Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Tajland – zemlja koja budi sva čula

Tajland – zemlja koja budi sva čula

Kraljevina Tajland ima dugu istoriju, koja počinje od sredine 14. vijeka uspostavljanjem kraljevstva osamostaljenjem od Kmerskog carstva. Interesantno je da je u svom postojanju, ovo jedina zemlja iz jugoistočne Azije koja nije bila kolonizovana, a zapravo i samo ime države u prevodu znači “Zemlja slobodnih”. Revolucija 1932. godine je donijela ustavnu monarhiju. Do 1939. i kasnije od 1945. do 1949. godine zemlja se zvala Siam, a potom je ponovo preimenovana u Tajland. Tokom II sv. rata bio je saveznik Japana, a potom 1954. saveznik SAD-a kroz slanje trupa u Koreju, a zatim i saveznik SAD-a tokom Vijetnamskog rata. U periodu nakon Vijetnamskog rata, od 1980. do 1990. godine, Tajland je doživio ekonomski bum sa najvećom stopom rasta u svijetu.

Zemlja danas ima 63 miliona stanovnika. Sa oko 39 miliona turista na godišnjem nivou, Tajland je turistička top destinacija jugoistične Azije koja je uprkos ovom velikom broju turista i zapadnom uticaju, uspjela da sačuva tradiciju, a da bukvalno za svakog turistu ponudi sadržaj koji će ih očarati i zbog kojeg će htjeti da se vrate. Nije tajna da je Tajland prelijepa zemlja, i to ste vjerovatno do sada i znali, kako je jedna od najtraženijih egzotičnih destinacija. Ali svakako, otkrićemo vam u ovoj priči i neke nove detalje.

Da bi izabrali svoju destinaciju na Tajlandu, potrebne su dvije stvari: da znate kada želite ići i šta želite raditi.

Klima Tajlanda je raznolika i nju određuju monsuni. Sjeverni dio Tajlanda koji većinom čini predio džungle je u kišnoj sezoni od Jula do Novembra. Nakon toga je do Februara sušni period, ali i hladniji sa dnevnim temperaturama oko 15°C. Od Marta do Juna je topli period sa temperaturama do 40°C. Južni dio zemlje, koji je više ostrvski, ima dvije sezone, kišnu i sušnu. Kišni period traje od Jula do Oktobra-Novembra mjeseca, a ostali dio godine je suvo vrijeme. Temperature na jugu ne variraju previše tokom godine i uglavnom su oko 30-ak stepeni Celzijusa. Uobičajeni period za posjetu Tajlandu je minimum 10-15 dana.

Da bi na pravi način i u potpunosti doživjeli Tajland, potrebno je da budete i spremni za takvo putovanje – da podnosite vrućinu i veliku vlažnost vazduha ako idete u najtraženijem periodu, da budete u formi kako bi mogli istraživati gradove i prirodu po cijeli dan a potom uveče poći u provod; da ste naravno plivač jer ćete uživati na plažama, ali i raspoloženi da ronite kako bi vidjeli podvodni svijet; hrabri za druženje sa slonovima i ostalim divljim životinjama ove sjajne zemlje; da probate raznovrsnu hranu koja je u ponudi na gotovo svakom koraku, a i da naučite da je spremate jer ćete htjeti ponovo da je probate. A možda se i zbog svega ovoga i vratite?

Bangkok

Prvo upoznavanje zemlje gotovo uvijek počinje u glavnom gradu Bangkoku, sudaru modernizacije i tradicije. Po dolasku turistima su pred očima šume nebodera, neonske reklame, brz način života, luksuzni hoteli, ali pored turizma Tajland se zapravo u velikoj mjeri oslanja i na poljoprivredu, jer oko 40% stanovništva ove zemlje živi od poljoprivrede. 

A kada je turizam u pitanju, nakon što ste se udobno smjestili u hotel, započnite dan posjetom Velike Palate, kompleksu zgrada koje se nalaze u srcu grada i bez sumnje ovo je najpoznatiji objekat u gradu i duhovno sjedište kraljevine Tajland. U Palati je ranije boravila kraljevska porodica, a gradnja je započeta još 1728. godine dolaskom na vlast trenutne dinastije, i konstantno je dograđivana tako da su primjetni različiti stilovi gradnje.

