Meksiko – tekila, sombrero i viva Meksiko!
Kada se pomene Meksiko, vjerovatno nam svima zbog raznih filmova, serija i stečenih predrasuda, prvo padnu na pamet neke negativne konotacije, pa tek onda ljepote ove države i recimo sombrero, marijači, tekila, pinjata, Asteci, Maje i piramide… i zaista bi trebalo biti obratno, jer stvarnost je takva da zemlju godišnje posjeti oko 45 miliona turista i šesta je naposjećenija turistička destinacija u svijetu! Kao trinaesta najveća zemlja svijeta, a deseta po broju stanovnika, Meksiko ima mnogo toga da ponudi u svojim granicama, koje su smještene između Amerike na sjeveru, Gvatemale i Belizea na jugoistoku, Tihog okeana na zapadu, dok na istoku ga zapljuskuju vode Karipskog mora i Meksičkog zaliva.
Prvi narodi su se na ovom prostoru pojavili još oko 8.000 godina prije nove ere, što ovo područje svrstava u jedno od šest kolijevki civilizacije, a plemena koja su ostavila najveći trag i na čijim se temeljima podigao Meksiko su Maje i Asteci. Iako su ova plemena pokorena 1521. godine kada počinje kolonizacija Meksika od strane Španije, i danas su na mnogim lokacijama prustni kulturno-istorijski spomenici tog vremena kojima imamo prilike da se divimo.
Meksiko je tako zemlja fascinantnih antičkih gradova, ali i očuvane kolonijalne arhitekture, luksuznih ljetovališta, netaknutih prirodnih rezervata, prelijepih plaža, šarenih festivala, fenomenalne kuhinje i bogatnog kulturnog nasleđa.
Kada je pravo vrijeme za posjetu?
Kako je u pitanju velika država, tako preovladavaju raznolike klimatske zone i vremenski uslovi. Na obali je uglavnom toplo i klima omogućava gotovo uvijek kupanje, što čini Meksiko destinacijom za “ljetovanje” tokom cijele godine. Proljeće je toplo i suvo, ljeta su kišovita sa povećanom vlažnosti vazduha uz mogućnost pojave uragana u periodu od Juna do Oktobra. Dolaskom jeseni prestaje sezona uragana, a zima u Meksiku je baš topla i pravo je vrijeme za plažu, posebno tokom Januara. Tako je najbolji period da uživate u resortima od Oktobra do Maja.
Ako želite da budete u Meksiku kada su popularni praznici i festivali, trebate znati da je jedan od najvećih i jedinstvenih “Dan Mrtvih” koji se održava krajem Oktobra, kada su groblja puna posjetilaca koji odaju poštu i sjećaju se svojih voljenih. Festival prate maske u obliku lobanje, mnoštvo cvijeća i svijeća, a u nekim djelovima je praznik komercijalizovan pa se tako prave i parade. Neobičan je i “Festival rotkvice” u gradu Oaxaca koji se slavi 23. Decembra i tada umjetnici prave razne skulpture od ovog povrća. Spektakularan događaj koji privlači brojne turiste je i godišnja migracija oko pola miliona Monarh leptira koja se dešava u Novembru i Martu, a poseban događaj u kojem možete učestvovati je puštanje beba morskih kornjača u okean organizovan od strane rezervata za morske kornjače u Maju i Novembru. Meksiko je apsolutno destinacija za svakoga i nudi raznovrsne događaje tokom godine, a OVDJE možete pogledati koji vam najviše odgovara, kako bi i mogli shodno tome planirati posjetu.
Visoka sezona u Meksiku je uglavnom određena praznicima poput Božića, Nove Godine i Vaskrsa, a mnogi Meksikanci putuju tokom ljetnih mjeseci. Plaže su uglavnom prilično popunjene tokom proljećnih školskih raspusta.
Šta posjetiti?
