Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Madagaskar – Osmi kontinent

Madagaskar – Osmi kontinent

Naspram obala Mozambika, nešto južnije od Tanzanije i Zanzibara o kojima smo ranije pisali, leži ostrvo superlativa – četvrto najveće ostrvo svijeta, oko kojeg se nalazi i treći najveći koralni greben na svijetu. Njegova flora i fauna je toliko jedinstvena, da neki Madagaskar nazivaju i “Osmi kontinent” pa a čak i “Nojeva barka”! I zaista bi tako i moglo biti, jer 90% biljnog i životinjskog svijeta koji postoji na ovom ostrvu – ne može se naći nigdje drugo u svijetu! Nevjerovatnih 43 područja su pod zaštitom države i dijele se u tri kategorije: Nacionalne Parkove, Prirodne rezervate i Stroge prirodne rezervate. Ovakve karakteristike, uz kristalne vode indijskog okeana koje okružuju ovo ostrvo, stvaraju su od Madagaskara turističku top destinaciju, posebno kada je eko-turizam u pitanju.

Kada je pravo vrijeme za posjetu?

Klima se drastično razlikuje od regiona do regiona, ali Madagaskar je u zavisnosti od vaših interesovanja lijepo posjetiti tokom bilo kojeg doba godine. Na istoku je tropska klima, sa visokim temperaturama i dosta kiše. Unutrašnjost ostrva je hladnija i manja je vlažnost vazduha, a na jugu je najmanje padavina. Madagaskar ima svježu, suvu sezonu od Maja od Oktobra i ovo je zapravo najbolje vrijeme za posjetu, jer kišna sezona traje od Novembra do Aprila, gdje u periodu od Januara do Marta dolazi i do pojave ciklona. Za zaljubljenike u fotografiju, pravi period za posjetu je nakon kiša, u Aprilu i Maju kada priroda buja. Lemuri će nam sigurno uvijek biti interesantni, a u Septembru i Oktobru rađaju se bebe lemura što je jedinstven prizor, dok kitove možete najbolje uočiti od Jula do Septembra u zalivu Antongil.

Šta posjetiti?

Na ostrvu možete vidjeti gotovo sve: pejzaže Altiplana, džungle Amazonije, savane Kenije, obale Karipskog mora i tajlandske orhideje.

Madagaskar, ili u prevodu “veliko crveno ostrvo” broji oko 26 miliona stanovnika i veličine je poput Francuske, a zapravo je ostrvo i bilo kolonija Francuske od 1895. do 1957. godine, i taj se uticaj može i danas vidjeti kroz činjenicu da je francuski službeni jezik, ali i kroz arhitekturu. Takođe, i reljef ostrva je odgovoran kako za prirodne, klimatske i pejzažne, tako i za etničke razlike na ostrvu između istočne i zapadne obale.

Uski istočni dio nizije je u velikoj mjeri pokriven gustom prašumom i iako ima finih plaža zbog pojave ajkula i jakih struja nije baš preporučljivo za plivanje, a s druge strane širi dio zapadne obale koji je nekada bio pokriven listopadnim šumama danas uglavnom čini predio savane sa najboljim plažama na ostrvu. Unutrašnjost ostrva čine takođe razlikosti – travnate visoravni, vulkanske formacije i nepregledne šume… 

Predlažemo najbolje atrakcije koje morate doživjeti na Madagaskaru:

1. Glavni grad Antananarivo – poznatiji i kao Tana, je živahna, haotična i svakako prijestonica vrijedna posjete na početku ili kraju putovanja jer se ovdje između ostalog nalazi i međunarodni aerodrom. Osnovan je početkom 17. vijeka od strane kralja Merina. Središte je malgaške kulture, kolonijalne arhitekture, velikog broja kvalitetnih restorana, žive umjetničke scene ali se i nalazi u središtu ostrva pa se tako iz njega mogu organizovati brojni izleti: Rova palata – danas su nažalost ostale ruševine posle požara 1995. godine, ali je jedan od najposjećenijih lokaliteta u gradu; U Muzeju Andafiavaratra se čuvaju spašeni predmeti iz Rova palate i ovdje možete saznati više o istoriji ostrva, a takođe i ako posjetite Ambohimangu – jedno od dvanaest svetih brda oko Tane koje se nalazi oko 20 kilometara sjeverno od grada, na njemu možete vidjeti predivne malagaške građevine i palate stare nekoliko stotina godina, u kojima su stolovali kraljevi i kraljice ovog ostrva; Park lemura – na oko 20 km od centra grada nalazi se  prostor od 5 hektara na kojem se može posmatrati 9 vrsta lemura među kojima i 2 najugroženije vrste; Analakeli pijaca nije potpuno turističko mjesto, ali buja od ponude lokalnih trgovaca koji prodaju robu i hranu, pa tako možete otkriti neke nove ukuse, egzotična voća, svježu morsku hranu ili pak probati lokalni delikates poput guštera sa roštilja.