Istražite duhovnu stranu Bangkoga – posjetite što više budističkih hramova jer svaki je poseban na svoj način, i ako niste možda fan religijskih objekata, vjerujte da su ovo objekti vrijedni i turističke posjete. Odmah do kompleksa Velike Palate, nalazi se hram Wat Pho gdje je jedna od najpoznatijih statua – ležeći Buda. Ovaj hram se zbog dimenzija ove statue od 46 metara dužine i 15 metara visine smatra za ujedno i najduži hram u gradu.

Interesantno je da se ovaj hram smatra za vodeću školu čuvene tajlandske masaže i zaista ovu tradicionalnu masažu morate iskusiti čim se ukaže prilika tokom putovanja. Principi tajlandske masaže stari su preko 2.500 godina i vjekovima su se prenosili sa generacije na generaciju. Potiče iz Indije, a svoj put je našla i do Tajlanda gdje su tajne ove tehnike čuvali i prenosili i monasi. Čak je i kralj Rama III dao da se u kamenu ukleše tehnika, kako bi bila sačuvana od zaborava. Masaža se praktikuje u skladu sa linijama energije tijela, poznate kao “sen” kroz vršenje pritiska na tijelo i određenim joga pozama. Ove linije upravljaju vašim emocijama, mentalnom i fizičkom snagom, a uspješna masaža znači nesmetan protok energije ovim linijama. U zavisnosti od tipa masaže, traju od 60-120 minuta i obično kreću od stopala. Apsolutno su dostupne u većini hotela i na raznim lokacijama širom grada.

Takođe nedaleko od Velike Palate, na drugoj obali rijeke nalazi se prekrasan hram Wat Arun, ili poznat kao Hram zore. Omiljen je među turistima zbog spektakularnih slika, posebno pri izlasku i zalasku sunca. Najbolji period za posjetu je jutro, jer u večernjim satima su velike gužve, najviše zbog turista koji žele sjajne fotografije hrama i zalaska sunca. Još jedan interesantan hram je i Wat Ratchanadda koji u prevodu znači “Kraljeva nećakinja” pa je i jasno kome je posvećen ovaj kompleks. Centralna građevina je Loha Prasat, što u prevodu znači “gvozdeni zamak” jer su njeni tornjevi građeni od metala. Dizajn hrama potiče od arhitekture iz Indije i Šri Lanke. Ostali hramovi vrijedni posjete su i Wat Traimit, Wat Saket, i Wat Kalayanamit. Potrebno je naravno voditi računa o odijevanju, jer svi djelovi tijela moraju biti pokriveni i ne možete ići u papučama ili sandalama.

Grad je impozantan i sa rijeke Chao Phraya gdje su organizovana krstarenja brodovima. Nakon dnevne gužve u Bangkoku, posebno za one koji vole mirnije razgledanje, uz zalazak sunca, večeru i živu muziku, ovo je odličan izbor i apsolutno vrijedi uplatiti ovaj izlet. Krstarenje obično traje oko 2 sata. Takođe, moguće su i kraće ture taxi brodićima.

Apsolutno je nerealno da dođete na Tajland, a da se hranite po evropskoj kuhinji! Morate probati uličnu hranu, taj vatromet ukusa, začina i boja, a i cijene su jako pristupačne, svega oko 1-2 dolara. Neki od najboljih i najpoznatijih prodavaca su u ulici Sukhumvit Soi 11, a takođe možete posjetiti Ratchawat pijacu i Petchaburi Soi 5 ulicu. Pored same degustacije, moguće je organizovati i kurseve kuvanja, što svakako trebate probati kako bi i kući mogli spremati nezaboravne specijalitete Tajlanda! Prošetajte dalje do Chatuchak pijace, u lavirint tezgi sa oko 15.000 prodavaca podijeljenih u 27 sektora. Iako možda ne tražite ništa specijalno, vjerujemo da ćete kupiti makar par sitnica jer na ovoj pijaci možete kupiti sve “od igle do lokomotive”, odnosno u ovom konkretnom slučaju od jeftine odjeće ili tehnike, pa sve do egzotičnih životinja. Naravno, na pijaci se takođe nalazi i veliki prostor sa raznim kulinarskim specijalitetima. Čak i najbolji kuvari Bangkoka dolaze na ovu pijacu po svoje namirnice. Kineska četvrt Bangkoga je jedna od najvećih u svijetu i nalazi se u kraju Yaowarat, a posebno je aktivna u večernjim satima. Pored sjajne kuhinje ovaj dio grada ima i značajan kulturni sadržaj, a ističu se dva hrama: Wat Traimit (koji posjeduje najveću zlatnu statuu Bude) i Wat Mangkon Kamalawat. Četvrt postaje sve popularnija i po uličnoj umjetnosti, muralima i grafitima koji su iscrtani po okolnim zgradama i čine još živopisnije ulice.

