Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Istanbul – putovanje u orijentalno carstvo

istanbul panorama

Istanbul – putovanje u orijentalno carstvo

Istanbul je grad mističnosti, koji vas ostavlja bez daha, ma koliko puta da ste ga posjetili. Ukoliko ste prvi put u Istanbulu iskoristite svoje vrijeme pametno, jer ima mnogo toga da se vidi.

Arhitektura je veoma specifična, a ukoliko volite orijentalni stil, ove je pravo carstvo za vas. Praznik koji je kao stvoren za put u Istanbul je Nova godina, kada je grad prepun ukrasa i djetalja koji će upotpuniti novogodišnju euforiju.

Kratka, ali burna istorija Istanbula

Istanbul neki i dalje zovu Carigrad, grad koji je bio prijestonica turskog carstva.

Kroz istoriju, Istanbul je bio glavni grad čak tri velika carstva: Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog. Iako je Ankara glavni grad današnje Turske, mnogi misle da je to Istanbul zbog ogromne i značajne istorije, kulture i tradicije.

U vrijeme Rimskog carstva, povoljan položaj grada između Evrope i Azije uticao je mnogo na razvoj kulture i trgovine. Carigrad je u tadašnje vrijeme kontrolisao puteve između Azije i Evrope.

Zahvaljujući toj poziciji, i statusu prijestonice najznačajnije države, Carigrad postaje najbogatiji i najveći grad u to vrijeme.

  1. osnivanjem Turske republike prijestonica države postaje Ankara, a Istanbul dobija svoje ime od 1930. godine.

Istanbul – grad na dva kontinenta

Istanbul je jedini grad koji se prostire na dva kontinenta, što mu je kroz istoriju donijelo mnogo bogatstva i moći, ali i problema i stradanja naroda.

Istanbul se preko Evrope i Azije prostire svojom dužinom od 150 km, a brojnost stanovništva je i dalje prilično visoka – 15 miliona građana.

Istanbul se zbog ovakvog geografskog položaja dijeli na tri dijela:

  • stari evropski dio (Stambol)
  • novi evropski dio (Galat)
  • azijski dio koji se nalazi sa druge strane zaliva Bosfor

Znamenitosti Istanbula koje će vas zasijeniti

Put u Istanbul će upotpuniti njegove znamenitosti i zanimljiva istorija koju ima da ponudi u svakom trenutku, čak i starim poznavaocima.

#1 Aja Sofija – od pravoslavne bazilike do muzeja

Aja Sofija ima turbulentnu istoriju, koja ju je od pravoslavne patrijaršije vodila do carske džamije, a danas je muzej.

Aja Sofija je izgrađena u 6. vijeku kao pravoslavna saborna crkva, a u 13. vijeku postaje katolička crkva, da bi u drugoj polovini 13. vijeka vratila status pravoslavne crkve.

U 15. vijeku ova pravoslavna crkva postaje džamija, sve do druge polovine 20. vijeka. Nakon toga, 1935. godine je odlučeno da ova crkva sa burnom istorijom postane muzej.

Putovanje u Istanbul ne sme da prođe bez obilaska ove crkve jer se ona smatra oličjem vizantijske arhitekture, za koju istoričari kažu da je promijenila svjetsku istoriju arhitekture.

#2 Topkapi dvor – čuveni sultanov harem

Ova palata je bila lični dom svih sultana tokom 400 godina vladanja Osmanskog carstva. U ovoj palati se nalazio i sultanov harem. Shodno tome, palata je veoma bogato i raskošno ukrašena, sa ogromnim količinama zlata.

Palatu čini kompleks sa centralnim dvorom i sa četiri glavna dvorišta sa stotinama prostorija. Mnoge prostorije su zatvorene za javnost, a one glavne možete vidjeti kada se odlučite za putovanje u Istanbul.

Ukoliko ste ljubitelj turskih serija ovo je pravo mjesto za vas, jer ćete na trenutak proživjeti ono što ste gledali u svojim omiljenim televizijskim programima. U palati se nalazi i carski namještaj, porculan, odjeća, oružje, freske, kao i izložbe nakita i ostalih skupocijenih stvari iz osmanskog blaga.

#3 Plava džamija – carstvo sa 20.000 plavih pločica

Dobila je ime po 20.000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Kao i sve džamije, ova sadrži grobnicu osnivača (sultana Ahmeda I), medresu i predvorje.

Plava džamija je velika turistička atrakcija, jer je prvoklasni spoj vizantijske ahitekture sa tradicionalnom islamskom. Iznad vrata na zapadnom ulazu nalazi se težak metalni lanac, kako bi sultan ulazeći u džamiju jašući konja morao da sagne glavu.

Metalni lanac je osiguravao poniznost vladara prema bogu koji je u blizini. U ovoj palati možete vidjeti mnogo raskošnog dizajna, vitraža i sitnih djetalja.

Put za Instabul ne smije da prođe bez posjete ovoj palati, jer će vas bogatstvo ove džamije raspametiti, kao i pažnja sa kojom je svaki djetalj urađen.

#4 Veliki bazar – ako vam nije dosta šarenila

Istanbul šoping ture su još jedna velika atrakcija, pored arhitektonskih i istorijskih znamenitosti. Praktično, Veliki bazar je prvi šoping mol na svijetu, jer zauzima cio jedan kvart u gradu i okružen je tankim zidovima.

Ovdje možete naći bukvalno šta god poželite, posebno ako želite da kupite turski ručni rad, specifičnog dizajna. Bazar je podijeljen na sektore, pa je pretraga potrebnih stvari veoma olakšana.

Ono što nikako ne treba da zaboravite je da iskoristite svoj šarm, harizmu, i umijeće sa ljudima, i pristupite dobrom starom cijenkanju za koje su Turci izuzetno raspoloženi.

Provedite najluđi praznik u raskoši

Ukoliko želite da svojim najbližima kupite originalne poklone, Istanbul je pravo mjesto za vas, jer ćete naći sve što vam je potrebno i uživati u nevjerovatnoj arhitekturi. Zimska čarolija i vizantijska arhitektura su savršeni spoj koji ne želite da propustite.

Srećan put!

 

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.