Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Atrakcije ostrva Evia koje morate vidjeti

zalazak sunca i talasi

Atrakcije ostrva Evia koje morate vidjeti

Evia je drugo po vjeličini ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu, nalazi se u blizini prefekture Atika. Međutim, ima više kopneni karakter, jer ga dva mosta – moderan sa suspenzionim kablovima i stariji, klizni – povjezuju sa kontinentalnom Grčkom, koja je poznata i pod nazivom “Sterea Ellada”. Baš Evia je ostrvo na koje vas Guliver vodi na ljetovanje ove godine. Neka ljeto 2017 bude nezaboravno, ali najpre, upoznajmo se sa njenim atrakcijama, i pođimo na put pripremljeni.

Evia se prostire na površini od 3.580 km2, njegova obala je duga 48 km i ima 220.000 stanovnika. Evia ima divne plaže, prijatnu klimu, renomirane spomjenike, mnoge termalne izvore i ukusna jela, samim tim je popularna destinacija za obližnje stanovnike Atine. Pogledajte koje su to atrakcije koje morate posjetiti na ostrvu Evia u Grčkoj.

Agia Ana

Drevno tradicionalno selo koje čuva lokalne manire i običaje. Agia Ana je izgrađena u obliku amfiteatra u blizini Agkali, jedne od najlepših plaža ostrva. Selo Agia Ana se nalazi 72 km sevjeroistočno od Halkide.

Tamo možete videti slijedeće atrakcije:

 • Narodni muzej gde možete vidjeti lokalnu nošnju, fotografije i poljoprivredni alat.
 • Klisuru Nileas.
 • Pećinu Bolovinena – gde se organizuju treking ture kroz fantastični Bolovineno kanjon.
 • Fosilizovanu šumu blizu sela Kerassia –  jedna od rijetkih evropskih okamenjenih šuma. Ovo magično, 20.000.000 godina staro mjesto se prostire zapadno od selaKerasia, u Psili Rachi i njene staze će vas odvjesti na putovanje kroz praistoriju. Ovdje su pronađeni fosili sisara, trupaca i zaštićena vrsta hrasta “Kuercus euboica” (Evian hrasta), koja je ugrožena. Svi ovi fosili su jedinstveni i privukli su interesovanje mnogih naučnika.
 • Plaža Agkali.

Glavni grad ostrva – Halkida

Halkida u koju vas Guliver vodi na ljeto, nalazi se na samo 80 km od Atine. Halkida je glavna kapija ostrva Evia i njen glavni grad. Zahvaljujući svom strateškom geografskom položaju, grad je ostao raskrsnica kultura i ideja tokom vjekova, i bila je jabuka razdora za mnoge strane osvajače. Danas je Halkida kosmopolitski grad, administrativni i komercijalni centar ostrva. Ujedno i popularna destinacija među Atinjanima za kratke pauze daleko od vreve glavnog grada.

Halkida je posebno poznata po fenomenu plime i osijeke koji se odvija u Evriposu, tj brzoj promjeni pravca vode na svakih šest sati, stvorenom zahvaljujući snazi gravitacije Mjeseca. Tokom svake promjene smera, voda prestaje da se kreće oko osam minuta. Idealno mjesto za posmatranje ove jedinstvene pojave je klizni Negroponte most. Drugo omiljeno sastajalište za lokalno stanovništvo je deo grada kraj reke; šarmantna pešačka ulica sa elegantnim kafićima i restoranima koja vrvi od života i danju i noću! U samoj Halkidi postoji puno atrakcija koje možete obići zajedno sa privlačnim plažama.

Eretria – kapija ostrva Evia

Eretria je primorski grad i “kapija” ostrva. Izgrađen na mjestu slavnog antičkog grada-države, bio je dominantni pomorski, komercijalni grad sa jakom poljoprivredom. Ovaj nekadašnji polis je uspostavio kolonije u Egejskom regionu i u Južnoj Italiji. Uništen dva puta od strane Persijanaca i Rimljana, a kasnije napušten sve do 1827. godine, kada su se izbeglice sa ostrva Psara naselile ovde.

Tamo možete videti sledeće atrakcije, ako se odlučite da pođete u obilzak ostrva dok ljetujete na Evii:Hramovi grčkih bogova Dionis, Dimitri i Izida.

 • Kuća mozaika.
 • Drevni trezor i Makedonska grobnica.
 • Arheološki muzej sa važnim pronalascima iz Eretrie, Magule i Lefkantija.
 • Muzej moderne umetnosti mira i Kalkidismosa.
 • Neoklasična palata porodice Kanari.
 • Geroda, malo naselje na planini Olimp.
 • Impresivno pozorište iz 5. veka p.n.e.

Misteriozne kuće zmajeva

Vrlo čudnovato arheološko čudo leži u južnom području ostrva Evia: 25 ogromnih konstrukcija koje nazivaju Drakospita (kuće zmajeva). Uvijek se nalazi na strmom i dominantnom položaju, izgrađene su od velikih ploča krečnjaka koji formiraju piramidalni krov. Ostale arhitektonske karakteristike uključuju monolitske polustupove i nadvoje, kao i kamene police isturene iz zidova.

Postoje mnoge teorije koje pokušavaju da objasne kada, kako i u koju svrhu su se ove građevine koristile. Neki tvrde da su to bila drijevna svetilišta Zevsa, Here ili Herakla. Drugi veruju da su služile u odbrambene svrhe, ili da su čak skloništa za drvoseče. Koja god da je istina, njihova vjeličina i konstrukciona tehnika prijedstavljaju zanimljivu zagonetku!

Najimpresivnija od svih kuća se nalazi na planini Ochi, na nadmorskoj visini od 1389 metara, iznad grada Karistos. Neverovatno je da nema vezivnog materijala za spajanje ogromnih ploča, jer su tako savršeno urezane i skladno spojene. Kuće su površine 5×10 m2 sa vijelikim zidovima debljine 1,5m. Ono što je zaista nezamislivo je da je horizontalna ploča na П obliku vrata 4m dugačkа, širine 2m, 0,30m debljine, a teška 10 tona! Kako su uspeli da dignu tako težak objekat 2m iznad tla?

Zašto su uložili sav taj napor da izgrade ovakvu konstrukciju na nadmorskoj visini od 1400m? Kakve tajne postoje u maglovitim klisurama vremena?

Ovo je samo dijelić sadržaja koji možete videti u bogatoj ponudi ostrva Evia. Zato ne čekajte i već sada rezverišite svoje ljetovanje.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.