Chatuchak pijaca

Ukoliko ste ljubitelj borilačkih sportova, obavezno pogledajte Mai Tai meč. U Bangkoku postoje dva nacionalna stadiona i ringa Ratchadamnoen i Lumpini, na kojima možete pogledati Mai Tai borbe. Ovo je jedan od najpopularnjih sportova u zemlji, i pored dobrih borbi, sjajna je atmosfera i u publici, što čini ovaj događaj pravim spektaklom.

Pored živih i užurbanih ulica, zasigurno je najljepši pogled na grad sa nekog od nebodera Bangkoka, iz nekog od restorana, barova, klubova, koji su uglavnom u sklopu nekog od hotela. U pravoj šumi nebodera, izdvaja se par pristupačnih mjesta poput Vertigo and Moon bar u okviru hotela Banyan Tree. Možete birati recimo i još neke atraktivne lokacije poput Red square bara u hotelu Novotel Bangkok Sukhumvit, Yao Rooftop Bar u Marriott Hotelu, Penthouse Rooftop Bar u hotelu Park Hyatt Bangkok i Cru Champagne Bar u Grand Central World.

Bangkok

Za aktivnosti van grada, izdvajamo kao najbližu posjetu plutajućim pijacama. Na oko 12 km od centra Bangkoka, nalazi se Tailing Chan ili Khlong Lat Mayom, koji je sjedište plutajuće pijace. Možete uskočiti u čamac i sa vode gledati kako se trguje, ali i sami trgovati, cenkati se, probati neki novi specijalitet. Preporučujemo posjetu ujutru jer se na ovoj pijaci prave velike gužve tokom ostatka dana.

Za malo dalje, cjelodnevne, ture izdvajaju se tri posebna mjesta:

 • Kanchanaburi regija – ovo putovanje je povratak u prošlost, tačnije period II sv. rata jer posjećujete čuveni most na rijeci Kvaj (snimljen je i film sa istim nazivom koji preporučujemo da pogledate) koji su izgradili ratni zarobljenici kao i Prugu Smrti i muzej II sv. rata. Čuveni most je dio pruge Burma-Tajland i procjenjuje se da je oko 80.000 ljudi izgubilo život tokom gradnje ove pruge.
 • Ayutthaya hram i plutajuća pijaca – prava posjeta za ljubitelje kulture, istorije i fotografije, posjeta drevnom gradu i kompleksu hramova i plutajućoj pijaci sa oko 200 prodavaca. Ovaj grad je bio rezidencija kraljeva Tajlanda, a tu se nalazi i čuvena statua Bude u drvetu.
 • Maeklong pijaca – na oko 60 km od Bangkoka nalazi se vjerovatno najneobičnija pijaca na Tajlandu. Liči svakako na ostale u zemlji, ali kroz nju prolazi voz i pjaca se u potpunosti transformiše neposredno prije dolaska voza, kada se skupljaju tende i sklanjaju proizvodi sa pruge, a čim voz prođe trgovci nonšalantno vraćaju sve na staro mjesto.

Posjete Bangkoku traju obično 3-4 dana, i kada se uspješno i dovoljno izgubite u gužvi Bangkoka na njegovim ulicama, pijacama, klubovima i restoranima sa sjajnim panoramskim pogledom na grad, možete nastaviti dalje u unutrašnjost Tajlanda, a prvo predlažemo odlazak na sjever zemlje.

