Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Milano – Savremena prijestonica Italije

Centar grada u Milanu

Milano – Savremena prijestonica Italije

Milano je najveći industrijski grad u cijeloj Italiji i prijestonica regije Lombardija. Među 1.3 miliona stanovnika, nalaze se brojni dizajneri, umjetnici, fotografi i top modeli. U antičkom centru grada nalazi se mnoštvo interesantnih građevina u palazzo stilu koje svojom ljepotom privlače čak 9 miliona turista godišnje. Pročitajte šta to čini Milano jednim od najfascinantniijih mjesta u Italiji.

Milano se nalazi na sjevero-zapadnom dijelu doline Po,otprilike u sredini između rijeke Po na jugu i podnožja Alpa na severu, rijeke Ticino na zapadu i rijeke Ada na istoku. Grad je prilično ravan i nema većih uzvišenja, a najviša tačka se nalazi na 122 mjetara nadmorske visine.

Klima u Italiji je pretežno mediteranska. Zime u Milanu su relativno blage, ali maglovite i kišovite ako nema snijega, dok se temperature kreću u intervalu od 0 do 8 stepjeni. Ljeta su topla i veoma vlažna. Jesen je najprijatnije godišnje doba i idealno za obilazak grada. Zato vas upravo tada vodimo na putovanje u Milano.

Ekonomska prijestonica

Milano je najvažniji grad u Italiji kada su finansije u pitanju. Ovo je drugi grad po broju stanovnika u zemlji i nalazi se u centru najveće urbane i metropolitske oblasti u Italiji. Iako ga generalno ne smatraju lijepim kao neke druge italijanske gradove, dijelom uništen usled  bombardovanja tokom Drugog svetskog rata, grad je uspio da postane prosperitetna i kosmopolitska poslovna prijestonica.

Turistima je Milano primamljiv, u poređenju sa drugim mjestima, ne samo zbog građevina, već po stilu života i načinu uživanja u svim zadovoljstvima: raj za kupovinu, fudbal, operu i noćni život. Milano je prijestonica mode u Italiji i šire – modni ljubitelji, supermodeli i međunarodni paparaci se okupljaju dvaput godišnje na proljećnim i jesenjim dešavanjima.

Milano u odnosu na ostatak Italije

Ako Rim predstavlja ,,staru’’ Italiju, Milano predstavlja ,,novu’’. Milano je najmoderniji od svih gradova Italije, dok istovremeno održava preostalo istorijsko naslijeđe.

Na prvi pogled, Milano djeluje kao burna i našminkana (sa šljaštećim izlozima i elegantnim prodavnicama) metropola, sa mnoštvo palata i unikatnih crkava u centru, ali vremenom vam dobija izgled bezdušnog, biznis grada.

Mnogi su primjetili da se Milano razlikuje od ostatka Italije. Uprkos sličnosti sa tipičnim italijanskim gradovima, kao što su Verona i Venecija, on ima sopstvenu atmosferu. Milano je užurbana, zauzeta modna i biznis prijestonica. Nećete vidjeti stanovnike ovog grada da sede u kafićima i lagano ispijaju espreso, već kako u trku sa šanka uzimaju svoje piće za poneti.

Za razliku od tradicionalnih crvenih krovova u ostatku Italije, Milan je prilčno siv grad, jer su mnoge građevine izgrađene od krečnjaka i tamnog kamena. Starije građevine imaju većinom austrijsko-nemački neoklasični izgled sa daškom francuskog stila.

Razlika između Milana i Rima se najbolje vide kroz više poslovica. Ima jedna italijanska izreka koja govori o razlici između ovih gradova, a prevod otprilike glasi: Rim je pohotna žena čiju su darovi veoma očigledni, dok je Milano stidljiva, povučena devojka, čija su blaga brojna, ali se otkrivaju vremenom.

Čuvjene znamjenitosti grada Milano

Nemojte da vas zavara moderni aspekt grada, jer ovo je jedan od najstarijih gradova Evrope sa više od 26 vjekova istorije i nasljeđa! Milan je poznat po obilju istorijskih i modernih znamenitosti.

  • Duomo, jedna od najvećih i najstarijih katedrala gotskog stila na svijetu;
  • La Scala, jedna od najboljih operskih kuća na svetu;
  • Galleria Vittorio Emanuele;
  • drevne i glamurozne šoping galerije;
  • Brera umjetnička galerija u kojoj se nalaze neka od najboljih umetničkih djela u Evropi;
  • Pirelli toranj – veličanstven primer modernističke italijanske arhitekture 1960-ih;
  • San Siro, čuveni stadion koji dele klubovi Milan i Inter;
  • Castello Sforzesco – grandiozni srednjevekovni zamak;
  • Bazilika Santa Maria alle Grazie, koja je uvrštena na UNESCO listu svetske baštine, u kojoj se nalazi jedna od najpoznatijih slika na svijetu: da Vinčijeva ,,Poslednja večera’’.

Šoping u prijestonici mode

Milano je kao mesto gde se rađaju svetski trendovi, pravi raj za sve kupoholičare.

Ovde možete pronaći gotovo svaki oblik kupovine: od preskupih dizajnerskih radnji, ogromnih tržnih centara, malih preduzetničkih prodavnica, fanki butika do prodavnica polovne garderobe. Glavno područje za šoping je tzv. Modni Četvorougaonik, gde ćete pronaći elitne prodavnice vrhunske mode.

Milano možda nije najveći grad Evrope, ali se sva bogatstva ovog grada mogu porediti sa bilo kojim gradom Evrope, a i šire. U budućnosti ćemo se detaljnije baviti čarima Milana. Ne čekajte nastavak ove priče, rezervišite jesenji aranžman i uživajte iz prve ruke u svim atrakcijama ovog grada.

 

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.