Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Sofija grad mudrosti – vodič za putovanje u Sofiju

Crkva u Sofiji

Sofija grad mudrosti – vodič za putovanje u Sofiju

Sofija, bugarska prijestonica, nije nešto što bi trebalo da preskočite na putu do mora, ili na putovanju na zimski odmor na neku bugarsku planinu. Sofija nije velika metropola, ali je grad sa dušom koji živi modernim i mladalačkim duhom.

U daljem tekstu daćemo vam savjete i informacije koje će vam biti od velike koristi ukoliko planirate putovanje u Sofiju.

Sofija je vlasnica najljepših bugarskih muzeja, galerija, restorana i klubova, i definitno je mjesto kom biste željeli da posvijetite malo više pažnje.

Grad Sofija je jedan od najstarijih gradova na Balkanu što je čini velikom turisitčkom atrakcijom. Osim toga, nalazi se na raskrsnici koja povezuje Jadran i Srednju Evropu sa Crnim i Egejskim morem, što joj daje veoma povoljan geografski položaj.

Kratka istorija Sofije koja će vas zaintrigirati

Sofija je kao i mnogi gradovi na Balkanu uslijed ratova i promjena vlasti imala više imena kroz istoriju. Ono što je ostalo kao znamenitost grada iz burne istorije Balkana su ostaci starog grada.

U vrijeme Antičke Makedonije, Sofija je spadala u krajnji sjever grčke civilizacije, dok ju je Rim osvojio 29. godine nove ere.

Prvi put Sofija postaje bugarska teritorija 809. godine i u gradu se odmah prima bugarski karakter i kultura.

Sofiju je 1382. godine osvojilo Osmansko carstvo i tada ona postaje glavni grad turske provincije Rumelije. Pod turskom vladavinom poznato je ,,mračno doba” Sofije, jer je bila okupirana skoro pet vjekova.

1878. Sofiju oslobađaju Rusi, a naredne godine biva proglašena glavnim gradom kneževine Bugarske. Grad nakon ovoga doživljava ekonomski i demografski procvat, i počinje da njeguje evropske vrijednosti.

Nakon Drugog svjetskog rata uspostavljen je komunistički režim, a napredak i razvoj grada se nastavljaju.

Progres traje skoro sve do trenutka kada se Bugarska okreće Zapadu ne bi li ojačala svoje demokratske vrijednosti, ali se suočava sa velikim privrednim propadanjem i privatizacijama koje su uništile ekonomiju države.

Znamenitosti u Sofiji i atrakcije koje morate posjetiti

Tokom našeg Sofija Nova godina aranžmana, obićićemo glavne atrakcije u gradu, među kojima su između ostalog i slijedeće.

#1 Katedrala Aleksandar Nevski

Sagrađena u ranom dvadesetom vijeku kao spomjenik za 200.000 ruskih, ukrajinskih i bugarskih vojnika koji su poginuli u rusko-turskom ratu.

U pitanju je jedna od najvećih pravoslavnih crkava u Evropi, pa samim tim i velika turistička atrakcija.

#2 Pijaca antikviteta

Odmah pored katedrale, nalazi se pijaca na kojoj se može naći mnogo antikviteta, kao što su stare kamere, ručno pletene čarape, novčići i medalje, jedinstvene kutije za nakit i slično.

Ono što je važno da znate jeste to da cijene variraju u zavisnosti od toga koliko prodavci vrednuju određenu robu, ali su uvek raspoloženi za cenkanje, tako da ne odustajte.

#3 Narodno pozorište Ivan Vazov

Cjentar Sofije može da se pohvali najvećim i najstarijim bugarskim pozorištem. Pozorište je odlično opremljeno. Na velikoj sceni ima 750 mjesta, dok mala broji 120 mjesta za publiku. U pozorištu su zaposleni najpoznatiji bugarski glumci.

Pozorište je nekoliko puta renovirano usled požara i oštećenja u Drugom svijetskom ratu.

#4 Crkva Sv Sofije

Sagrađena je u 6. vijeku na ostavštinama pređašnih crkava i rimskog pozorišta. Ova crkva je najveća znamjenitost rane arhitekture južnoistočne Evrope.

Budući da Sveta Sofija predstavlja božansku mudrost, a ne istorijskog svetitelja, ikone unutar crkve prikazuju Sofiju kao ženu koja stoji iznad tri druge žene koje predstavljaju vjeru, nadu i ljubav.

Šta možete da radite u Sofiji?

Ono što je sigurno je da vam u Sofiji neće biti dosadno jer je prepuna sadržaja i zanimljivosti koje morate da obiđete. Pored atrakcija koje smo vam već prikazali, uputićemo vas i na dodatne zaniljivosti koje su vrijedne pažnje.

Ulična umjetnost

Na svakom uglu u gradu možete naći umjetničke radove, grafite, i ono što je najzanimljivije kutije u boji koje se transformišu.

Parkovi

Sofija je prepuna zelenila i prirode koja vas vuče da sjednete u parkove i uživate u pogledu. Borisova gradina je najpopularniji park koji čak u svom prostoru ima i malo jezero i mnogo statua poznatih Bugara.

Planina Vitoša

Vitoša se nalazi na perifieriji Sofije, i nudi vam mogućnost planinarenja, penjanja, zimskih sportova, sa sve preljepim pogledom jer se nalazi na 2000 metara nadmorske visine.

Sofija je jedini glavni grad u Evropi koji ovako visoku planinu ima praktično u dvorištu.

Tržni centri u Sofiji

Šoping u Sofiji je veoma popularan među posjetiocima zbog velikih šoping centara i povoljnih cijena. The Mall-om Sofija može da se ponosi jer je postao svjetski poznat i doveo je mnogo turista u grad, te povećao ekonomski razvoj zemlje. Osim njega možete posjetiti i City Center Sofia i Mall of Sofia.

U Sofiji ćete zagarantovano doživeti dobar noćni provod

Sofija je poznata i po noćnom životu, klubovima, kafićima i restoranima.

Ono što je najvažnije je da u centru grada možete da radite sve – i da lijepo jedete, i da se zabavite, a onda i da skoknete do planine, ili samo nastavite šetnju prelijepim bulevarima.

Svi ovi razlozi čine Sofiju fantastičnom novogodišnjom destinacijom. Zato ne čekajte i rezervišitie svoje Sofija putovanje za Novu godinu već danas!

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.