Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Safari – nezaboravna avantura u Africi!

Safari – nezaboravna avantura u Africi!

„Pravite samo fotografije, ostavljajte samo tragove“

SAFARI – u prevodu sa svahili jezika znači „putovanje” – i to ne bilo kakvo, jer safari u Africi je sve samo ne obično putovanje. Ovo je jedinstven doživljaj prirode koji pruža afrički kontinent. Najpoznatije safari države su Tanzanija, Kenija, Južna Afrika, Zambija, Uganda, Namibija, Bocvana, Monzambik i Ruanda. Svaka zemlja je posebna na svoj način i nudi različit pogled na biljni i životinjski svijet, ali najpopularnije destinacije su ipak safari u Tanzaniji i Keniji.

Nekada je odlazak na safari značio lov na divlje živostinje Afrike, njihovo ubijanje i izlaganje poput trofeja. Danas, na veliko zadovoljstvo stanovništva Afrike kao i turista, ovakav čin je strogo zabranjen zakonom i safari čini putovanje džipom (i sve popularnije ture balonom) gdje imate prilike da posmatrate, fotografišete, a nekada i da se približite na svega par metara od divljih životinja poput lavova, slonova, zebri, žirafa, antilopa i mnogih drugih.

TANZANIJA – prijestonica safarija

Ovu zemlju krasi nevjerovatnih 16 nacionalnih parkova, a u njih 15 je moguće vidjeti divlje životinje koje šetaju prirodom potpuno slobodne. Najpopularniji su Serengeti, Ngorongoro, Tarangire i Manjara jezero.

Serengeti – vjerovatno jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova na svijetu, a nama je do sada svakako poznat po brojnim emisijama National Geographic, Discovery i sličnih kanala koji su snimali scene o divljim životinjama Afrike. Prostire se na oko 15.000 km2 (da, veći je od cijele Crne Gore!) i zauzima oko 14% Tanzanije. Ekosistem ovog područja je jedan od najstarijih na planeti, i smatra se da se vrlo malo promijenio u zadnjih million godina. Upravo zato, broji i najveća krda i čopore divljih životinja. Ovaj ekosistem se proteže i na Ngorongoro nacionalni park, kao i na Massai Mara park u Keniji, i tako čine jednu cjelinu u kojoj životinje mogu slobodno da se kreću. Svoju popularnost Serengeti duguje najviše tome, jer se tako omogućava jedna od najvećih atrakcija – godišnja migracija oko 1,5 miliona jedinki na putu dugom oko 800km. Najbolje vrijeme za safari je u ovom slučaju u Decembru i Julu, a ako želite više da gledate predatore, onda bi to bio Jun i Oktobar. Spisak životinja koji možete vidjeti je veoma dug, a najpoznatije vrste u ovom parku su zebre (njih oko 200.000) i gazele (oko 350.000), dok predatore čine oko 3-4.000 lavova, geparda, leoparda i hijena. Ostale brojnije vrste su džimela, eland, hartbist (sve su podvrste antilope), bivoli, slonovi, žirafe, karakal, serval, ušata lisica, bodljikavo prase, mravojed, šakali, mungosi, krokodili, varani, razne vrste primata poput babuna, vervet i crnog kolobus majmuna, kao i preko 500 vrsta raznih ptica.

Ngorongoro – nacionalni park koji se dijelom nalazi u vulkanskom krateru! Vjeruje se da je Ngorongoro krater nastao prije 3.000 godina erupcijom vulkana koja je bila toliko snažna da je od brda danas ostalo udubljenje prečnika oko 18km i površine oko 260km2, dok je najveći vrh na obodima kratera oko 600m visine. Jedinstvena struktura ove površine omogućava lakšu kontrolu i nadzor životinja od lovokradica, pa je tlo kratera danas pravi raj za preko 30.000 divljih životinja i smatra se za najgušće “naseljen” nacionalni park. Ovdje su svoje mjesto našle ugrožene vrste geparda i crnog nosoroga, ali i gnuovi, zebre i bivoli, dok s druge strane, na njih vrebaju lavovi i hijene. Na jugo-zapadnoj strani parka, nalazi se plitko mineralno jezero Magadi, koje je stanište flamingosa i nilskih konja. Ostali dio parka pored Ngorongoro kratera čine i dva manja, a i manje poznata kratera – Olmoti i Empakaai. Interesantno je da je na ovim kraterima moguća vožnja po obodima i razledanje životinjskog svijeta. Ngorongoro je dakle najbolji park u Tanzaniji kada je u pitanju mogućnost da vidite „veliku petorku“: slona, bivola, leoparda, lava i nosoroga na malom prostoru. Nekada se ovaj izraz „velika petorka“ odnosio na životinje koje su se najviše lovile, a danas su srećom to životinje koje su najviše tražene da bi se fotografisale i kojima se divimo u svom prirodnom staništu.