Chang Mai

Sjevernim dijelom zemlje dominira grad Chang Mai, poznat po stotinama budističkih hramova. Grad je interesantne istorije, ali i živahne kulture sa brojnim festivalima. Stari grad Chang Mai je popularno turističko mjesto puno hramova, uličnih umjetnosti u vidu murala i grafita, barova i znamenitosti, a jedna od njih je Tha Pae kapija. Kada su u pitanju festivali, najpoznatija je svakakako proslava Tajlandske Nove Godine – Songkhran, kao i Loy Krathon proslava pod punim mjesecom.

Songkhran festival traje obično oko 3 dana (nekada se desi i do 7) i tradicionalno se slavi tako što ljudi idu u hramove, nose hranu monasima i mole se za sebe, svoju porodicu i prijatelje. Takođe se vodom čiste slike i statue Bude vjerujući da se tako spiraju i sopstveni grijehovi, a takođe vodom posipate i prijatelje, radi blagoslova. Danas, ovo je preraslo u jednu veliku vodenu bitku koja obuhvata sve ljude i ulice u gradu. Koriste se svi načini da nekoga isprskate vodom, od pištolja i puški na vodu, do velikih kofa koje se prosipaju i sa zgrada. Festival se slavi širom zemlje, a najveće proslave i žarišta dobre zabave su Chang Mai, Pattaya i Bangkog.

Loy Krathong festival svjetlosti jedan od najljepših festivala i proslava, ne samo na Tajlandu već i svijetu, gdje se hiljade ljudi okuplja na rijekama, jezerima i kanalima kako bi odali počast boginji vode. Loy se prevodi kao “plutati”, a Krathong kao “male korpe”. Festival se slavi tokom Novembra puštanjem hiljada lampiona u vazduh i plutanjem svijeća na lokvanjima po vodenim površinama kao simbol dobre budućnosti i sreće.

Veliki je i broj aktivnosti koje pružaju lokacije i van ovog grada:

 • Na 4 sata od Chang Maia nalazi se mjesto Pai, sa velikom ponudom aktivnosti u prirodi, kursevima meditacije i kuvanja, kao i izvorima termalnih voda i tradiconalnim masažama;
 • Utočište za slonove se nalazi oko sat i po vožnje od grada i u njemu se nalaze spašeni ili otkupljeni slonovi koji su boravili u jako lošim uslovima ili u turističkim kampovima. Svakako je nekima jahanje slonova interesantno, ali vjerujte da je zbog samog načina tretiranja tih slonova, bolja opcija posjete rezervatu u kojem se možete slikati sa njima, igrati, kupati zajedno u blatu i hraniti ih;
 • Za ljubitelje adrenalina, tu je Zip Line u džungli a najveća kompanija koja se bavi ovim vidom turizma posjeduje oko 20 žičara, drvenih mostova, raznih avanturističkih staza za spuštanje i istraživanje džungle, a sve vrijeme oko vas se nalazi bujni životinjski svijet od kojih dominiraju razne vrste majmuna;
 • Jako su popularne i ture posjete lokalnim pijacama, farmi pirinča, a potom i kuvanja tradicionalne tajlandske hrane;
 • Ako ste ljubitelji motora, možete iznajmiti razne vrste i proći turu Mae Sa – Samoeng gdje ćete vidjeti seoske predjele, vodopade, pećine, hramove i polja pirinča;
 • Doi Suthep vidikovac pruža sjajnu panoramu grada, a na ovoj lokaciji se nalazi i prekrasni zlatni hram;
 • Iako ova regija nema plaže, postarali su se da i to ponude stanovništvu i turistima preko popularnog Grand Canyon – dva vjestačka jezera nude plaže, skakaonice i razne vodene sportove i aktivnosti.

Ipak, za ljubitelje pravih plaža, južni dio Tajlanda je ono što su odavno zapisali na svojoj listi želja. 

