulicama Beča; nacrte za ovu crkvu dao je arhitekta Oto Vagner i ona spada u najvažnije crkve na svijetu izgrađene u art nuvo stilu.
 • Zgrada Secesije – izvjesni broj bečkih umjetnika se 1897. godine povukao iz Udruženja Austrijskih umjetnika i zasnovao sopstveni umjetnički pokret; spomenik tom pokretu je Zgrada secesije, koju je dizajnirao Jozef Maria Olbrih.

Muzeji u Beču od kojih zastaje dah (i noge ostaju umorne!)

 • Muzej Istorije umjetnosti (Kunsthistorisches Museum Wien) – ovaj muzej izgrađen je krajem 19. vijeka i u njemu se nalaze čuvjena djela slikara poput Rafaela, Velaskeza, Brugela, Rembranta, Rubensa i mnogih drugih; arhitektonska ,,slika u ogledalu” ovog muzeja je Naturhistorisches Museum, još jedan od najboljih muzeja Beča, u kom se nalazi i čuvjena Vilendorfska Venera!
 • Albertina – francuski impresionizam, njemački ekspresionizam, ruska avangarda, stotine grafika i fotografija na jednom mjestu! Djela Monea, Degaa, Renoara, Direra, Šagala  – samo su dio vrijedne kolekcije ovog muzeja.
 • Mumok – ovaj bečki muzej moderne umjetnosti u svojoj kolekciji ima radove Endija Vorhola, Pabla Pikasa, Gerharda Rihtera, Joko Ono i drugih umjetnika koji su stvarali tokom 20. i 21. vijeka. Osim za ljubitelje pop – arta, ovaj muzej je dobro mjesto i za ljubitelje Mondrijana i Pola Klija (Paul Klee).

Šoping u Beču

Vaše putovanje u Beč popusti će učiniti još ljepšim – ovo su neke od dobrih destinacija s povoljnim cijenama:

 • Mariahilfer Straße (Mariahilfer štrase) – jedna od najdužih bečkih ulica krcata je radnjama za svačiji ukus i džep, a kada se umorite od šopinga, tu je širok izbor barova, kafića i restorana za predah i ručak. Na ovom linku možete vidjeti listu svih radnji koje se nalaze duž ove ulice u starom delu grada;
 • Landstraßer Hauptstraße – još jedna dugačka ulica u kojoj ćete naći ponešto za svakoga. Renovirana je osamdesetih, i sada tu možete šetati uređenim trotoarom s lijepo održavanim drvoredima;
 • Ringstrassen Galerientržni centar u Beču u kome su radnje uglavnom domaćeg porijekla, sa kvalitetnom obućom, odjećom, nakitom i hranom;
 • Naschmarkt – ukoliko imate opciju da sami pripremate hranu, nemojte preskočiti ni najpoznatiju bečku pijacu s luksuznim namirnicama sa svih krajeva svijeta; Beč je vrlo multikulturalan grad, pa ćete ovdje naći svježu azijsku, arapsku i domaću hranu, a možete i pojesti i nešto usput. Pijaca radi svim danima sem nedeljom, rano ujutru i noću;
 • Designer outlet PARNDORF – najpopularnije mjesto za šoping kod turista s našeg podneblja, gde po povoljnim cijenama možete naći firmiranu garderobu, obuću i još mnogo toga. Ne brinite ukoliko nemate kola – prevoz redovno saobraća od Beča do ovog autleta, koji se nalazi nedaleko od grada.

Provod u Beču – restorani, klubovi…

Beč će biti interesantan i ljubiteljima dobrog zalogaja i noćnih klubova; ovdje se nalazi mnoštvo mjesta sa različitim konceptom uređenja i provoda:

 • Sand in the City – mjesto sa tropskim šarmom u sred grada; ovdje ćete osjetiti pijesak pod nogama dok pijete koktele, udobno zavaljeni u ležaljke. Ovdje se organizuju javne projekcije filmova i utakmica kada je lijepo vrijeme, a izbor hrane je veliki i kvalitetan;
 • At Eight – kada već dođete u Beč putovanje neće biti kompletno ako ne probate tradicionalnu kuhinju, a ovo je jedan od najboljih restorana za tako nešto. Hrana je uvijek svježa – meni se mijenja sezonski.
 • Cabaret Fledermaus – čuveni klub za ljubitelje alternativne muzike, džeza i nešto manje konvencionalnog noćnog provoda.

Beč garantuje dobar provod bez obzira na doba godine i dubinu džepa, bilo da idete sami, sa porodicom, društvom, ili ste na romantičnom vikendu. Ne oklijevajte da rezervišete svoju posjetu u bilo koje doba godine – lijepe uspomene su zagarantovane!

 

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.