2. Zaštićena područja – Na početku smo naveli da ih ima čak 43, a izdvojićemo one najposjećenije: Istočno od glavnog grada na oko 3 sata vožnje, nalazi se nacionalni park Andasibe Mantadija u kojem živi 11 vrsta lemura koji su se navikli na prisustvo ljudi pa ih možete vidjeti i iz blizine, a najpoznatiji stanovnik ovog parka je vrsta Indri lemura koji je najveći lemur na svijetu. Osim Indria imate priliku da vidite mnogo različitih vrsta kameleona, ptica, žaba i endemskih biljaka… Za nacionalni park Isalo, koji se nalazi u jugozapadnom dijelu ostrva, karakterističan je pješčani pejzaž koji su oblikovali voda i vjetar i kreirali sjajne predjele za planirarenje usjecima, kanjonima i uvalama, a ture mogu da traju od više sati, pa do par dana. Na putu se mogu vidjeti i prirodni bazeni ispunjeni vodom tirkizne boje, a ovaj park je i dom 14 različitih vrsta lemura, kao i 81 vrste ptica od kojih su 27 endemske. Ranomafana nacionalni park je jedna od prašuma Madagaskara i UNESCO zaštićeno područje. Nalazi se na jugoistoku ostrva i u njemu se takođe mogu sresti lemuri i veliki broj ptica, ali i sjajni predjeli pod vodopadima, jezerima i termalnim bazenima. Na sjeveroistoku zemlje se nalazi najveći nacionalni park – Masoala, sa površinom od oko 2.300km2 koja obuhvata područje kišne šume i mora. Pored bujnog života u kompenom dijelu, ipak najveća atrakcija parka su grbavi kitovi, koji dolaze do obala Masoala poluostrva, gdje se razmnožavaju i odgajaju mladunce. Vjerovatno jedan od najspektakularnijih pejzaža nalazi se u okviru Prirodnog rezervata Cingi de Bemaraha, koji čine nacionalni park na oko 650km2 i strogi rezervat prirode na 850km2. Ovaj predio čini “kamena šuma”, odnosno kraške visoravni (lokalnog nazica Cingi a u prevodu “mjesto gdje ne možeš hodati bos”) sa mrežom klanaca i uvala koje je oblikovala voda hiljadama godina, a danas je ovo još jedno UNESCO zaštićeno područje Madagaskara. Ovakve prirode formacije, zajedno sa pećinama i podzemnim rijekama, mogu se naći i u Nacionalnom parku Ankarana koji je na sjeveru zemlje, a pored toga poznat je i po svetom jezeru Cingi i kanjonima rijeke Andohalambo. Jedini način za kretanje kroz cingi predio je preko visećih mostova, a posjete su moguće tokom sušnog perioda. Još malo dalje na sjever, nalazi se Amber nacionalni park, na vulkanskom masivu koji dominira ovim područjem i čak ima i svoju mikroklimu. Područje parka je tropska šuma sa preko 1000 vrsta biljaka,

3. Avenija baobab drveća – nalazi se u zapadnom dijelu ostrva na putu od Morondava od Belon’i Tsiribihina i jedinstven je pejzaž koji čini oko 500 sadnica ovog vjerovatno najneobičnijeg drveća, koje izgleda kao da je okrenuto naopačke. Od 9 vrsta ovog drveća, čak njih 6 raste na Madagaskaru, a 3 vrste se mogu naći u ovom području. Pojedina stabla su stara i više stotina godina, a dostižu i visinu do 30 metara. Ko je čitao naš blog o safariju mogao je saznati i legendu koja je vezana za ovo drvo, a ona kaže da kada je Bog stvarao svijet, prvo je stvorio drvo baobab. Kako su nastajale i ostale biljke, baobab je ugledao palmu, i poželio da bude visočiji od nje. Bog je tako i napravio. Potom je Bog stvorio drvo sa velikim i šarenim cvjetovima, a baobab je htio imati iste takve cvjetove. I tako je i bilo. Potom je Bog napravio smokvu, a baobab je opet htio da se mijenja i da ima takve plodove. Sve je to na kraju Boga toliko naljutilo da je drvo okreuo naopačke i tako ga bacio u zemlju. Od tada, drvo i dalje tako raste, sa izgledom kao da umjesto krošnje ima korijenje. Još jedno mjesto na kojem možete se diviti ovom drveću je nacionalni rezervat Andohahela koji se nalazi u jugoistočnom dijelu Madagaskara, 40km od grada Tolanaro.