Toliko Meksiko ima da ponudi da vjerovatno nećete uspjeti sve da istražite kroz jedno putovanje, ali ipak možete mnogo toga da doživite. Za prvo upoznavanje sa Meksikom, najatraktivnija tura je od Meksiko City-a do poluostrva Jukatan, koja je dio takozvanog “Gringo” puta (prvobitno je riječ “Gringo” korišćena za sve strance i turiste, ali se sada najviše odnosi na državljane SAD). Meksiko ima i impozantnih 33 UNESCO zaštićenih područja, od kojih su neka na ovoj ruti.
Meksiko City
Jedan od najvećih gradova svijeta, sa periferijom broji oko 20 miliona ljudi. Meksikanci uglavnom grad nazivaju samo “Meksiko” a riječ “city” su dodali stranci kako bi pravili razliku između države i grada. Za svoju državu koja je dobila ime po glavnom gradu, Meksikanci koriste naziv “La Republica” ili “La Patria” (Domovina).
Po pisanim tragovima Asteka, grad je osnovan 1325. godine pod imenom Tenochtitlán (Tenočtitlan), naseljavanjem područja jezera Tekskoko na kojem su po legendi ugledali orla kako sjedi na kaktusu i jede zmiju (ta scena je danas na zastavi Meksika). Ova lokacija je i strateški bila dobra – nudila je izvor vode i hrane, građeni su splavovi koji su bili teško dostupni za okupacije, kao i nasipi koji bi kontrolisali nivo jezera.
Grad se vjekovima ubrzano razvijao i rastao, dostigao 300.000 stanovnika i bio ravan bilo kojem evropskom gradu iz tog vremena, u šta se uvjerio 1519. godine španski konvistador Ernan Kortes koji se sa par stotina ljudi iskrcao na tlo Meksika. Sticajem više okolnosti koje su mu išle na ruku – posjedovanje vatrenog oružja, efekat šoka od novih ljudi, podrška lokalnih plemena sa kojima su Asteci bili u ratu, ali i oklijevanje vladara Asteka Montezuma II da pruži otpor, Kortez i njegovi ljudi su dočekani uz svečanosti. Ali, Španci su potom zarobili Monzetumu i počeli uništavati hramove Asteka, što je izazvalo pobunu stanovništva koji su protjerali Kortesa. Nažalost tako je samo kratko odloženo neizbježno i 13. Avgusta 1521. godine on je ipak svojio grad koji je tokom vremena gotovo u cjelosti uništen – „Sve što sam tada vidio je bilo zgaženo i uništeno; nije ostao ni kamen na kamenu“ – zapisi su španskih vojnika.
Meksiko je dalje poslužio kao baza za osvajanje prostora SAD i Centralne Amerike, ali je i sam često bio teritorija za osvajanje, SAD-a, Francuske, ali i unutrašnjih sukoba. U novije vrijeme, tačnije po popisu iz 1940. godine, u gradu je živjelo skoro 2 miliona ljudi, a već 1968. godine 6 miliona. Ovako veliko i konstantno naseljavanje grada proizvelo je socijalne probleme i dan danas nerješiv problem izgradnje divljih naselja koje ljudi sami nekako sklapaju, često bez osnovnih uslova za život. Procjena je da se u grad svakog dana trajno doseli oko 1.000 ljudi.
Grad je živahan, pun istorije, interesantne arhitekture, uličnih umjetnosti, muzeja, zabave bez granica i vjerovatno jedne od najboljih uličnih kuhinja na svijetu. Najpopularnije mjesto za smještaj je oko glavnog gradskog trga Zocalo (Trg Ustava) i nalazi se na mjestu gdje je nekada bila palata Monzetuma II, a okružen je objektima sagrađenim između 1573. i 1792. godine sa Nacionalnom palatom i Metropolitan katedralom kao najvećim atrakcijama, i nalazi se na UNESCO listi.
