Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Istorijske kulise ljetovanja na Krfu – istorijske atrakcije

Panorama grada Krfa

Istorijske kulise ljetovanja na Krfu – istorijske atrakcije

Ostvro Krf je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Grčkoj. Pored prirodnih bogastva, Krf je mesto susreta brojnih kultura. Usled toga ima bogato kulturno nasljeđe i zanimljivu istoriju.

Feničani, Rimljani, Mliječani, Englezi… Svi su ostavili svoj trag, a možete i vi ostaviti svoj i provesti ljeto na Krfu uz Guliver turističku agenciju. Do tad, upoznajte se sa kratkom istorijom Krfa i atrakcijama koje možete posjetiti.

Drevna istorija Krfa

Krf, poznat kao Kerkira na grčkom jeziku, nosi ime po nimfi Korkiri, kćeri Boga rijeke, Aesoposa. Prema mitu, Posejdon, bog mora, zaljubio se u nimfu Korkiru, kidnapovao je i odveo na ovo ostrvo. Arheološka istraživanja su pokazala da je ostrvo naseljeno još od doba paleolita. Prema mitu, Krf je feničansko ostrvo, gde se Odisej iskrcao tokom svog povratka na Itaku. U davna vremena, Krf je bio veoma važan komercijalni cjentar Feničana.

Tu se obavljalo trgovanje sa svim gradovima Jadrana, što je učinilo Krf jakom pomorskom silom i važnim kolonijalnim gradom, danas poznatim kao Paleopolis. Ruševine ovog drevnog grada se nalaze preko puta Palate Mon Repos na Krfu. Još neki drijevni hramovi su iskopani oko ostrva, kao što je hram Artemide.

Tokom Peloponeskog rata, Krf je tražio vojnu pomoć iz Atine zbog važne bitke protiv Korinta. Savjez između Krfa i Atine je trajao jedan vijek, dok Makedonci (pod vladavinom kralja Filipa II), nisu pobjedili u važnoj bici i osvojili Krf 338. godine p.n.e. i preuzeli kontrolu nad ostrvom. Od 300. god p.n.e. Krf su sukcesivno napadali i osvajali Spartanci, Iliri i Rimljani, koji su ostali na ostrvu od 229. pne do 337. nove ere. U rimsko doba, ostrvu je dozvoljeno da zadrži deo svoje autonomije, a zauzvrat, Rimljani su mogli da koriste gradsku luku.

Rimski doprinos ostrvu sastoji se od izgradnje puteva i javnih zgrada, uključujući rimska kupatila. U 40. godini nove ere, Jason i Sosipatros, dva učenika svijetog Pavla, propovedaju hrišćanstvo na ostrvu i grade prvu hrišćansku crkvu posvjećenu svijetom Stefanu.

Krf u srijednjem vijeku sve do XIX vijeka

Sa podelom Rimskog carstva, Krf se ujedinio sa Vizantijom. Tokom srijednjevijekovnog doba, ostrvo je rijedovno napadano od strane pirata i varvara, Gota i Saracena. Izgrađeno je mnoštvo kula da bi se zaštitilo ostrvo, kao što je kula Kassiopi. Krf zatim dolazi pod vlasništvo Normana, zatim Mlijetaka, koji su objeležili prosperitetni period u istoriji Krfa. Karlo Anžujski, francuski kralj Sicilije, zauzeo je ostrvo 1267. godine i pokušao da zamjeni postojeću pravoslavnu vjeru katoličkom.

Hrišćani pravoslavci su proganjani i sve crkve su pretvorene u katoličke. Ali je pokušaj konverzije propao i Krf se vratio pod mlijetačku vladavinu 1386. godine. Krf je ostao pod mletačkom dominacijom duže od četiri vijeka. Tokom ovog perioda izgrađen je veliki broj zgrada, spomenika i ostalih građevina koje su postale simbol venecijanske arhitekture u Grčkoj. Bilo je mnoštvo pobuna zbog plemićke eksploatacije, ali su te pobune lako ugašene.

Napoleon Bonaparta osvojio je Veneciju 1797., tako je Krf postao deo francuske države. Napoleon je kao oslobodilac i javno spalio Libro d’Oro (Zlatnu knjigu), u kojoj su bile navedene privilegije plemića. Savez flota Turaka, Rusa i Engleza osvaja celo ostrvo 1799. godine.

