Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Strazbur – Prijestonica Evropske Unije

Strazbur

Strazbur – Prijestonica Evropske Unije

Strazbur je grad čija je pozicija vijekovima bila predmet borbe Francuza i Njemaca. Zato i ne treba da čudi što je Strazbur sjedište mnogih evropskih institucija. Pogledajte zašto je Strazbur najpopularniji grad u Francuskoj, posle Pariza.

Strazbur je grad sa mešavinom njemačke preciznosti i francuskog ukusa, a nalazi se na granici između ove dve zemlje. Usled svog strateškog položaja, vijekovima je bio razlog borbe Francuza i Njemaca, kao i pokrajina Alzas i Loren. Saznajte nešto više o ovom gradu, njegovu istoriju, atrakcije i šta nikako ne propustiti.

Strazbur je verovatno najpoznatiji po tome što je sjedište Evropske unije, zajedno sa Briselom u Belgiji. Ovaj granični grad, sa oko 275.000 stanovnika, leži na reci Ill, a ujedno je i glavni grad regije Alzas. Cijeli stari cjentar grada, postavljen je na UNESCO listu svjetske baštine 1998. godine. Njega posećujemo tokom našeg bajkovitog putovanja u Kolmar, Cirih i Minhen, pa je ovo odlična prilika da se upoznate sa destinacijom.

Kratka istorija Strazbura

Strazbur je smješten na zapadnoj obali reke Rajne i poseduje strateški položaj u dolini Gornja Rajna još od praistorijijskih vrijemena. Nastanjen još od 1300. godine pre nove ere i razvijen u keltski trgovački grad pod imenom Argentorate. Kada su Rimljani osvojili ovo područje oko 12 godine pre nove ere, preimenovali su ga u Argentoratum, a razvio se u važnu vojnu bazu.

Nakon pada rimskog carstva, Alzas je bio okupiran od strane germanskog plemena Alemani, koje je kasnije pripojeno franačkom carstvu. Negdje u ranom srednjem vijeku, grad je promijenio ime u Stratisburgum. Nakon podele franačkog carstva u 9. vijeku, regija Alzas je postala deo Svetog Rimskog carstva i ostala je u njemačkoj imperiji do 17. veka, čak i nakon što je Strazbur dobio status Slobodnog grada 1262. godine.

Mračna tačka u istoriji Strazbura je jedan od najgorih pogroma srijednjeg vijeka 1349. godine, kada je više od hiljadu Jevreja javno spaljeno, a Jevreji su bili diskriminisani i krivično gonjeni sve do 18. veka.

Strazbur je bio jedan od prvih njemačkih gradova koji su prihvatili protestantsku, Luteransku vjeru početkom 16. vijeka. Usled toga je postao cjentar humanističkog učenja i štampanja knjiga; prve novine u Evropi su odštampane u Strazburu. Grad je aneksirao francuski kralj Luj XIV u 1681. godini, koji je profitirao od haosa 30godišnjeg rata u Njemačkoj. Međutim, za razliku od ostatka Francuske, protestantska vera nije bila zabranjena. Strazburski status slobodnog grada okončan je sa francuskom revolucijom.

Nakon francusko-njemačkog rata 1870. godine, Njemci su aneksirali grad i ustanovili politiku germanizacije, što je dovelo do raseljavanja onih koji su želeli da ostanu francuzi. Nakon njemačkog poraza u Prvom svijetskom ratu, grad je vraćen Francuskoj, a tada je na Francuzima bilo da iskorene tragove njemačke okupacije. Tokom Drugog svijetskog rata, nacisti su smatrali da su stanovnici Alzasa u suštini Njemci, a mnogi su bili prisiljeni da se bore za njemačku vojsku – ova okolnost je dovela do lažnog optuživanja za kolaboraciju nakon rata.