Tajlandski zaliv i Andamanska obala

Tajland otprilike ima oko 1.430 ostrva, od kojih su mnoga poznata širom svijeta, a neka imaju i Holivudsku slavu preko više filmova koji su se na njima snimali. Svakako, izdvajamo ona najposjećenija koja možemo podijeliti na dvije grupe, istočnu ili ostrva Tajlandskog zaliva, i zapadnu tj. ona koja zapljuskuje Andamansko more.

Tajlandski zaliv poznatiji je i kao Samui Arhipelag koji mnogi smatraju za najljepši dio obale Tajlanda. Arhipelag čini oko 40-ak ostrva a najveće atrakcije su sledeća tri: 

Ko Samui ostrvo – nakon Puketa ovo je drugo najpopularnije ostrvo za odmor i broji oko milion turista godišnje. Ostrvo ima i svoj aerodrom, raznu ponudu smještaja u svim budžetima, puno barova i restorana. Pješčane plaže zapljuskuju tople vode i pune su palmi, a dalje u unutrašnjost ostrva je uglavnom planina i džungla.

Ko Pha Ngan ostrvo – do ovog ostrva je moguće doći samo vodenim putem. Južni dio ostrva je poznat po provodu i žurkama, o kojima ćemo kasnije govoriti, ali takođe ovo ostrvo je dovoljno veliko da ima i dio sa mirnijim plažama sa bungalovima i vrhunskim hotelima.

Ko Tao ostrvo – nalazi se sjeverno od ostrva Koh Pha Ngan i najmanje je razvijeno ostrvo, ali jako popularno među roniocima, a u poslednje vrijeme sve više i za regularne turiste, koji na raspolaganju imaju i dovoljno turističkih sadržaja.

S druge strane, ka zapadu, Andamanska obala nudi jos spektakularnije predjele sa najvećim koralnim grebenom u zemlji kod ostrva Ko Similan koje se računa kao najbolje mjesto za ronjenje u svijetu. Čiste i tople vode (u prosjeku oko 28°C), bujan podvodni život i pristupačne cijene su ono što čini Tajland veoma privlačnim mjestom za ronjenje. Mnoga ostrva, pa i plaže, imaju makar jedan centar za obuku i ronjenje i posjete podvodnom svijetu. Najpoznatiji centri su smješteni na ovoj obali – Ko Similan, Ko Surin, Richelieu Rock, Hin Muang i Hin Daeng.

Najveće ostrvo u ovoj regiji je Puket, a to je ujedno i najtraktivnija i najposjećenija destinacija na Tajlandu. Ima na desetine dobrih plaža, od kojih je najpopularnija Patong, a Puket je poznat i po jako burnom noćnom životu. Veliki je broj hotela i restorana na ovom ostrvu što je uticalo na promjenu pejzaža, ali i dalje ima plaža koje su očuvane, a i svijet pod vodom je vrijedan divljenja dok ronite. Ako ste za mirnije varijante, možete poći južno u Hat Mai Khao koji krasi dugačka plaža od 17km.

Ostrva Ko Phi Phi su neizostavna za posjetu kako zbog ljepote prirode i tirkizne vode koja iz okružuje, što je karakteristično za cijelu Krabi provinciju, tako i zbog provoda. Najveće ostrvo je u ovoj regiji Ko Lanta i to je mirnija verzija odmora za familije, a opet i tu možete iskusiti nešto spektakularno poput džungle u Khao Sok Nacionalnom parku. 

Provod na Tajlandu

Na sami pomen Tajlanda, vjerovatno je prva asocijacija i lud noćni provod. U stvarnosti i jeste tako, jer sva turistička mjesta nude razne opcije provoda, koji će nekima biti jako provokativan i možda neuobičajen, a drugima pak izazovan, što Tajland čini party destinacijom za apsolutno svačiji ukus. Izdvojićemo neka od najpopularnijih mjesta:

 • Pattaya – pješačka zona grada Pattaya je vjerovatno najluđa ulica na Tajlandu. Čak i ako svaku noć šetate ovom ulicom, uvijek bude nečeg novog što možete vidjeti. Svaki bar u ovoj ulici nudi sjajan provod i ne mozete pogriješiti u koji god da svratite, a vidite da ih obiđete što više, za potpun doživljaj. Takođe jedno od popularnijih mjesta je i Hard Rock Caffe gdje je nedeljom organizovana pjena party, sa sjajnim ozvučenjem, rasvjetom, plesnim nastupima i organizovanim animacijama kroz kvizove.
 • Puket – ako tražite najveći i najbolji provod, Bangla je ulica iz koje ne trebate izlaziti. Ulica postaje živa po zalasku sunca kada nastaje miks neonskih svijetala, glasne muzike i jefinog pića. Ulica je puna regularnih i go-go barova, restorana, klubova i raznih prodavnica.
 • Bangkok – uvijek je bio mjesto dobrog provoda u raznim svojim djelovima grada, a još veća popularnost je nastala nakon filma “Hangover II” pa se sada organizuju i ture u kojima obilazite barove i klubove iz filma, a prva stanica je Sky Bar Lebua koji je ujedno i najvisočiji otvoreni bar na svijetu. Najpoznatija ulica za provod je Khao San – puna pabova, glasne muzike, rasvjete i sjajne ulične hrane. Po prvom koraku ovom ulicom, povući će vas atmosfera da se pridružite provodu sa ostalim turistima, a atmosfera je na neki način karnevalska jer je na ulici veliki broj animatora i plesača. Nedaleko od ove ulice je Rambuttri Village, koje nudi malo mirniji provod sa više barova koji nude evropsko-američku hranu kao i muzičke natupe. Eksluzivniji dio za noćni provod je kvart Thonglor, a takođe i RCA (Royal City Avenue) koja zahtijeva i određeni dress code za ulazak u neke od najpopularnijih klubova. Postoje i djelovi grada koji su predviđeni za zabavu za odrasle, i poput Amsterdama, čest je naziv “Red light district” ili “Kvart crvenih fenjera” a izdvajaju se Patpong, Soi Cowboy, Nana Plaza… Svi nude sve veće i luđe sadržaje od prethodnog, okupljaju apsolutno sve moguće tipove ljudi, ali i pored toga u ovim krajevima mogu se naći i pojedini “normalni” barovi koji su jako dobri i posjećeni zbog dobre muzike, hrane i provoda. Tematski barovi su jako popularni na Bangkoku i raštrkani su po cijelom gradu, a od najpopularnijih se izdvajaju: The Iron Fairies, Maggie Choo’s, Sing Sing Theater, Iron Balls Distillery – zbog kojih ćete se osjetiti kao u nekoj bajci; Havana Social, Rabbit Hole, The Locker Room, Q&A Bar – zapadnjački orijentisani i podsjećaju na doba prohibicije u SAD; Club Track 17 – uređen poput čuvenog voza Orient Express; Third Pig – još jedno bajkovito mjesto; Vogue Lounge – vraća u nas u 1920. godinu, dok Vesper Cocktail Bar je jedan od umjetničkih barova.
 • Koh Pangan – i vjerovatno najpoznatija žurka na Tajlandu, ali i širom svijeta – Full Moon Party na Haad Rin plaži. Festival je počeo kao manje okupljanje prijatelja 1980-tih godina i neočekivano je izrastao u najveću žurku u zemlji koji broji nekad i do 30.000 posjetilaca. Žurka obično traje oko 24h i ne očekujte da ćete imati vremena za odmor i spavanje. Termin žurke nije baš uvijek kada je pun mjesec, nekada 2-3 dana prije ili kasnije, kako se ne bi poklopila sa budističkim praznicima i proslavama. Pored muzičkih nastupa na plaži možete dobiti face ili body paint, gledati plesove sa vatrom, i druge plesne nastupe. Ovo jeste najveća, ali i jedna od žurki gdje morate imati najviše opreza, gdje ne nosite ništa od ličnih stvari sa sobom, ne plivate u moru jer su struje prilično jake zbog plime kod punog mjeseca, i ako morate odspavati na plaži to radite samo u ograđenom prostoru predviđenom za to. Postoje takođe i Half Moon žurke koje se dešavaju 2 puta mjesečno, nedelju prije i nedelju posle Full Moon žurke. Manje su posjećenosti, ali istog inteziteta. Dublje u unutrašnost ostrva, u džungli Baan Tai, nalazi se nevjerovatno mjesto za provod, okruženo vodopadima. Mnogi svjetski DJ-evi su nastupali na ovom mjestu, a prate ih akrobate, plesači sa vatrom, jako ozvučenje i spektakl od svjetlosnih efekata.
 • Koh Phi Phi – pored noćnih žurki, sve popularnija su party krstarenja oko Phi Phi ostrva, kao poseban doživljaj. Možete tokom krstarenja roniti, skakati sa litica i uživati u tirkiznim vodama koje okružuju ostrvo, a i dodatno se opustiti na brodu. Ako ste ipak za varijantu provoda na ostrvu, najbolje mjesto za provod je Ibiza House Resort sa sjajnim žurkama srijedom i subotom.
 • Koh Chang – Za osobe koje vole manje gužve i mirniju atmosferu, ali opet dobar provod, ovo je idealno ostrvo. Popularno je među turistima ali nije jos doživljelo velike gužve kao ostale lokacije. Najpopularniji djelovi ostrva su White Sand Beach, Kai Bae, Lonely Beach i Klong Prao.  Ostrvo svakako nudi i razne vrste barova i restorana, gdje ćete susresti turiste iz cijelog svijeta.  

