Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Priroda Zakintosa – caretta kornjače i zaliv Laganas

Zaliv na Zakintosu

Priroda Zakintosa – caretta kornjače i zaliv Laganas

Zakintos je jedna od najpopularnijih destinacija u Grčkoj. Ostvro Zakintos nalazi se najjužnije od svih ostrva jonskog mora. Ono što izdvaja Zakintos od ostalih mjesta na Grčkoj je što pored obilja prirodnih ljepota ima veoma bogat noćni život.

Grad Laganas svake godine privlači hiljade entuzijastičnih turista, željnih dobre zabave i opuštanja u najljepšim pejzažima Grčke. Ljeto na Zakintosu je magično iz više razloga, divna priroda, lud provod i nezaboravne uspomene.

Koliko je ostrvo bogato prirodnim ljepotama najbolje oslikava činjenica da je na njemu osnovan prvi Nacionalni morski park u Grčkoj.

Zakintos – Cvijet na istoku

Zeleno ostrvo Zakintos, nazvano ‘’Cvjet na istoku’’ od strane Mlečana, je bogato florom i faunom. Velike količine kišnih padavina tokom zime omogućavaju da ostrvo bude zeleno i prekriveno šumama, voćnjacima i maslinjacima, dok je geologija stvorila prelijepe plaže, skrivene uvale i plave pećine.

Na Zakintosu ima toliko toga da se vidi – to je zaista “praznik za sva čula” – sa čitavim spektrom boja, mirisa i zvukova koji će vas sigurno oduševiti. Mnogi smatraju da je pravi vrhunac ovog ostrva njegova netaknuta llepota i ekologija. Kada biste posjetili Zakintos, a pritom propustili da vidite pećine, kornjače i druge divlje životinje, uživate u cvijeću, hranite oči divnim pogledom na litice i gledate čarobne zalaske Sunca… To bi zaista značilo da propuštate posebno i jedinstveno iskustvo.

Ugrožene Caretta Caretta kornjače imaju snažnu vjezu sa ostrvom, one polažu svoja jaja na plažama na jugu ostrva, oko zaliva Laganas. Zakintos je od ogromnog značaja za životnu sredinu kornjača, jer su mnoge plaže širom Mediterana nepodobne za polaganje jaja zbog komercijalizacije – a plaže u Grčkoj, posebno na Zakintosu, su kornjačama poslijednje utočište, gde njihovi potomci mogu da se izlegnu.

Zašto su Caretta Caretta kornjače toliko zanimljive?

Caretta kornjače su jedna od najstarijih vrsta životinja na svijetu; poznato je da morske kornjače potiču iz perioda pre najmanje 130 miliona godina, a neki pronađeni fosili potiču iz perioda pre 200 miliona godina. Rane morske kornjače su živele u isto vreme kad i dinosaurusi, mada se današnjih 8 vrsta morskih kornjača značajno izmjenile od vrijemena dinosaurusa i potiču pre 60 miliona godina.

Smatra se da kornjače mogu da doživje oko 60 godina, a dostižu reproduktivnu zrelost sa 30 godina, kada se ženke vraćaju na plažu gde su se i same izlijegle kako bi položile jaja (samo 1 u 1000 kornjača uspeva da postigne reproduktivno doba). Nije poznato šta se dešava sa kornjačama od kada su rođene dok se ne vrate na plaže kako bi polagale jaja.

Plaže na Zakintosu, posebno u zalivu Laganas su izuzetno važne u borbi za spas kornjača – ove plaže imaju najveću koncentraciju gnjezda kornjača na Mediteranu – sa skoro 1.500 gnjezda na samo 5 km plaže. Svakog ljeta 900 kornjača doći će da polaže jaja na plažama Zakintosa.

Budući da su pješčane plaže na Zakintosu toliko važne za opstanak kornjača, 1999. osnovan je Nacionalni park (NMPZ). Ovo je bio prvi morski park u Grčkoj. Svrha NMPZ je da zaštiti floru i faunu na ostrvu i da osigura da se staništa divljači zaštite. Oni neumorno rade na obuci turista i javnosti o divljim životinjama u toj oblasti, posebno o Caretta Caretta kornjačama. Takođe, oni patroliraju plažama kako bi se osiguralo da gnjezda ostaju zaštićena i neoštećena tako da kornjače imaju najbolje šanse da se izljegu. Uz saradnju javnosti biće moguće da kornjače i ljudi u harmonično dele plaže.

Druge vrste koja se oslanjaju na čiste vode oko Zakintosa uključuju foku Monachus Monachus (koja se često naziva foka monah). Foke su najugroženija vrsta u Evropi, sa samo nekoliko stotina foka koliko ih je ostalo u Mediteranu. Delfini se ponekad mogu vidjeti na obali Zakintosa, a prizor njihovog plijesa u laganim vodama mirnog mora je zaista impresivan.

Na Zakintosu ima više vrsti cvijeća i dok se razne vrste cvijeća najbolje vide tokom proljeća i ljeta, ima cvijeća u cvatu tokom cijele godine. Šume su bogate pticama i mnoge ptice sjelice zastanu na ostrvu kako bi se odmorile prije nego što nastave svoj put.

Ako i vi želite da se prošjetate preljepim pješčanim plažama gde i kornjače polažu jaja, rezervišitte Guliverov aranžman za ljeto na Zakintosu. Neka prirodne ljepote obeleže vaše ljeto 2018.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.