Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Muzeji na Zakintosu koje vrijedi posjetit

Muzej na Zakintosu

Muzeji na Zakintosu koje vrijedi posjetit

Ostrvo Zakintos je naseljeno još od praistorijskih vremena i često se pominje u Homerovim epskim delima. Kultura na ostrvu se razvijala pod jakim uticajem rimske i ostalih civilizacija koji su se smenjivale, ali je značajno procvetala tokom perioda pod vođstvom Mlečana.

Nakon što provedete dovoljno vrijemena uživajući u nevjerovatnoj prirodi Zakintosa na nekim od najljepših plaža jonskih ostrva, možete obići više muzeja koji svjedoče o istoriji i tradiciji ostrva. Ljeto na Zakintosu je fantastično baš iz tog razloga što možete uživati na razne načine. Evo koji su to muzeji na Zakintosu i šta možete vidjeti u njima.

Vizantijski muzej

Vizantijski muzej se nalazi u gradu Zakintos na trgu Solomos. Muzej kao takav je zanimljiviji turistima koji dolaze van hrišćanske kulture. Pravoslavcima više ostavlja utisak kao mala crkva. Postoje dva djela muzeja, pri čemu je prvi deo namjenjen u svhru prikaza ,,post-vizantijske umetnosti” i sadrži slike, freske i (u jednom slučaju) kompletan enterijer crkve uništene u zemljotresu 1953. godine; drugi dio je prikaz tog zemljotresa.

Post-vizantijska umetnost izlaže dela iz perioda od 16. do 18. vijeka i možete pratiti razvoj stilove kroz vreme (Jovan Krstitelj dobija manje divlje crte lica kako vreme prolazi).

Slike pre i posle zemljotresa će vam dati neku predstavu o obimu razaranja, a maketa grada prije zemljotresa u razmjeri 1: 500 je zapanjujuća.

Solomosov muzej

Ovaj muzej predstavlja predmete iz lične kolekcije Dionisosa Solomosa, Andreasa Kalvosa i drugih eminentnih ličnosti Zakintosa. Smješten je u neklasičnoj građevini na trgu Svetog Marka u gradu Zakintos.

Na prvom spratu muzeja se nalazi mauzolej, u kojem su smještene kosti pjesnika Dionisosa Somos, kao i kosti pjesnika Andreasa Kalvosa i njegove žene.

U ostalim prostorijama muzeja se mogu vidjeti lični predmeti Solomosa i ostalih eminentnih ličnosti ostrva, prvi nacrti grčke himne, pečati gospodskog staleža iz vrijemena mletačke vladavine, knjige, slike i još predmeta koji svjedoče o lokalnoj istoriji.

Ksenopolusov muzej

Ovaj muzej je posvećen grčkom piscu predstava Gregorijusu Ksenopolusu. Osnovan je 1988. godine i nalazi se u dvospratnoj rezidenciji u ulici Gaita gde je pisac proveo detinjstvo, blizu crkve Svetog Dionisiosa.

Možete vidjeti njegove rukopise, romane, brošure, fotografije i magazinska izdanja, kao i porodično nasleđe koje je izloženo po sobama muzeja.

Gregorijus Ksenopolos se smatra začetnikom grčke proze i vodećom ličnošću kada je grčka dečja literatura u pitanju. Takođe je reformisao grčko pozorište i kao edukator, sprijemao mlade za daske koje život znače.

Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej Helmis na Zakintosu se nalazi u malom seocu Agia Marina, na centralnom delu ostrva, samo 15 km od prijestonice. Prirodno planinsko okruženje se savršeno uklapa sa muzejom, čija postavka prikazuje bogatu floru i faunu Zakintosa i Grčke. Ovo je jedini prirodnjački muzej na ostrvu.

Muzej je osnovan 2000. godine, na inicijativu Panagiotisa Helmisa. On je želeo da svi posetiocu budu upoznati sa nevjerovatno retkim ekosistemom na Zakintosu, koji varira od pješčanih plaža na obali gde morske kornjače polažu jaja, pa do bujnih šuma na cjentru ostrva.

Zgrada muzeja je moderna i funkcionalna sa mnoštvo opisa raznih scjena iz prirode. Postavka obuhvata više od 1.500 primeraka flore, faune i morskog života Zakintosa. Životinje su predstavljenje u svom prirodnom okruženju, dok posetioci mogu da vide kolekciju retkih vrsta ribe i ptica.

Nautički muzej

Nautički muzej se nalazi u regiji Tsilivi i daje značajan uvid u razvoj pomorske trgovine, mornarice, kao i na događaje koji su ostavili veliki trag na grčku mornaricu – Grčka revolucija, Drugi svjetski rat…

Osnivač Milanio Nautičkog muzeja je Antoni Miler, a muzej prikazuje istoriju mornarice od 17. vijeka do danas. Kolekcija uključuje raznovrsne vizantijske brodove.

Kulturološko poljoprivredni muzej

Osnovan 1998. godine u malom selu Pigadakia, u varoši Alikes, prikazuje istoriju kulture i tradicije grčkog ruralnog svijeta, tipičnom za ovo ostrvo.

Ovde možete vidjeti rijetke radove koji datiraju iz 16. vijeka, kao što su radne alatke, svakodnevni alat i veoma rijetke rukotvorine lokalnih zanatlija.

Muzej je rekonstrukcija tradicionalne kuće sa dnevnim boravkom, kuhinjom i opremljen tradicionalnim namještajem. Spolja su postavljene poljoprivrednje mašine korišćene za mlevenje žita i presovanje grožđa i maslina.

Posjetite ove muzeje kako biste se bolje upoznali sa kulturom i tradicijom Zakintosa. Impresionirajte lokalno stanovništvo svojim znanjem. Ko zna, možda vam se bude isplatilo nekad. Uputite se na Zakintos ovog ljeta, rezervišite aranžman već danas.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.