Danas, Strazbur je deveti po veličini grad u Francuskoj sa skoro pola miliona stanovnika u gradskom području koji se proteže preko reke do njemačkog grada Kela, na istočnoj obali Rajne. Grad je sjedište Saveta Evrope, Evropskog suda za ljudska prava, Evropskog ombudsmana, Eurocorpsa, Evropske audiovizuelne opservatorije, i naravno, Evropskog parlamenta, koji takođe održava sjednice u Briselu.

Šta vidjeti u Strazburu

Strazbur je na drugom mestu u Francuskoj kada je popularnost kod turista u pitanju, naravno, posle Pariza. U Strazburu postoje tri glavne atrakcije. Prva je katedrala – druga najposećenija francuska katedrala nakon Notr Dama u Parizu; druga je stari grad i istorijska četvrt Petite France, sa svojim polu-drvenim srednjevijekovnim kućicama i kejom uz rijeku Il (rijeka Ил); trećа atrakcija je božićna pijaca u Strazburu. Božićna pijaca, ili Christkindelsmarik, je najstarija i najveća božićna pijaca u Evropi, a tokom cijelog decembra trgovi i stare ulice oko katedrale su preplavljeni štandovima i turistima.

Međutim, u Strazburu ima još mnogo toga što može da se vidi i uradi.

Jedna od ljepota Strazbura je to što možete puno toga vidjeti pešice. Stari grad je prilično mali. Pored katedrale, u i okolo Palate Rohan, nalazi se mnoštvo muzeja, od kojih je najimpresivnija umjetnička galerija u Strazburu – Musee des Beauk Arts. Ovo je jedna od najboljih provincijskih umjetničkih galerija u Francuskoj, galerija ima malu, ali bogatu kolekciju evropske umjetnosti od renesanse pa nadalje, uključujući dela, Botičelija, Rafaela, Rubensa, El Greka, Van Dika, Korota, i mnogih drugih.

Palais Rohan, ljepa palata iz 18. vijeka, je dom Muzeja dekorativne umjetnosti i Arheološkog muzeja u Strazburu; a odmah preko puta je Istorijski muzej.

Druga popularna turistička atrakcija u Strazburu je tura brodom na rijeci Il. Brodovi kreću ispred Palate Rohan, pored muzeja i obilaze ostrvu u rijeci Ill, na kojem je Strazbur izgrađen.

Upečatljiva kuhinja

Ovo je jedan od najboljih regiona Francuske kada je u pitanju odlična kuhinja, a to je prilično značajno s’ obzirom da je Francuska u pitanju. Jela ovde imaju smelost i prizemnost koja podseća na njihove njemačke korene, dok postoji usmerenost na kvalitet i detalje koji predstavljaju osvrt francuske gurmanske filozofije.

Neke od lokalnih specijaliteta koje ne smete da propustite uključuju:

  • Poseta lokalnom vinskom baru za vrhunsko Francusko/Njemačko iskustvo. Najpopularnija vina ovde su bela, svijetla i pikantna, kao što je Rieslings i Gevurztraminers.
  • Regija Alzas je prva počela sa proizvodnjom piva u Francuskog, tako da su piva iz ovog područja takođe odlična.
  • Ispijanje lokalnog eau de vie što se bukvalno prevodi kao ,,voda života”, ovo je voćni liker do ekstrema. Za razliku od mnogih drugih pića koje se tipično proizvode sa šećerom, Alzaški eau de vie ​​je u potpunosti zaslađen voćem.
  • Napunite stomak lokalnim specijalitetima baeckoffe i coq au Riesling. Baeckoffe je gulaš od paprike, svinjetine i govedine marinirane u vinu, koji je kuvan satima sa krompirom. Coq au Riesling je sličan poznatijem coq au vin (pileća kaserola u vinu), samo što je pravljen sa rizlingom. Obično se služi preko svježih njemačkih rezanaca.
  • Alzaški deserti i peciva su još jedna specijalnost, sa piticama napravljenim od svih vrsta plodova, od rabarbara do Mirabelle šljive.

Kao što vidite, Strazbur je grad mnogih ljepota. Iskusite ih sopstvenim čulima, rezervišite jesenji aranžman i uživajte u svim čarima Strazbura.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.