Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Šta vidjeti u Pragu – Atrakcije Praga

Sat u Pragu

Šta vidjeti u Pragu – Atrakcije Praga

Prestonica Republike Češke je neverovatna kombinacija prirode i arhitekture. Prag je osnovan na obalama reke Vltave, dok je praški zamak podignut na strateškom stenovitom uzvišenju. Danas je Prag svojevrsni vrijemeplov, koji vam omogućava da se vratite u vreme pre industrijalizacije.

Poznat kao Zlatni Prag, Srce Evrope ili grad stotine tornjeva, usled brojnih tornjeva sa pozlaćenim kupolama koji ponosno svjedoče o slavnoj i bogatoj istoriji. Milioni turista svake godine hrle u Prag kako bi videli sve njegove čari, a mi ćemo vam predstaviti glavne atrakcije, koje ćete svakako vidjeti tokom našeg jesenjeg aranžmana.

Starogradski trg

Mjesto gde nikada nije usamljeno. Možete se opuštati u baštama i kafićima, diviti se građevinama predivne arhitekture ili uživati u performansima uličnih zabavljača. Cjentralni deo trga zauzima spomenik Janu Husu, verskom reformatoru Češke, a u okolini se nalaze građevine iz raziličitih perioda. Poput zgrade Starogradske većnice i Crkve Device Marije. Međutim, glavna atrakcija na trgu jeste astronomski sat iz XV vijeka. Osim što pokazuje tačno vreme, sa njega je moguće saznati položaj Sunca, Mjeseca i zvijezda, a njegov donji brojčanik obaveštava i o smenama godišnjih doba. Na svakih sat vremena, publika se okuplja kako bi vidjela pomeranje figura dvanaest apostola, što je jedna od glavnih atrakcija.

Karlov most

Karlov most je možda i najpoznatija atrakcija u Pragu, a svakako jedan od glavnih simbola. vjekovima je ovo bio jedini most u gradu. Sačinjava ga 16 ogromnih lukova pešćara koji povezuju Stari grad i cjentar Male strane. Kule izgrađene u odbrambene svrhe nalaze se sa obe strane. Kula u Starom gradu je predivno ukrašena, dok je ona sa druge strane manja. Leva i desna strana mosta ukrašene su baroknim skulpturama, a legenda kaže da dodir statue Svetog Jovana Nepomuka donosi sreću. Na mostu je tokom dana velika gužva, pa ako želite što više mosta za sebe, najbolje je da obiđete rano ujutru ili kasno uveče.

Trg Vaclav

Vaclavski trg je mjesto gde su se odigrali mnogi važni događaji iz savrijemene istorije Češke. Više podsijeća na bulevar nego na trg, a tome doprinose mnoge prodavnice koje ga čine idealnim mjestom za šoping. Zgrada Narodnog muzeja i statua Svetog Vaclava dominiraju ovim prostorom.

Višehrad

Višehrad, tj. grad na uzvišenju, jer se dosta uzdiže iznad Vltave. Na ovoj uzvišici pronaći ćete mir i tišinu iz davnih vrijemena. Nalazi se na mjestu na kojem je princeza Libuša predvidjela začetak Praga i ovde se udala za orača Pšemisla. Pored parka u kojem se nalaze statue princeze i ostalih ličnosti iz legendi, nalazi se Crkva Svetog Petra i Pavla. Višehrad se nalazi van cjentra grada, pa zato ne posećujemo ovo mjesto organizovano, ali vam preporučujemo da ga posjetite.

Plovidba Vltavom

Mnogi gradovi na reci dobijaju potpuno novi izgled kada se posmatraju sa reke. Zato ćete imati mogućnost krstaranje Vltavom. Doživljaj je potpuniji uz zvuke Bedžiha Smetane i čuvene ,,Vltave’’. Vjećini brodova je polazna tačka kej ispod Češkog mosta, zatim plovimo uzvodno, prolazimo Karlov most i nakon Višehrada se vraćamo nazad. Krstarenje traje oko sat vremena.

Praški zamak

Na vrhu Hradčana nalazi se najveći dvorac na svijetu. Ovo je više kompleks zgrada, no jedan zamak, ali to svakako ne umanjuje njegovu ljepotu. Sačinjavaju ga tri međusobno povjezana dvorišta, kroz koje su šetali vladari od najstarijih vrijemena. Zamak je zvanična rezidencija predsednika Češke Republike. Jedna od atrakcija je smena straže na zapadnom ulazu u podne, a muzika dodatno doprinosi doživljaju. Vidjećete stare kaldrme, trgove, palate, crkve, parkove… Po ljepoti izdvaja se Kraljevski vrt, sa svojom letnjom palatom Belvedere i Raspevanom fontanom.

Zlatna ulica

Zlatna ulica je jedna uličica prepuna šarma, bajkovitog izgleda. Sa obe strane ulice nalaze se niske kućice, sagrađene ispod bedema dvorca. Naziv je dobila po tome što su je u početku naseljavali zlatari. Tokom 19. vijeka, ovde su dom pronašli mnogi umjetnici i ostali kreativni umovi. Najveća atrakcija je kuća sa brojem 22, gdje je živjeo Franc Kafka.

Plešuća kuća

Gdje se moderno susreće sa tradicijom. Plešuća kuća odudara od tradicionalne arhitekture Praga, ne samo po modernom stilu i materijalima, već i po svom zapanjujućem obliku. Ako do sada niste vidjeli ovu sliku, znajte da vas pogled ne vara! Upravo zbog ovog karakterističnog izgleda dobila je simboličan naziv – Plešuća kuća. Sa pravom, složićete se. Popijte piće na vrhu i uživajte u nevjerovatnom pogledu.

Osjećate li se inspirisano? Ako želite da svojim očima uživate u prizoru ovih atrakcija i još mnogo toga, rezervišite jesenji aranžman već danas.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.