Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Prag – srce Evrope

Karlov most u Pragu

Prag – srce Evrope

Ovaj čarobni grad mostova, katedrala, kula sa zlatnim detaljima i crkvenih kupola oglijeda se na površini rijeke Vltave ispunjene labudovima već više od deset vijeka. Skoro neoštećen do Drugog svetskog rata, srednjovijekovna četvrt u Pragu ostaje prekrasna mješavina kaldrme, zidanih dvorišta, katedrala i bezbroj crkvenih spjera sve u sjenci veličanstvenog dvorca iz 9. vijeka koji gleda na istoku dok sunce zalazi iza njega.

Prag je takođe moderan i živahan grad pun energije, muzike, kulture i umjetnosti, finih mjesta za jelo i specijalnih događaja koji očaravaju putnike u potrazi za avanturom.

Mnogi ga smatraju jednim od najromantičnijih i najljepših gradova u Evropi, Prag je postao najpopularnija turistička destinacija u Cjentralnoj Evropi, zajedno uz Beč i Krakov. Svake godine milioni turista dolaze da osjete njegov šarm. Budite i vi jedan od njih i rezervišite svoje Prag putovanje već danas.

Kratka istorija

Prag je osnovan krajem 9. veka, a uskoro je postao i sjedište čeških kraljeva, od kojih su neki bili vladari Svetog Rimskog carstva. Grad je procvetao pod vladavinom Karla IV, koji je naredio izgradnju novog mosta u 14. vijeku – mnoge od najvažnijih atrakcija u gradu datiraju iz tog perioda.

Grad je takođe bio pod habsburškom vladavinom, kada je postao glavni grad jedne pokrajine Austrougarske imperije. Nakon Prvog svetskog rata, grad je postao glavni grad Čehoslovačke. Posle 1989. godine mnogi stranci, posebno mladi ljudi, doselili su se u Prag. Godine 1992. njen istorijski cjentar upisan je na UNESCO listu svjetske baštine. Kada se Čehoslovačka podelila u dve zemlje 1993. godine, Prag je postao glavni grad nove države – Češke Republike.

Čarolija zlatnog grada

Često se kaže da je Prag jedan od onih retkih gradova na svetu koji uspevaju da budu sve, svim ljudima. Posjetioce odmah osvajaja svojim šarmom, kosmopolitskom prirodom i otvorenošću. Mali i intiman u poređenju sa Parizom, njegova uvrnuta kaldrma, istorijski mostovi i stotine zvonika raspaljuju maštu kao u retko kojem gradu. Andre Breton, francuski nadrealista uhvatio je poseban duh grada kada je napisao: “Prag, obavijen svojom legendarnom čarolijom, zaista je jedan od onih gradova koji je uspio zadržati poetsku ideju koja je uvijek manje-više pluta bez cilja kroz prostor “.

Od pada Željezne zavese, Prag je postao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. Prag je tokom Drugog svetskog rata pretrpeo znatno manje štete od nekih drugih većih gradova u regionu, što je omogućilo da većina istorijske arhitekture ostane netaknuta. Odlikuje se jednom od najistaknutijih i najrazličitijih arhitektura na svetu, od romanike, do gotike, renesanse, baroka, rokoko, neo-renesanse, neo-gotika, art nouveau, kubista, neo-klasikeke i ultra-moderne.

Neka od arhitektonskih llepota koje možete videti su:

  • Barutna kula – jedna od prvobitnih kapija Starog Praga. Tokom 17. vijeka u kuli se čuvao barut, odakle i potiče naziv. Ovde je počinjala svječana ceremonija krunisanja kraljeva.
  • Plešuća kuća – Kada se budete približavali ovoj građevini, pomislićete da vas vid vara i da vam nije dobro ili da vam se muti pred očima. Zapravo, sa vama je sve u redu. Ova nevjerovatna građevina izgleda kao da krši zakone prirode, otud i naziv.
  • Crkva Tin – Jedna od najpoznatijih atrakcija u Pragu. Njene gotske kule od 80 metara izdižu se od svih građevina u okolini.
  • Astronomski sat – Glavna atrakcija Starog gradskog trga je komplikovani sat koji prikazuje više ,,zaboravljenih vrijemena’’ kao i faze mjeseca i sunčevu poziciju u zodijaku. Izrađen od strane sajdžije koji je bio i profesor matematike, sat funkcioniše već 600 godina.
  • Praški zamak – Ovaj zamak je više kompleks nego odbrambena građevina. Sastoji se od više građevina, koje zajedno čine spektakularnu atrakciju.
  • Karlov most – Most preko reke Vltave povezuje Stari Grad i Malu Stranu. Most gotovo nikada nije prazan. Ispunjen baroknim statuama, prodavcima, muzičarima, umjetnicima i naravno, turistima.

Prestonica piva

Češka je zemlja poznata po dugoj tradiciji pravljenja piva, a neke od prvih pivara Evrope su uspostavljene u Češkoj. Pivo je jedna od stvari koje su neraskidivo povjezane sa češkom kulturom. U češkoj prestonici, pivo je povjezano sa brojnim manastirima u gradu, a prvobitna pivara je bila u manastiru Benediktin Brevnov u 993. godini.

Danas, pivskom scjenom u Pragu dominira Staropramen, iako ima nekoliko manjih pivara. Od devedesetih godina prošlog veka, u gradu su otvorene razne pivnice.

Kultura u Pragu

Grad je tradicionalno jedan od kulturnih cjentara Evrope, u njemu se organizuju mnogi kulturni događaji. Neke od značajnih kulturnih institucija su:

  • Narodno pozorište (Narodni Divadlo)
  • Stavovske divadlo, gde su održane premijere Mocartovog Don Giovanni i La clemenza di Tito.
  • Rudolfinum, u kojem koncerte drži Češki filharmonijski orkestar i
  • Opštinska kuća – u kojoj nastupa praški simfonijski orkestar.

Grad takođe ima mnoštvo muzeja svetske klase, uključujući Narodni muzej, Muzej glavnog grada Praga, Jevrejski muzej u Pragu, Muzej Alfonsa Muhe, Afričko-praški muzej, Muzej dekorativne umetnosti u Pragu… U gradu postoji stotine koncertnih sala, galerija, bioskopa i muzičkih klubova.

Sve ovo je samo mali dio čarolije Praga, pozivamo vas da krijenete sa nama i uživo otkrijete šarm grada u punom sjaju.

 

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.