Tarangire – zauzima površinu od oko 2.850km2, na oko 115km od grada Aruša. Jedinstven pejzaž ovog parka čine Tarangire rijeka, baobab drveće i vulkanska planina. Šesti je park po veličini, a najviše je poznat po obilju ptica i slonova. Jako je velika vjerovatnoća da ćete najviše gledati baš slonove i to najčešće u velikim krdima. Pored slonova u parku su zastupljeni i bivoli, žirafe, zebre, razne vrste antilopa, imaple, divlje svinje i kudu. Dio ovog parka ima gotovo indentičan pejzaž kao Serengeti, pa je dobio ime baš tako – Mali Serengeti. Park je pored životinja poznat i po impozantom i  nesvakidašnjem baobao drveću – lokalna legenda kaže da kada je Bog stvarao svijet, prvo je stvorio drvo baobab. Kako su nastajale i ostale biljke, baobab je ugledao palmu, i poželio da bude visočiji od nje. Bog je tako i napravio. Potom je Bog stvorio drvo sa velikim i šarenim cvjetovima, a baobab je htio imati iste takve cvjetove. I tako je i bilo. Potom je Bog napravio smokvu, a baobab je opet htio da se mijenja i da ima takve plodove. Sve je to na kraju Boga toliko naljutilo da je drvo okreuo naopačke i tako ga bacio u zemlju. Od tada, drvo i dalje tako raste, sa izgledom kao da umjesto krošnje ima korijenje.

Jezero Manjara – Kao i prethodni, i ovaj park je stanište velikog broja životinja, koje žive na oko 330km2 a najviše je ptica i to oko 400 vrsta od kojih su najbrojniji flamingosi, u kišnom periodu. Dvije trećine parka čini vodena površina i ovo je tako jedan od najmanjih nacionalnih parkova, ali njegova veličina nikako ne utiče i na raznoliku ponudu divljih životinja. Jezero je veći dio godine plitko i puno minerala, ali nivo vode varira zbog kišnog perioda. U gustoj šumi mahagonija, palmi i smokvi, oko jezera nastanjeni su slonovi, razni primati, lavovi i leopardi. Što se dublje ide u šumu, zemlja je suvlja i vegetacija je manja i nju tada uglavnom čini baobab drveće. Promjena vegetacije utiče i na životinje, pa sada možete vidjeti gnuove, zebre i žirafe, dok u vazduhu orlovi gledaju na zemlju i traže svoj plijen.

KENIJA – zemlja iz koje dolazi safari

Tradicija Kenije kao safari destinacije je dobila snažan zamah 1960-tih godina, sa hiljadama turista koji su posmatrali godišnje migracije. Danas, safari ponuda ove države je jedan jako dobro upakovan paket usluga, sa velikim brojem letova, turističkih agencija kao i smještaja koji se nude.

Najpoznatiji rezervat Maasai Mara koji je ustanovljen 1961. godine nema fizičkih granica sa Serengetijem, i kao što smo na početku naveli, dio je jednog ekosistema, a sam se prostire na oko 1.500km2. Oko granica parka se nalaze i privatni konzervativni prostori koji su u vlasništvu lokalnih plemena poput Massai, i oni su ustupili taj prostor za razvijanje eko turizma i očuvanje životne sredine. U ovom parku se pored “velike petorke” mogu naći i ostale vrste životinja, a najviše zahvaljujući migraciji. Tu su upravo i prizori koje smo gledali u dokumentarcima – gepardi sa mladuncima koji osmatraju okolinu i kreću u lov, gnuovi i zebre koje pokušavaju preći Mara rijeku, dok ih vrebaju gladni krokodili… Na ovako relativno malom prostoru za jedan afrički safari nacionalni park nalazi se jako veliki broj životinja, pa se pored navedenih mogu naći i razne vrste antilopa i gazela, lisice, hijene, dok su u vodenim površinama nilski konji i krokodili, a nebo je rezervisano za preko 450 vrsta ptica.

Ovaj rezervat nudi uglavnom dvodnevne safari programe, a pored upoznavanja divljine, imate mogućnost upoznavanja i kulture plemena Massai. Takođe, u konzervativnim prostorima dozvoljen je i noćni safari, kao još jedno jedinstveno iskustvo.