Sigurno je da se u ovolikom gradu nećete zadržati samo u jednom dijelu, i izdvajamo mjesta koja obavezno morate posjetiti:
- Ostaci hrama “Templo Mayor” – nalaze se iza trga Zocalo i dio su nekadašnjeg grada Asteka – Tenochtitlán
- Birajte neki od 150 muzeja u gradu! Gotovo cijeli dan će vam biti potreban za Nacionalni antropološki muzej koji sadrži zbirke predkolonijalnog nasleđa i jedna je od najvećih ove vrste u svijetu. Od umjetničkih muzeja, najveća zbirka je u Muzeju Soumaya sa kolekcijom od preko 66.000 djela antičke i moderne umjetnosti.
- Glavno gradsko pozorište “Palacioo de Bellas Artes” čini srce kulturne scene grada.
- Meksiko je poznat i po svojoj muzičkoj tradiciji pa je tako grad prepun muzičkih događaja, posebno na Plaza Garibaldi gdje se svakog dana okupljaju stotine muzičara i marijači (marijači je orkestar od 7-12 članova koji čine violine, trube, gitaristi i jedan pjevač).
- Chapultepec park-šuma – kada vas umori gradska gužva, najbolje je poći u ovaj glavni gradski park koji se nalazi u centru grada, prekoputa Muzeja antropologije. U parku se nalazi jezero, zološki vrt, botanička bašta, uređene staze za pješačenje i razni sadržaji za odmor i relaksaciju kao i istoimeni dvorac na brdu sa kojeg se pruža sjajan pogled na grad.
- Duša svakog grada je pijaca, pa tako predlažemo da nedeljom posjetite Lagunilla buvlju pijacu, koja na ovoj lokaciji datira još od vremena konkvistadora i gdje se prodaju razni antikviteti i djelovi meksičkog folka.
- Cóyoacan opština je jedna od najposjećenijih u gradu, najviše zbog najpoznatije slikarke – Fride Kalo, odnosno kuće u kojoj je živjela (Casa Azul – Plava kuća). U ovoj opštini se nalaze i brojni muzeji poput Kuće murala slikara Dijego Rivere, Muzej moderne umjetnosti, Muzej Lav Trocki i drugi…
- Kvart Roma Norte – centar kulinarske i umjetničke scene Meksiko City-a, više hipsterska četvrt grada, puna raznolikih restorana i barova i pijace Roma na kojoj možete naći hranu iz cijelog svijeta.
- Kvart Condesa – odiše evropskom atmosferom sa raskošnim palatama i stambenim zgradama. Enegričan kvart, pun kafića i restorana duž trotoara širokih avenija, a posebno živahno mjesto tokom večernjih sati zbog dobrog noćnog provoda.
- Najsvetije mjesto za rimokatolike jeste katedrala Gvadalupe, centar najmasovnijeg hodošća iz kolonijalnog vremena.
I u okolini Meksiko City-a se nalaze neke od vodećih atrakcija i UNESCO zaštićenih područja, pa je tako moguće organizovati polu ili cjelodnevne izlete:
- Xochimilco (Sočimilk) – Čak i nakon razornog zemljotresa 1985. godine, istorijski centar grada i “plutajuće bašte” Sočimilka stavljeni su na UNESCO listu i to sa punim pravom. Centar krasi jedinstvena mješavina kolonijalnih i pretkolumbijskih zdanja koja i dalje izgledaju prelijepo. Grad je protkan kanalima za navodnjavanje, poslednjim ostacima vodenog transportnog sitema Asteka, kojima je danas moguća i turistička vožnja tradicionalnim brodovima, dok pored vas plove prodavni hrane, zanatlije i marijači u opuštenoj i gotovo prazničnoj atmosferi.