Kako pričamo o provodu, a dotakli smo se teme “crvenih fenjera”, smatramo da je bitno istaći da na Tajlandu ova grana zabave za odrasle ima značajnu ulogu u turizmu i ostvaruje velike prihode. Iako su određeni zakoni na snazi, prostitucija nije striktno ilegalna na Tajlandu. U praksi se toleriše i djelimično reguliše. Iako Vlada želi da je zemlja više poznata po prirodnim ljepotama i kulturi, a ne po seks turizmu, slabo šta čini po tom pitanju, a vjerovatno su i svjesni gubitaka koje bi imali kada bi bilo striktno zabranjeno – neke su procjene da ovaj biznis čini oko 10% BDP-a, ili oko 6 milijardi eura prihoda godišnje. Grube su procjene o broju seksualnih radnika i u zavinosti od analiza Vlade, NVO i ostalih organizacija kreću se od 250.000 do 1.000.000. uposlenih.

Glavni razlog zbog kojeg se osobe bave prostitucijom su ekonomske prirode – brz način za zaradu, ali s druge strane, to jako loš način života a najviše zbog seksualno prenosivih bolesti, pogotovo HIV/AIDS kojih je registrovanih slučajeva oko 500.000 širom zemlje.

Ekonomski razlozi su uticali i na još jednu aktivnost na Tajlandu, a to je promjena pola i za mnoge je upravo ova zemlja simbol za transrodne osobe. U našim krajevima ova promjena je potpuna tabu tema, ali na Tajlandu je ovo uobičajena pojava iz razloga što običaji i kultura društva omogućavaju osobi da slobodno izabere pol. To je zbog dva glavna razloga, religije i finansija. Budizam u svojoj biti podrazumijeva toleranciju prema drugim ljudima, a posebno prema njihovim slabostima, što znači da je suditi o drugima nemoralno. Takođe, kako se vjeruje u postojanje prošlog života, prihvata se dvojna priroda sadašnjeg tijela jer je moguće da je u prošlom životu osoba zapostavila norme seksualnog ponašanja ili počinila seksualni prestup, pa bi ova promjena trebala pružiti priliku za ispravljanje tih grešaka iz prošlosti. S druge strane, kako Tajland nije ekonomski baš razvijena zemlja, ponekad je promjena pola nužna mjera koju muškarci preduzimaju kako bi postigli viši životni standard. Muškarci su obično zaposleni kao prodavci ili seoski radnici i u gradovima teško dobijaju dobar posao uz pristojnu platu, dok sa druge strane žene zaposlene u seks turizmu ostvaruju velike prihode, i oni tu vide mogućnost za zaradu, nakon promjene pola.

Poznato je da svaka potražnja stvara i ponudu, pa tako se i pored lokalnog stanovništva i stranci odlučuju za promjenu pola iz razloga što je ovo jedna od najpovoljnijih zemalja za taj zahvat, a opet se sve obavlja na visokom nivou. Uslovi su potpuno regularni, u klinikama rade vrhunski doktori sa iskustvom i konstantno rade na usavšavanju širom svijeta.