Pomenuli smo ranije još neke države koje u svojoj turističkoj ponudi nude safari, a iako su manje poznate i posjećenije od Tanzanije i Kenije, isto tako su atraktivne: 

Južna Afrika – Nacionalni park Kruger – jedan je od najvećih rezervata Afrike u kojem se osim „velike petorke“ mogu vidjeti brojni lešinari i orlovi. Posjeduje razne tipove smještaja od kampova do kućica, a blizina Johanezburga je pogodna i za jednodnevne ture. Ukoliko se zamisao objedinjavanja djelova Mozambika i Zimbabvea sa ovim parkom realizuje, ovo će postati najveći prirodni rezervat na svijetu!

Namibija – Nacionalni park Etoša – U prevodu naziv ovog parka glasi „veliko bijelo mjesto bez vode“, a razlog tome je što se veći dio ovog parka nalazi u Slanoj pustinji koja upravo ovako i izgleda. Park je bogat lavovima, slonovima, crnim nosorozima i žirafama, a u kišnom periodu postaje i stanište flamingosa.

Zambija – Nacionalni park Južna Luangva – ovaj park se nalazi na istoku Zambije, gdje su još tri parka, u dolini istoimene rijeke. Ovaj izolovani dio Zambije nudi potpuni odjećaj divljine. Neki kampovi čak i nisu ograđeni, tako da se dešava da divlje životinje prolaze pored šatora. Ovaj park ima manji broj turista, što se svakako smatra za prednost jer nema gužvi, a istovremeno ovaj park posjeduje i najveći broj leoparda u odnosu na druge parkove.

Bocvana – Delta Okavango – unutar pustinje Kalahari, nalazi se područje velike močvare koju naseljavaju divlje životinje poput krokodila, slonova i lavova. Safari se ovdje ne organizuje džipovima već kanuima, a dio safarija na tlu je pješačenje kroz deltu tokom koje možete nabasati na brojne životinje u svom prirodnom okruženju.

Savjeti:

 • Koji god tip i destinaciju za safari odaberete, a ako pritom koristite usluge provjerenih agencija, svo vrijeme safarija ste u vozilu sa otvorenim krovom kako bi povremeno mogli da ustanete i posmatrate bolje svoje okruženje.
 • Vozači su veliki profesionalci sa višegodišnjim iskustvom i nemate razlog za brigu po ovom pitanju.
 • Smještaj u nacionalnim parkovima je ograđen i bezbjedan
 • U većini slučajeva životinje ne reaguju na prisustvo ljudi jer su navikle, i bez straha prolaze pored vozila, kao da nisu tu.
 • Tokom većeg dijela godine prijatne su temperature – niti je previše hladno, niti previše toplo tako da je lako spakovati odjeću i trudite se da bude u zemljanim tonovima kako bi se uklopili u okolinu.
 • Da bi mogli ući u zemlju, može bit potrebno da budete vakcinisani protiv žute groznice, najkasnije 2 nedelje pred polazak. Vakcina je trajna i traje cijeli život, za sve zemlje svijeta. Malarija nije toliko rasprostranjena u ovim predjelima.

Da li ste znali…?

 • Simba (glavni crtani junak filma Kralj lavova) u prevodu na svahili jezik znači lav.
 • Mladunče nilskog konja, se rađa na zemlji ili u plićaku, ali se hrani, odnosno sisa mlijeko pod vodom. Nevjerovatna osobina ove životinje je i da na svojoj koži luči prirodnu zaštitu od sunca. Upamtite da nilski konj možda izgleda sporo, i možda najviše zbog ovog vjerovanja usmrti godišnje više osoba nego lav, jer može da trči i do 30km/h.
 • Igra mladunaca lava je jedan od ključnih faktora njihovog razvoja jer se tako vježbaju tehnike prikradanja i napada. Tokom safarija često se desi da vidite lavove, ali prije u situaciji kada spavaju, nego kada se kreću ili love – odrasli lavovi znaju spavati i do 20 sati dnevno!
 • Nilski krokodil ima u svojim čeljustima od 64-68 zuba koji se obnavljaju čim ispadnu ili se oštete, i krokodil tokom života promijeni oko 2.000 zuba.
 • Slonova surla je vjerovatno najkorisniji dio tijela jedne životinje – to je nos, ruka, šaka, glas, koristi se za ispijanje vode i mnogo drugih funkcija, ali mladunčad sve ove fukcije razvijaju i usavršavaju godinama jer se ovaj organ sastoji od čak 40.000 djelova.
 • Mladunče žirafe pri porođaju ispada sa visine od gotovo 2 metra i potom je ubrzo u mogućnosti da se uspravi, hoda i čak potrči.
 • Nojevi su najbrže i najjače ptice na planeti – mogu dostići brzinu do 80km/h, imaju snagu da izdrže težinu čovjeka, a njihov agresivan temeprament može imati i fatalne posljedite po većinu životinja sa kojim se susretnu, pa i sa čovjekom.
Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.