Nakon pokušaja uspostavljanja Jonske države, 1807. godine Krf se vraća pod francusku vlast. Period koji je usledio bio je period prosperiteta sa mnogim poljoprivrednim i socijalnim poboljšanjima. Tada je Jonska Akademija osnovana, javne službe su reorganizovane i izgrađena je škola.

Krf u novije doba

Paralelno, Britanci su počeli da zauzimaju Jonska ostrva i stigli do Krfa 1815. godine. Period engleske vladavine je bio period prosperiteta za Krf. Grčki jezik postaje službeni, izgrađeni su novi putevi, vodovod i prvi grčki Univerzitet je osnovan 1824. Iako Krf nikada nije bio pod kontrolom Turaka, njegovi stanovnici su finansijski pomogli ostatku Grčke tokom grčke revolucije. Jonska ostrva su 21. maja, 1864. donirana novom kralju Grčke od strane Britanaca.

U 20. vijeku, Krf je učestvovao u dva svetska rata i pretrpeo veliku štetu. Tada su Jonska akademija, Narodna biblioteka i zgrada Opštinskog pozorišta spaljene i potpuno uništene usled nemačkog bombardovanja 1943. godine, ali su od tada obnovljene.

Baš počjetak XX vijeka je bio ključan za naš prostor i naše narode kada je reč o ostrvu Krf. Povlačenje cijelokupne Srbije prijeko Albanije, dok je crnogorska armija junački pravila odstupnicu u Mojkovačkoj bici, objeležio je tok Prvog svijetskog rata, iako se to moglo vidjeti tek tri godine kasnije.

Na Krfu su svoje konačište pronašli zajedno Crnogorci, Srbi i drugi pravoslavni narodi koji su se povlačili pred trostrukim napadom Nijemaca, Austrijanaca i Bugara. Upravo zato je ostrvo Vido, koje se nalazi nadomak Krfa, jedna od najpozntijih atrakcija na Krfu, pogotovo kada tamo ljetuju naši ljudi.

Istorijske atrakcije na Krfu koje vrijedi obići

Sada kada smo upoznati sa istorijom Krfa, ovo su atrakcije i spomjenici kulture koje vrijedi posetiti.

Ahilova palata

Palata je izgrađena 1890. godine ekskluzivno za Elizabetu, caricu Austrije. Služila joj je kao ljetnje utočište, a nazvala ju je Ahil, po svom omiljenom grčkom heroju. Nakon atentata na nju, prodata je njemačkom Kajzeru.

Stara tvrđava

Stara tvrđava Krfa nalazi se pored trga Spiniada. Ovo je impresivan zamak izgrađen na poluostrvu  i povezan je sa kopnom uskim mostom. Na vrhu se nalazi svjetionik sa kog se pruža divan pogled na grad i more.

Nova tvrđava

Ova tvrđava je poznata kao Nova tvrđava na Krfu, u porjeđenju sa starom tvrđavom kod trga Spianada. Imala je važnu ulogu u odbrani grada od pirata i ostalih neprijatelja u srednjevijekovno doba. Cela tvrđava je intrigantna mreža odeljaka i galerija.

Arheološki muzej

Nalazi se u gradu Krfu i izgrađen je kako bi se u njemu izložio nadvratak Gorgone pronađen u hramu Artemisa. Ovaj nadvratak datira iz 580. godine p.n.e. i smatra se najstarijim u cijeloj Grčkoj. Naravno, posjetioci mogu vidjeti i ostale artefakte iz raznih arheoloških nalazišta na ostrvu.

Crkva Svetog Spiridona

Nalazi se u starom delu grada Krva, odmah nakon Listona. Ima najveće zvono od svih crkava u gradu a njena crvena kupola je prva stvar koju posetioci vide kada stignu brodom na Krf. Ovaj svijetac je ujedno i zaštitnik ostrva, a mit kaže da je sačuvao ostrvo od kuge u 17. vijeku.

O Krfu se može pisati još mnogo, ali koliko god mi pisali, ne može se nadmašiti osjećaj pri posjeti ovom neverovatnom grčkom ostrvu.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.