Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Lihadonisija arhipelag – izlet sa Evie na grčke Sejšeje

Lihadonisija arhipelag – izlet sa Evie na grčke Sejšeje

Lihadonisija ili Lihada (Λιχαδονήσια) je očaravajući kompleks ostrva na severo-istoku ostrva Evia. Ovo istinski rajsko mjesto sastoji se od sedam ostrva i ostrvca. S’tim da je Manolia, najveće među njima i veoma poplurna turistička atrakcija za vrijeme ljetne sezone.

Ova grupacija od 7 nenaseljenih, netaknutih ostrvca jedinstvene ljepote, sa bogatom florom i prozirno kristalnim morem ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Idealna lokacija ovih ostrva, koja se mogu posetiti kratkom plovidbom od Atine ili tokom izleta na ljetovanju na ostrvu Evia, prosto poziva na idilične ekspedicije. Pobegnite od gužve i zagubite se u spokojnim zalivima među sa praškasto mekanim zlatnim pijeskom, kristalno čistim vodama i uživajte u pejzažima koji oduzimaju dah, prelazeći sa jednog ostrva do drugog. Na nekim mestima ćete videte veliko crno kamenje rasuto duž obale, koje doprinosi misteriji.

Mistično poreklo ostrva

Grčki Sejšeli ili Bahami kako ih lokalci zovu, kao i ostala grčka ostrva, imaju zanimljivu priču o poreklu koja je povezana sa mitologijom.

Prema mitu, Herkules je osvojio svoju nevestu, Dejaniru, kao nagradu za pobedu u borbi. Dok je Dejanira bila na putu čamcem do svog novog muža, kentaur po imenu Nesus koji je upravljao čamcem je pokušao da je siluje. Međutim, Herkul je video šta se dešava sa obale i ispalio otrovnu strelu koja je spasla Dejaniru. Dok je Nesus umirao rekao je Dejaniri da uzme malo krvi iz njegovog repa kako bi bila sigurna da će joj muž ostati vjeran.

Međutim, kasnije je Dejanira posumnjala da je njen suprug vara, pa mu je poslala otrovni ogrtač kao poklon preko njegovog sluge Lihasa.

Kada je Herkul shvatio da je ogrtač otrovan, bacio je svog slugu Lihasa u more, gde su delovi njegovog tela završili kod rta Kinaio. Tada ga je Bog Posejdon pretvorio u kamenje i stvorio čarobna ostrva Lihadonisi.

Naravno, postoji i manje mistično objašnjenje o poreklu ostrva. Prirodni fenomen – masivni zemljotres koji se desio 426. godine pne je izazvao da djelovi kopna završe u moru. Ostavićemo vas da verujete u verziju koja vam se više sviđa.

Mitska ostrva se često porede sa Maldivima, Sejšelima i Bahamima. Trenutno su nenaseljena, a ujedno i zaštićeno prirodno stanište za brojne životinje. Razne ptice, delfini i porodice morskih foka pronašli su svoje utočište ovde. Ostrva od kojih se sastoje su: Manolia, Strongili, Mirki Strongili, Steno, Vagia, Vorias i Limani.

Plaže i atrakcije na Lihodonisiji

Najveće ostrvo Lihadonisi arhipelaga – Manolia, je bilo nastanjeno u prošlosti. Danas ćete naći napuštene kuće rasute po ostrvu koje doprinose nevjerovatnom doživljaju dok istražujete unaokolo. Takođe ima organizovanu pješčanu plažu, koju ograđuje sitno kamenje sa strane. Plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima u karbiskom stilu koje se ne naplaćuju i savršena je za jedno idilično grčko popodne.

Ako ste u potrazi za osveženjem ovde postoji i bar na plaži, u kojem se možete osvežiti kafom, pićem ili pojesti grilovane plodove mora i suvlaki. Manja ostrva imaju neorganizovane pješčane plaže i plitke smaragdne vode, odlične za kupanje i opuštanje.

Na drugom najvećem ostrvu Strongili, se nalazi misteriozni i prelijepi svetionik, koji je odlična lokacija za pravljenje magičnih fotografija.

Sve zaljubljenike u podvodno istraživanje će obradovati neuspeli pokušaj Nemaca da otmu jedan brod od stanovnika lokalnog mesta. Budući da nisu poznavali područje, naleteli su na oštru vulkansku stenu koja je potopila brod. Danas je moguće istražiti ovu 45 metara dugačku olupinu broda u tirkizno zelenkastim vodama.

Uživajte u egzotičnom osećaju koji izazivaju ova grčka ostrvca, malo se osamite i prepustite čudesnom miru i tišini. Pogledajte oronule i usamljene, davno napuštene kuće. Neka vam sva čula ustuknu u ovim bajkovitim prizorima. Zadremajte pod krošnjom na plaži i setite se kako je život lep.

 

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.