- Teotihuacan (Teotivakan) UNESCO zaštićeno područje – nalazi se oko 40 km od centra grada, i ovo je zapravo drugi najveći antički grad Asteka na ovom području koji je osnovan oko 300 godina p.n.e. Ime u prevodu znači “gdje čovjek postaje bog” ili “grad bogova”. Grad je na vrhuncu moći, oko 500 g.n.e imao oko 150.000 stanovnika, a potpuna propast grada desila se oko 700. godine velikim spaljivanjem i pljačkanjem zbog unutrašnjih nemira. Možete prošetati centralnom gradskom “Avenijom mrtvih” gdje se sa jedne strane nalazi piramida Sunca (nastala oko 100 g.p.n.e.) koja je bila druga po veličini u Americi, iza piramide u Čoluli. Sa druge strane je i piramida Mjeseca, hram Kecalkoatla i mnoštvo manjih hramova i palata.
- Tepoztlán (Tepostlan) – jedan od 100 meksičkih “magičnih gradova” ili “Pueblo Magicos” kako ih je turistička organizacija nazvala, u cilju privlačenja turista nalazi se na oko sat vremena vožne od Meksiko City-a. Još jedan je grad u kojem možete spoznati dio predkolonijalne kulture usponom na arheološko nalazište Tepozteco. Po legendi, ovaj lokalitet je mjesto nastanka boga Kukulkan (pernato zmijoliko božanstvo) od kojeg potiču svi srednjoamerički narodi. Na vrhu se nalazi hram boga Tepoztecatl, bog pica Pulqe ili Octii koje se dobija od agave i koje je i danas popularno u Meksiku. Još jedna od atrakcija ovog mjesta je i lokalna pijaca, koja srijedom i nedeljom postaje jedna od najvećih u okruženju glavnog grada. Možete probati brojne ulične kulinarske specijalitete, kupiti neke nove začine ili voće koje niste do sada ni znali da postoji.
- Popokatepetl vulkan – na oko 70 km južno od glavnog grada, a na visini od 5.243m nalazi se aktivni vulkan Popokatepetl (“Planina koja se puši”) i drugi je najviši vulkan u S. Americi. Zbog seizmičkih aktivnosti (poslednja erupcija je bila 27. Januara) nije moguće penjanje na Popokatepetl, ali je zato moguće na njegovom vulkanu blizancu Istaksivatl (“Uspavana žena”).
Prava kombinacija posjete Meksika je razgledanje znamenitosti i odmor koji slijedi nakon toga, tako da naredne dane, letom iz Meksiko City-a provodimo na Jukatan poluostrvu.
Poluostrvo Jukatan
Cijelo poluostrvo je odavno na turističkim mapama i poznato po bijelim pješčanim plažama, ogromnim pećinskim sistemima poznatim kao “cenotes”, fascinantnim antičkim ruinama poput Chichen Itze, močvarama i zasadima mangrova u Sian Ka rezervatu biosphere, kao i Velikom Majanskom grebenu. Interesantno je da je dobilo svoj naziv greškom. Kada su Španci stigli na ostrvo, narod kako se zove ovo mjesto. Oni su odgovorili “Yucatan” što na lokalnom jeziku znači ne razumijem.
Nakon dolaska na aerodrom u Kankunu, možete upravo ovaj grad odabrati kao lokaciju za smještaj u brojnim luksuznim hotelima duž prostranih pješčanih plaža. Za one koji imaju drugačiji budžet na raspolaganju, preporučujemo lokacije poput Isla Xolbox ili Isla de Mujeres na sjeveru – pravi raj za hedoniste i više varijanta odmora i uživanja na plaži, u ronjenju, snorkeling, plivanju sa delfinima, ili možete se smjestiti južno na Playa Del Carmen – nekada malo ribarsko mjesto, a danas pravi turistički karipski dragulj. Playa obiluje vrhunskim restoranima svih svjetskih kuhinja, a riblji specijaliteti u ovom dijelu Meksika predstavljaju pravu poslasticu. U glavnoj ulici nalazi se čuveni klub Coco Bongo, i mjesto je koje morate doživjeti bar jednom, i da osjetite euforiju koja nastaje kombinacijom nastupa akrobata, muzike, koktela, različitih performansa – nešto poput komadića Vegasa u Meksiku.