4. Egzotična ostrva – Bijeli pijesak, palme koje vam prave hladovinu i azurna boja vode na oko 4.500km duge obale, čine Madagaskar jednu od najljepših destinacija indijskog okeana. Neke od najboljih plaža se zapravo nalaze na ostrvima koja ga okružuju, a gotovo svaki turista posjeti Nosi Be arhipelag, na oko 10km udaljenosti od kopnenog dijela države, koji čine broja ostrvcima bijelih pješčanih plaža i netaknute prirode sa hotelima koji su prilagođeni održivom konceptu turizma. Od Septembra do Decembra ovaj predio je poznat i kao raj za kit-ajkule sa kojima možete opušteno plivati. Glavni grad, poznat kao Hell-Ville, ima mnogo kolonijalnih građevina iz doba francuske vladavine i predivnu natkrivenu pijacu.

Od ostrva koji čine arhipelag, najpoznatiji je Nosi Iranja koji oduševljama širokim bijelim pješčanim plažama. Ono se sastoji iz dva ostrva Nosi Iranja Be i Nosi Iranja Keli koji su povezani pješčanom stazom od 2km. Vodama oko ovih ostrva vladaju kornjače, i možete ih često ugledati tokom plivanja. Ostrvo Nosi Komba ili u prevodu “ostrvo okruženo stijenama” je sledeći po popularnosti i shodno svom nazivu, više je za ljubitelje planinarenja i šetanja gdje će vam društvo praviiti lemuri. Pravo ostrvce za jednodnevni piknik izlet je Nosi Antaniheli ili Tanikeli čiji je prevod “ostrvo na maloj zemlji” i pod zaštitom je države kao prirodno dobro. Ostrov Nosi Sakatia je prekoputa zapadne obale Nosi Be i na njemu se nalazi raznovrstan ekosistem sa više endemskih biljaka i životinja.        

Nosi Iranja Be i Nosi Iranja Keli

Najluksuznija ostrva sa smještajima u bungalovima nude nude potpunu privatnost, poput plaže Tsarabanjina na zapadnoj obali, koja nudi “Robinzon Kruso” avanturu na izolovanom ostrvu sa brojnim pješčanim uvalama koje zapljuskuje kristalno bistra voda. U blizini je ostvro Nosy Iranja na kojem možete posmatrati morske kornjače. Najpoznatija plaža za surfere i kajtsurfere je na istočnoj strani Madagaskara, na ostrvu Ile aux Nattes.

5. Podvodni svijet – morski život Madagaskara je najbolje istražiti ronjenjem i ova aktivnost je prava poslastica. Topli indijski okean je atraktivan za morski svijet, a samim tim i za ljude. U ovim tirkiznim vodama, vidiljivost je nekada i od 30 metara dubine. Uobičanjen prizor tokom ronjenja, kako sa bocama tako i sa maskom, čine netaknuti koralni grebeni, jarko obojene ribe, raže, morske kornjače i poneke vrste ajkula i drugih grabljivica. Najbolja mjesta za ronjenje na Madagaskaru duž trećeg najvećeg koralnog grebana na svijetu su Ifafy Beach i St. Augustin Bay (zaliv Svetog Augustina) i oba mjesta se nalaze na jugozapadu ostrva, na oko sat vremena udaljenosti. Zaliv Antogil na krajnjem sjevernom rubu istočne obale Madagaskara, je pravi raj za ljubitelje kitova. Ovaj najdublji zaliv koji je dug oko 60km i širok oko 30km igra ključnu ulogu nap utu grbavih kitova do Antarktika. U periodu od Juna do Septembra mjeseca, stotine jediniki ove vrste kitova sastaju se u zalivu kako bi ženke rodile mlade u Avgustu mjesecu i u toplim vodama ih pripremile za dug povratak kući.

6. Lokalna plemena – Nijedan odmor u inostranstvu i istraživanje neke destinacije nije potpuno bez upoznavanja kulture zemlje u koju putujete. Narod Tadroy (Tadroj negdje i kao Antadroj) je grupa lokalnog Malgasi naroda, koji živi na najjužnijem rtu Madagaskara. Naziv ovog plemena prevodi se kao “narod iz zemlje trnja”, što se sasvim uklapa u opis okruženja u kome žive jer njihove kuće i sela skrivena su u gustoj ograd i od kaktusa. Ljekari vračevi, totemi, dekorativne grobnice, unikatna odjeća, samo su neki od elemenata koji čine ovu kulturu privlačnu strancima. Ovo je veseo narod, a pjevanje, ples i muzika su sastavni dio svakodnevnog života.

