Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Minhen – gdje Nijemci sanjaju da žive

Minhen

Minhen – gdje Nijemci sanjaju da žive

Dom najpoznatijeg festivala piva na svijetu – Oktobarfesta, Minhen je prijestonica Bavarske regije i treći najveći njemački grad. Nije samo pivo ono što privlači posjetioce, iako je veoma teško povjerovati u ovo tokom septembra i oktobra, kada milioni Njemaca i stranaca okupiraju grad sa namjerom da utole žeđ.

Nevjerovatno obnovljen nakon II svetskog rata, Minhen je čuvjen po svojoj arhitekturi, galerijama, muzejima i smatra se jednim od glavnih kulturnih cjentara Njemačke. Blizina Minhena Alpima, Italiji, Češkoj, Austriji, kao i seoskim područjima oko grada ga čine odličnom bazom za istraživanje okoline. Zato ga i posjećujemo tokom našeg jesenjeg aranžmana Kolmar/Minhen-Strazbur-Cirih. Nije ni čudo što je Minhen najskuplji grad za život u cijeloj Nemačkoj.

Kratka istorija Minhena

Minhen se prvi put pominje u istoriji 1158. godine, ali je najvjerovatnije grad postojao i ranije. Do 1255.  Minhen je bio rezidencija vojvoda u Gornjoj Bavarskoj, što ga je učinilo veoma važnim gradom u regionu. Grad je dobio na značaju tokom kasnog srednjovijekovnog perioda, a dobio je monopol nad proizvodnjom soli, čime su stanovnici Minhena postali veoma bogati. Godine 1506., kada se Bavarska ponovo udružila, Minhen je postao glavni grad Bavarske. Značaj grada je nastavio sa rastom kada je postao cjentar njemačkog protagonističkog pokreta i renesansne umjetnosti. Minhen je ostao glavni grad Bavarske kraljevine do njenog pada 1918. godine.

Od 1918., pa do kraja Drugog svetskog rata, Minhen je bio glavno podneblje za društvene nemire. Bilo je nekoliko komunističkih revolucija, koje su bile ugašene, a na kraju je grad postao stecište nacističke partije. Grad je bio veoma oštećen usled bombardovanja tokom Drugog svjetskog rata. Nakon rata, grad je potpuno obnovljen u tradicionalnom stilu, čak je očuvan prvobitni predratni sistem ulične mreže. Posjetioci su prosto zapanjeni arhitekturom, koja uprkos uništenju, izgleda kao iz 1800. godine. Danas je Minhen glavni ekonomski centar u Njemačkoj i predstavlja prekrasno mjesto za posjetu.

Gradske četvrti u Minhenu

Gradski centar (Altstadt-Lehel)

Gradski centar se obično definiše kao područje unutar starih gradskih utvrđenja, danas prepoznatljiv po saobraćajnoj petlji poznatoj kao Altstadtring, mada postoje mnogi dijelovi istorijskih zidova koji su i dalje vidljivi. Mnogi od glavnih turističkih atrakcija se nalaze u cjentru. Najznačajniji su, naravno, Nova gradska vijećnica (Neues Rathaus) sa svjetski poznatim Glockenspielom, Stara skupština grada, Feldherrenhalle, Residenz (bivša rezidencija bavarskih kraljeva), Nationaltheater (operska kuća) i najpoznatija pivnica na svetu Hofbräuhaus am Platzl.

Nekoliko crkava, kao što su Frauenkirche, Asamkirche, Peterskirche i Theatinerkirche, takođe su smještene u cjentru grada. Tri istorijske gradske kapije i dalje postoje: Karlstor (u Stachusu), Isartor i Sendlinger Tor (sve se nalaze na U-Bahn ili S-Bahn stanicama). Neka od glavnih trgovačkih mjesta u Minhenu se nalaze u centru grada – Neuhauser Strasse i Kaufinger Strasse sa robnim kućama i ograncima međunarodnih modnih lanaca, i luksuznim šoping područjima.

Maxvorstadt

Maksvorstadt je vrhunski akademski i umjetnički okrug, sjeverno od istorijskog centra grada. Univerzitet u Minhenu (LMU) i Technische Universitat Munchen (TUM), dva najveća univerziteta u Njemačkoj, kao i nekoliko drugih obrazovnih institucija nalaze se u ovoj oblasti. Osim toga, možete naći muzeje svjetske klase, kao što su poznati Pinakotheken, Muzej Brandhorst, Lenbach Haus, kao i Gliptothek i Staatliche Antikensammlungen. Poslednja dva muzeja nalaze se u jonskim i korintskim zgradama, koje zajedno sa dorskim ulazom formiraju slikoviti trg Königsplatz. Veliki broj umjetničkih galerija može se naći iu Maxvorstadtu. Zbog svoje visoke gustine umjetničkih i naučnih institucija, Maksvorstadt se često naziva “mozgom Minhena”. Oblast je takođe puna malih prodavnica, barova i restorana.