Ako ste smješeni u Playa Del Carmen, imate više mogućnosti za obilaske ostalih znamenitosti ostrva.
U jednom danu možete posjetiti još jedno UNESCO čudo u Meksiku – drevni grad Chichen Itza u kojem se nalazi impresivna piramida boga Kukulkan. Potom moćete doživjeti kupanje u cenotama – neobične vodene pećine kojih u Meksiku ima preko 6.000. Maje su ih smatrale svetilištima, a danas turisti velikim atrakcijama. Postoje u raznim strukturama, neke su otvorenog tipa, neke sa manjim otvorima u zemlji, a velikim bazenima vode ispod tla, a svakako najpoznatija je Cenote Ik Kil.
Na putu do primorskog grada Tulum, zastanite i u Valjadolid – takođe mjesto vrijedno posjete, ukoliko vam preostane vremena, jer je u pitanju grad kolonijalne arhitekture, sa brojim prodavnicama, trgovima, crkvama i vjerovatno najboljim mjestom da kupite kvalitetne ručno rađene suvenire.
Po dolasku u Tulum, nakon obilaska razrušenog grada Maja, samo par metara niže možete uživati u mješavini nestvarnog plaventila Karipskog mora, sitnog bijelog pijeska i zelenila koje vas okružuje. Tulum je takođe poznat i po brojnim cenotama koje možete istražiti, a i dobro je mjesto za ronjenje.
Između Tuluma i Valjadolida se nalazi još jedno interesantno mjesto – Coba, koje pored najvisočije piramide na koju se možete popeti na Jukatanu, nudi i mogućnost obilaska rezervata prirode u džungli i vidjeti neke od životinja poput majmuna, jaguara, pume i razne vrste ptica.
Prekoputa Playa Del Carmen, nalazi se ostrvo Conzumel, koje je dio drugog najvećeh koralnog grebena na svijetu koji se prostire u dužini od oko 700 km. Ovo je pravi raj za snorkeling ili ronjenje sa bocama, ali imajte na umu da je ovaj predio migracije ajkula tokom određenog perioda u godini.
Na drugom kraju ostrva nalaze se Merida – najveći grad na poluostrvu, koji je takođe poznat po arheološkim nalazištima ostataka civilizacije Maja, mnoštvom skrivenih senota, ali i po nekadašnjoj proizvodnji vrste agave “sisal” od koje su se izrađivali konopci. Ali kako je tehnologija napredovala sa izradom sintetičkih materijala, Merida je izgubila stari sjaj ali i brojno stanovnišvo. Međutim, u poslednjoj deceniji su jako posvećeni razvoju turizma i rekonstrukcijom mnogih objekata kolonijalne arhitekture što i ovaj grad stavlja na mapu turističkih posjeta. Na oko sat vremena vožnje, obalski grad Celestun je pravi raj, ali za brojne životinjske i biljne vrste u okviru istoimenog rezervata prirode.
Meksička kuhinja
Meksiko City je grad u kojem ljudi “žive na ulici”, tj veći dio dana provode vani, a čak 75% njih jede van kuće, tj. kod uličnih prodavaca, bar 2 puta nedeljno. To uopšte ne bi trebalo da bude čudno, ovdje nastaje preukusna hrana koju možete kupiti sa štandova, malih kamiona, sa kolica ili čak i bicikala i najveći broj možete naći na otvorenim bazarima pod nazivom – Tianguis. Uvijek se vodite naravno pravilom da jedete gdje i drugi ljudi jedu jer je to provjereno mjesto i da konzumirate naravno flaširanu vodu. Pomenućemo neka od najtraženijih specijaliteta:
- Tacos– kukuruzne tortilje koje se presaviju na pola, kao posude, u kojima je svinjetina pomiješana sa povrćem, začinima ali i voćem.