7. Probajte lokalnu hranu i piće – kako je ovo ostrvo bujnog indijskog oekana, ne čudi to što su riba i plodovi mora sastavni dio gotovo svakog tradicionalnog jela. Ali i na kopnu se nalaze jako plodna područja pa se tako gaji dosta voća, ali je Madagaskar ipak najpoznatiji po začinima i jedan je od najvećih izvoznika karanfilčića i vanile.

Tradiocionalna jela se uglavnom sastoje od velike porcije riže sa dodacima mesa ili ribe, umaka i povrća. U običnim restoranima cijene glavnih jela se kreću oko 2€, a u onim popularnijim i oko 10€. U gotovo svim mjestima može se naći picerija i kineski restoran. Takođe se mogu naći i restorani sa Mišelin zvjezdicama, ali srećom ne i sa takvim cijenama.

Najpopularnija jela su: Romazava – vrsta gulaša od govedine; Ravitoto – svinjetina sa listovima manioke; Varanga – prženi komadići govedine; Koba – smjesa od banane, kikirikija i riže umotana u listove banane; Kabaro – pasulj sa kokosom ili karijem – specijalitet u Morondava regionu; Zebu – odresci govedine koji su najbolji sa sosom od zelenog bibera; Sesika Vorivorin-kena – govedina sa povrćem; Smalona – punjene jegulje. Od voća vrlo je popularna azijska trešnja Lucyheea (Liči) čijih 9 bobica zadovoljava dnevnu ljudsku potrebu vitamina C.       


Tipična pića koja morate probati su: Ranovola – piće od rižine vode; Malgaško vino – prosječnog je kvaliteta; Litchel – aperitiv od jabuka i azijske trešnje; Rhum arrange – domaći rum pomiješan sa raznim vrstama voća koji se tradicionalno služi sa limunom, preko gomile leda u velikim čašama.

8. Noćni život –
u glavnom gradu Tani ima mnogo modernih barova i klubova, ali i u svim većim mjestima, jer su stanovnici Madagaskara otvoreni, srdačni i uvijek željni dobre zabave. Ipak, napoznatija mjesta po zabavama nalaze se u arhipelagu Nosi Be. Predlažemo neka od mjesta dobrog provoda koja bi vam se mogla naći na putu: Baobar (Morondava), Taxi Be (Nosi Be), Le Point d’Exclamation, Mojo by no Comment, L’Excuse, Cabaret du Glacier (svi u Antananarivo), New York bar (Tamatave)…

Ostrvo je nemoguće obići za 10-15 dana koliko obično traju posjete, zato predlažemo 2 plana obilaska, jer i vjerujemo da će ovo ostrvo ostaviti takav utisak, da ćete ga bar još jednom posjetiti.

Sjeverna tura: Antananarivo – Nacionalni park Andasibe-Mantadia – Ostrvo St. Marie – Nosi Mangabe – Nacionalni park Masoala – Diego Suarez – Nacionalni park Ambre – Nacionalni park Ankarana – Nosi Be – Nacionalni park Ankarafantsika

Južna tura: Antananarivo – Morondava – Tuléar – Fort Dauphin – Nacionalni park Isalo – Rezervat Villageoise Anja – Fianarantsoa – Nacionalni park Ranomafana –  Antsirabe

ZANIMLJIVOSTI:

 • Prvi stanovnici Madagaskara su bili zapravo Azijati i to iz Bornea, koji su u kanuima došli do ostrva oko 2000 g.p.n.e, a potom Afrikanci ali tek oko 500 godine nove ere.
 • Porijeklo imena je nepoznato, ali neki ljudi smatraju da je evropski istraživač Marko Polo pomiješao ostrvo sa Mogadišom, danas Somalijom. Otada su ljudi prozivali ostrvo kao Madeigascar ili Mogelasio, da bi se na kraju zvalo Madagaskar u 16. vijeku.
 • Iako je Madagaskar sada već poznata turistička destinacija i živi i od turizma, zemlja ima jednu od najvećih stopa siromaštva sa oko 70% stanovništva koji žive ispod granice siromaštva.
 • Godišnja posjeta Madagaskaru broji svega oko 300.000 turista, ali za ovu siromašnu naciju ohrabruje činjenica da se planiraju i grade luksuzni hotelski kompleksi
 • Izdvajamo neke od fraza koje vam mogu biti korisne tokom putovanja:   
  • Salama:  Zdravo
  • Veloma: Doviđenja
  • Azafady: Molim
  • Misaotra: Hvala
  • Vonjeo: Upomoć!
  • Eny: Da
  • Tsia: Ne
  • Tsisy: Ništa
  • Manahoana: Kako si?
Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.