Schwabing & Engleska bašta

Ova moderna, ali šarmantna četvrt odmah iznad Univerziteta Ludvig-Maximilian ispunjena je malim kafićima, impresivnim i skupim prodavnicama cipela, specijalnim knjižarama, galerijama i restoranima sa specijalitetima širom sveta. Schwabing je oduvek bio privlačno mjesto za život i bio je dom mnogih umjetnika i drugih ličnosti, uključujući pisce Tomasa i Henriha Mana, slikara Vasilija Kandinskog i Paula Klija, revolucionara Vladimira Iljiča Lenjina i fizičara Vernera Heisenberga.

Engleska bašta, ogromni urbani park sa nekoliko potoka, jezera i pivskih vrtova, na istoku Švabinga je glavno rekreativno područje stanovnika Minhena i mora se posjetiti.

Olimpijska četvrt

Ovo je područje Olimpijskih igara 1972. godine. Ako se popnete na vrh brda koje su stvorene od ostatka II svetskog rata, imaćete sjajan pogled na područje. Olimpijska četvrt je izuzetno lepa i vožnja do vrha Olimpijskog tornja je nevjerovatna, jer pruža jasan pogled na grad i Bavarske Alpe u danima sa ljepim vrijemenom. Smješten samo kratkom šetnjom iz parka je BMW svet i BMW muzej unutar futurističke zgrade i sedišta BMW-a, koji oponaša oblik četiri glave cilindra motora. Tu možete posjetiti i jednu od fabrika za montažu Bavarskog proizvođača automobila.

Neuhausen-Nymphenburg

Jedan od opuštenijih okruga, gde atmosfera čini da zaboravite da ste u gradu sa više od milion stanovnika. Obe četvrti nisu poznate turistima, iako je Neuhausen dom popularnog noćnog kluba i najvećeg pivskog vrta na svijetu. Mali broj ljudi pronađe put do mirnih Schloss Nimphenburg vrtova gdje možete obići palatu Nimphenburg ili samo šetati kroz vrtove. Na sjeveroistočnoj strani parka možete naći botaničku baštu.

Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt

Ovaj okrug se sastoji od dvije prilično različite oblasti Ludvigvorstadt i Isarvorstadt: Ludvigvorstadt je područje južno od centralne stanice u Minhenu. Ova oblast ima veliku populaciju imigranata i puna je malih prodavnica koje nude sveže voće i povrće, kao i orijentalne i azijske specijalitete. Oblast može izgledati na početku pomalo neobično za posjetioce zbog prisustva više prodavnica za odrasle, kockarnica i strip klubova. Međutim, savršeno je sigurno i dobar izbor ako tražite autentične restorane azijske kuhinje.

Središte prelijepog Isarvorstadta je Gartnerplatz, uređen gradski trg koji je organizovan kao kružna raskrsnica. Na jugozapadu prema Gärtnerplatzviertel-u  je Glockenbachviertel, koji je najrazvijeniji deo Isarvorstadt-a, sa barovima, restoranima i noćnim klubovima. Glockenbachviertel i Gärtnerplatzviertel su žarište minhenske gej zajednice, sa gej barovima i klubovima koji se prvenstveno nalaze duž Mullerstrasse.

Au-Haidhausen

Okrug oko Ostbahnhofa je poznat po svojoj klupskoj sceni – Kultfabrik, gdje se možete zabavljati u više od 30 barova, klubova i diskoteka. Takođe pogledajte mnoge barove i restorane u susednoj četvrti Optimolverke. U ovom kvartu ima nekoliko neobičnih sporednih ulica sa malim kućama praktično nepromijenjenim tokom nekoliko stotina godina, posebno u prelijepom francuskom kvartu oko Orleansplatz-a.

Minhen se konstantno nalazi u vrhu svetskih gradova po nivoa kvaliteta života. Časopis Monocle ga je prozvao najboljim gradom na svetu u 2010. godini. Kada Njemce anketiraju o tome gde žele da žive, Minhen je konstantno na vrhu liste. U neposrednoj blizini Alpa i nekih od najlepših pejzaža u Evropi, nije iznenađujuće što svako želi da živi ovde.

 

Dodajte u prednosti prekrasnu arhitekturu, naročito baroknu i rokok, šarmantno seosko zelenilo koje počinje na samo pola sata od S-Bana, predivne parkove, najbolje univerzitete u Njemačkoj, svetska sedišta mnogih kompanija svetske klase, savremenu infrastrukturu, izuzetno nisku stopu kriminala i najveću kultura piva na planeti – ima li nešto loše sa Minhenom? Ima, nećete želeti da se vratite. Rezervišite jesenji aranžman već danas i uverite se i sami u sve blagodeti ovog grada.

 

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.