- Quesadillas – su slične takosima, ali je punjenje u njima tečnije i obično se jede priborom, za razliku od takosa koji se mogu jesti rukama
- Tostadas – osnova je manja kružna tostirana tortilja koja izgleda kao tanjir i na koju se ređa dalje meso, povrće i prelivi
- Birra – u pitanju je ljuti meksički gulaš obično od govedine ili jagnjetine
- Taquito – poznatitiji kod nas kao “cigarilosi” su male tortilje punjene piletinom ili govedinom koje se prže i fritezi, potom umoče u neki od soseva i jedu
- Torta – vazdušasti sendvič, koji se podijeli na dva dijela u potom dodajete sastojke po želji
- Hurache – tijesto elipsastog oblika, preko kojeg se dodaje pasulj, razno povrće, začini i prelivi a potom i naredna sir
- Tamales i Atol – najpopularniji doručak; Tamales je tijesto koje se sprema na pari u korpama od listova kukurusa ili banane, punjeno mesom, sosom ili voćem. Atol je topli napitak od jagoda, čokolade ili pirinča.
- Chilaquiles – obično su od svinjetine ili piletine, a ovo jelo postoji i kod nas, pod nazivom čvarci
- Raspados – mrvljeni led koji se preliva raznim sirupima – jagoda, grejpfrut, likerom od jaja i slično
Od delikatesa najpoznatiji je churros – prženo tijesto pkrekriveno cimetom i šećerom. Po želji se dodaje i čokoladni preliv.
Mnoga mjesta nude i specijalitete koji datiraju čak iz predkolonijalnog perioda, pa tako možete probati:
- Huitlocochle: meksički tarfufi koji se obično služe topli, sa sirom i hlebom
- Hoja santa: list koji podsjeća na naš raštan, kuva se i služi sa topljenim sirom
- Chapulines: hrskave grickalice od skakavaca – jako popularne kod meksikanaca, ukusom podsjećaju na sjeme bundeve.
Naravno, najpoznatije piće Meksika je njihova nacionalna rakija – tekila. Pravi se od biljke plava agava (interesantno je da je iz familije ljiljana) koja se primarno gaji u gradu Tekila, u državi Jalisko. Agavi je potrebno 8 do 12 godina da sazrije i na vrhuncu zrelosti, sakupljaju je eksperti poznati pod imenom Himadores. Srce agave zvano pina se vadi i koristi za pravljene tekile. Godišnje se posiječe preko 500 milijuna kilograma agave, pina je teška oko 50 kg i iz nje se može proizvesti oko 12 boca tekile. Sakupljeni plod se gnjiječi, fermentira i peče na pari i potom flašira. Proizvodnju tekile nadgleda meksička Vlada.
