Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Prirodna bogatstva Kefalonije i vijekovna tradicija

Plaza Kefalonije sa oblacima

Prirodna bogatstva Kefalonije i vijekovna tradicija

Kefalonija je jedno od sedam ostrva u Jonskom moru, nalazi se između Italije i Grčke, koje zahvaljujući svojoj istoriji i bogatoj prirodnoj ljepoti prožetoj kontrastima, pruža svim posjetiocima uvid u drugačiji način života, beg od svakodnevnice uz oslobađajući osjećaj slobode. Zato vas i vodimo na ovo magično ostrvo, sjajnim ljetnjim aranžmanom na Kefaloniji.

Iako je jedno od najvećih ostrva na Mediteranu, povezano vazdušnim putem i na kratkom rastojanju od velikog broja evropskih gradova, ima brojne skrivene plaže sa duboko plavo zelenim vodama i finim zlatnim pjeskom.

Pored plaža, impresivne planinske padine i doline pokrivene bujnom vegetacijom idealne su za planinarenje i šetnju. Bogata istorija ostavila je u nasleđe mnoštvo mletačkih dvoraca, starih crkava i manastira, koje vrijedi istražiti.

Osim ljudskih tvorevina, na ostrvu postoje nevjerovatne prirodne pojave kao što je ,,Katavothres”, gde more nestaje u vrtači (grottos), a zatim podzemnim kanalima iz zapadnog dela ostrva stiže do spektakularnog podzemnog jezera Melissani u okviru pećine na istoku. Kefalonija je pored svih ljepota ostala relativno nepoznata i prilično neotkrivena.

Prirodne ljepote Kefalonije

Mirtos je jedna od najljepših plaža u Grčkoj i šire, ova plaža krasi nebrojeno mnogo razglednica.  Leži između dve planine, sa predivnim pogledom, posebno tokom zalaska sunca, kada se crveno nebo stapa sa apsolutnim plavetnilom mora.

Među brojnim plažama Kefalonije, pored Mirtos plaže, izdvajaju se Antisamos, Skala i plaža Xi karakteristična po narandžastom pijesku usled minerala u svom sastavu.

Fascinantna prirodna pojava je i jezero Melisani koje se nalazi u okviru istoimene pećine. Prizor koji izgleda kao iz filmova sa daleko egzotičnijih destinacija će vam se urezati duboko u pamćenju. Pećina Drogarati je još jedno remek delo prirode, staro 150 miliona godina. Ovo je veoma atraktivna pećina sa nevjerovatnim ukrasima.

Kako biste izvukli najviše iz posete Kefaloniji, pođite na krstarenje oko ostrva. To će vam omogućiti da otkrijete usamljen svjet netaknutih predela, malih zaliva i izuzetno ljepih uvala sa bujnom vegetacijom i azurnim kristalno čistim vodama. Male luke nude sigurne uslove za jedrenje i nezaboravne uspomene.

Istorija Kefalonije – pozadina kulturnog blaga

Tokom srednjeg vijeka, ostrvo je pripadalo normanskim kraljevima. Zatim, tokom tri stotine godina, vladari su poticali sa italijanskog poluostrva.

Mlečani su bili ti koji su ostavili svoj trag i pretvorili Kefaloniju u veliku usputnu stanicu za svoje brodove, oblikujući je kulturno, nakon što su zauzeli ostrvo od Turaka 1500. godine i držali ga do 1797.

Tokom mletačke vlasti lokalno stanovništvo uključilo je brojne elemente italijanske kulture u svom svakodnevnom govoru, pesmama i oblicima zabave, od kojih su se retko koji zadržali do danas. S’ druge strane, plemstvo ostrva se uglavnom obrazovalo u Italiji, govorilo italijanski kod kuće i oblačilo evropsku odeću.

Krajem 19. vijeka desio se veliki talas emigracije u kombinaciji sa razvojem i ekspanzijom transporta. Nedugo nakon toga, krajem 20. vijeka, turizam je krenuo sa razvojem, stvarajući značajnu delatnost i izvor bogatstva.

Sukcesija različitih vladara u Kefaloniji još od srednjeg veka, a naročito prisustvo Italije i Venecije uticalo je na razoj renesanse. Slikarstvo, konkretnije ikonopis, pod uticajem mnogih slikara vizantijske škole sa Krita, uz italijanske elemente, procvetao je na jonskom ostrvu. Vajarstvo i duborez koje se koristilo u dekoraciji crkava i vila; narodna arhitektura; književnost i muzika, ukazuju na to da su gotovo sve vrste umjetnosti dovoljno razvijene u Kefaloniji.

Posjetioci danas mogu naći sve ovo navedeno i još mnogo više, dok su ostrvljani, uglavnom ljubazni i prijatni, željni da pruže gostoprimstvo i sve što mogu da priušte. Oni su ostali dobrodušni i veseli, ali i dovitljivi, sa živopisnim duhom, spremni za šalu i rado će vas pozvati na ples tokom jednog od brojnih festivala na otvorenom.

Uzimajući sve u obzir, ovo ostrvo vrijedi posjetiti i istražiti. Predeo ima mnogo različitosti i prirodnih atrakcija. Pored jedrenja, putnici su takođe u prilici da odu na planinarenje, vožnju bicikla, jahanje, skijanje, ribolov ili ronjenje.

Ova suncem prigrljena destinacija, gde ljubitelji prirode, posjetioci željni kulturnih iskustava, novopečeni mladenci na medenom mesecu ili ljudi koji traže privatnost na mirnoj plaži, mogu provesti opušten, bezbrižan odmor sa puno zanimljivih iskustava.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.