Zanimljivosti o Tajlandu

 • Red Bull, najpoznatije energetsko piće, vodi porijeklo sa Tajlanda. Bazirano je na Krating Daeng piću koje je popularno od 1976. godine. Naziv Red Bull dobilo je kako bi se lakše prilagodilo zapadnom tržištu;
 • Bangkog je grad sa najdužim imenom glavnog grada na svijetu. Možda na prvi pogled ne izgleda tako, ali zapravo ceremonijalno ime grada, prevedeno sa tajlandskog na engleski bi glasilo: City of Angels, Great City of Immortals, Magnificent City of the Nine Gems, Seat of the King, City of Royal Palaces, Home of Gods Incarnate, Erected by Visvakarman at Indra’s Behest.” (Grad Djeve (božanstvo), veliki grad (i) rezidencija svetih dragulja Indre (smaragdni Buda), neosvojivi božanski grad, velika prijestonica svijeta, ukrašena sa devet dragocijenih dragulja, bogat raskošnim kraljevskim palatama, koje su ravne nebeskom domu ponovno rođenog božanstva, grad koji je poklonio Indra a Vishvakarman izgradio);
 • Još jedno ime se vezalo za Bangkok – “Venecija istoka” jer su prvobitne građevine bile raštrkane među mnogobrojnim kanalima Chao Phraya rijeke. Danas je većina kanala popločano ili se nalaze dublje pod zemljom;
 • Nacionalna zastava Tajlanda se podiže svako jutro u 08:00h i spušta uveče u 18:00h. Ovo pravilo je uveo Kralj Rama VI od 1917. godine. Zastava ima dvije horizontalne crvene pruge koje simbolizuju zemlju i narod, bijele pruge simbolizuju čistoću budizma, a velika plava pruga je oznaka monarhije;
 • Tajland ima 5 UNESCO lokacija: nekadašnja prijestonica Sijama – Sukhothai; potom sledeća prijestonica – Ayutthaya; Dong Phayayen-Khao Yai prirodni rezervat; Thungyai-Huai Kha Khaeng utočište za divlje životinje na granici sa Mijanmarom; i arheološko nalazište Ban Chiang;
 • Zbog velike deforestacije Bangkok je u potpunosti zabranio sve aktivnosti po ovom pitanju, još od 1989. godine;
 • Pored mnogobrojih festivala po kojima je zemlja poznata, možda jedan od najneobičnijih je festival majmuna. Održava se u Novembru mjesecu, u mjestu Lopburi u hramu iz 13. vijeka, gdje se oko 2 tone hrane postavi na “švedskom stolu” u čast majmuna koji se goste cijelog dana, koji po vjerovanju lokalnog stanovništva donose sreću;
 • Iskazivanje poštovanja prema glavi čovjeka je imperativ na Tajlandu. Glava se smatra za najvažniji dio tijela, i u tajlandskoj kulturi zabranjeno je dirati nečiju glavu (čak i djeci). Ako želite nekome iskazati poštovanje, potrebno je da se naklonite i da vaša glava u tom momentu bude niža od njihove. 
 • Tajland je dom mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta. Oko 10% svih životinjskih vrsta na planeti se može naći na Tajlandu, kao i oko 10% vrsta ptica iz cijelog svijeta. Nekada je Tajland brojao populaciju od 100.000 slonova, a danas je nažalost ta populacija pala na svega 5.000 od kojih je oko polovina pripitomljena. Nacionalni cvijet Tajlanda je orhideja, kojih ima oko 1.500 vrsta u tajlandskim šumama, i jasno je da je Tajland jedan od najvećih izvoznika ovog cvijeta;
 • U prošlosti, svaki muškarac je određeno vrijeme bio budistički monah do svoje 20. godine.
 • Za one kojima nije dovoljan samo Tajland, zgodno je znati da se on graniči sa Mijanmarom na sjeveru i zapadu, Laosom na sjeveru i istoku i Malezijom na jugu, pa su i ovo interesantne zemlje koje možete posjetiti;
Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.