Tekile se razlikuju uslijed raznih načina fermentacije a naravno i od sorti agave, kao i područja na kojima se uzgajaju. Najočiglednija razlika u tekilama je u sastavu, tako one vrhunske su od 100% agave, dok one slabije moraju imati minimum 51% sadržine agave, pa se tu dodaju drugi šećeri prije fermentacije. Tekile se dijele u više vrsta u zavisnosti od godina starosti:
- oro (zlatna) – mlada tekila u koju se dodaju karamel ili šećer kako bi bila slučna ukusu starije tekile;
- blanco ili plata (bijela ili srebrna) – providna tekila, namjenjena je mješanju sa drugim pićima
- reposado (odležala) – tekila koja je bila u hrastovim buradma najmanje 2 mjeseca a najviše 12
- anjeho (stara) – tekila koja je odležala u hrastovim buradima od najmanje 12 do 36 mjeseci
- ekstra anjeho (ekstra stara) – tekila koja je bila minimum 36 mjeseci u hrastovim buradima. Ovo je noviji proces proizvodnje uveden 2006 godine
Tradicionalno, tekila se služi sa solju i kriškom limuna, jer na taj način so ublažava žestinu tekile dok voće uravnotežuje i začinjuje ukus. U Meksiku se tekila pije i sa sangrijom, a recimo u Njemačkoj se umjesto soli koristi cimet, a umjesto limuna kriška narandže. Trajnost zatvorene boce tekile je četiri godine. Međutim, nakon četiri godine se neće pokvariti već će početi više ličiti na viski jer će gubiti kvalitete agave, a dobijati one od bourbona. Kada otvorite bocu tekile, imate otprilike dva mjeseca prije oksidacije koja će uništiti agavina svojstva.Vrhunski poznavaoci tekila ovako su rangirali brendove:
- Don Julio,
- Patron,
- 1800 Tequila,
- Cabo Wado,
- Herrdura
… ali naravno kako je sve stvar ličnog ukusa, ostavljamo i vama da napravite svoju listu, sa željom da to bude upravo u Meksiku!
ZANIMLJIVOSTI
- U Baru postoji Osnovna škola “Meksiko” i ime je dobila u čast prijateljstkog meksičkog naroda koji je za vrijeme predsjednika Adolfa Lopeza Mateosa donirala pomoć za izgradnju nove zgrade škole 1964. godine. Tadašnji Ambasador Meksika Nj.E. Delfin Sančes Huares ključeve nove škole predao je 8. februara 1964.godine i tom prilikom izjavio:,,Ovaj dar je najbolje oružje koje prijatelj može dati prijatelju“.
- Pun naziv države je “Estados Unidos Mexicanos” odnosno Ujedinjene Meksičke Države i sastoji se od 31 država koje čine federaciju Meksiko. Svoju nezavisnost od Španije, Meksiko je dobio 1821. godine.
- Meksiko je razvio prvi sistem pisanja u Americi. Prva štamparija u Sjevernoj Americi osnovana je u glavnom gradu 1539. godine, dok je Nacionalni univerzitet Meksika osnovan je 1551. godine od strane Karla V iz Španije i to je najstariji univerzitet u Sjevernoj Amarici.
- Meksiko je drugi, posle Brazila, po broju katoličkih vernika i rasprostranjenosti katoličke vere.
- Asteci koji su nekada naseljavali teritoriju Meksika, koristili su kakao kao valutu.
- Kokice su nastale u Meksiku prije oko 9.000 godina.
- San Francsiko je bio dio Meksika sve do meksičko-američkog rata 1848. godine, a za vrijeme I svjetskog rata, 1917. godine, Njemačka je pozvala Meksiko da napadne SAD i na taj način povrati svoje izgubljene teritorije Teksas, Novi Meksiko i Arizonu.
- Meksiko je poznat po izvozu nafte, ali je poznat i po proizvodnji soli kao najveći proizvođač u svijetu.
- U ovoj zemlji je 1957. godine donesena uredba da umjetnici porez mogu da plaćaju umjetničkim djelima. Zahvaljujući ovom programu, Ministarstvo finansija Meksika danas posjeduje skoro 5.000 umjetničkih djela među kojima su slike, skulpture, gravure, fotografije i slično.
- Prva velika civilizacija koja je živjela na teritoriji današnjeg Meksika bili su Olmeci. Ova kultura pojavila se u 15. vijeku p.n.e, a nestala u 4. vijeku n.e. Stvorili su prvo pismo na američkom kontinentu, gradili su piramide i izmislili igru sa loptom.
- U meksičkom mjestu La Esperanza ljudi se ritualno tuku pesnicama kako bi zatražili bogovima dobru kišnu sezonu. Svaka kap krvi na ovom događaju, predstavlja kap kiše, tako da tuča ne prestaje dok se dobro ne prokrvari.