Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Idilična ljepota Toskane

Ravnica u Toskani

Idilična ljepota Toskane

Toskana je jedna od najljepših regija u Italiji, sa simpatičnim brdovitim srednjevijekovnim seocima, vinogradima sa kojih potiču neka od najboljih vina na svijetu, farmama i vilama na kraju puteljka obgrljenim čempresima. Ima mnogo toga da se vidi i uradi u ovom regionu, a najveći problem je kako spakovati sve u nekoliko dana. Srijećom, mi smo to uradili za vas u našem aranžmanu Toskana 2018.

Firenca, Verona, Parma, San Điminjano i Siena čekaju da otkrijete njihova blaga. Evo šta možete očekivati od ovih mjesta i šta je to što ih izdvaja.

Firenca – Kolijevka renesanse

Firenca je prijestonica regije Toskana i glavni grad pokrajine Firenca. Firenca je najveći grad u Toskani. Nalazi se na ravnici reke Arno, ušuškan između brda koja su ga učinila jednim od najpoznatijih gradova u Italiji.

Cjentar grada je bogat umjetničkim djelima i zgradama od velikog istorijskog i arhitektonskog značaja, pokrivajući vrijemenski period od srijednjeg vijeka do dvadesetog vijeka, ali se čak i van grada mogu pronaći jednako zanimljiva mesta. Prijekrasna sela ukrašavaju brojne vile, crkve, i kipovi.

Firenca je bila srijedište trgovine i finansija u srednjevijekovnoj Evropi i jedan od najbogatijih gradova tog vrijemena, čak su ga nazivali Atina srijednjeg vijeka. Firenca se iz tog razloga smatra kolijevkom italijanske renesanse, kada je dugo bila pod vladavinom porodice Mediči. Od 1865. do 1870. godine grad je bio i glavni grad Kraljevine Italije.

Grad je imao i veliki uticaj na muziku, arhitekturu, obrazovanje, kuhinju, modu, filozofiju, nauku i religiju u Evropi. Istorijski cjentar Firence odlikuje se raskošnim trgovima, renesansnim palatata, akademijama, parkovima, vrtovima, crkvama, manastirima, muzejima, umetničkim galerijama i ateljeima. Najznačajnije umetničko delo je neverovatna Mikelanđelova statua Davida.

Firenca je rodni grad mnogih značajnih istorijskih ličnosti, dok su neke izabrale ovaj grad za svoj, između ostalih: Dante, Botičeli, Makijaveli, Mikelanđelo, Donatelo, Galileo, Katarina Mediči, Guči, Roberto Kavali i mnogi drugi.

Verona – Mali Rim

Zbog svog značaja za sjeverni region Italije, Verona je nosila titulu ,,mali Rim” (Piccola Roma) u rimskom carstvu – što je verovatno jedan od razloga za postojanje impresivnog rimskog amfiteatra u gradu. U srijednjem vijeku, Teoderik, kralj Ostrogota, izabrao je Veronu za svoju kraljevsku rezidenciju. Kada je Verona postala nezavisna, stekla je status uspješne trgovačke sile na čelu gradova Lombardije, dok konačno nije pala pod vlast Venecije 1405. godine.

Verona je glavni grad istoimene istočne pokrajine. Mnoga važna umjetnička djela i spomjenici čine Veronu jednom od najpopularnijih destinacija za turiste u regionu. Srednjevijekovni duh Verone i unikatni šarm se pročuo daleko, pa je Verona postala mjesto radnje Šekspirove romantične tragedije Romeo i Julija – zanimljivo je da Šekspir nikada nije posjetio sam grad. Kaže se da ako uhvatite dojku statue ispred famoznog Julijinog prozora, imaćete sreće u ljubavi! Postoji više nego dovoljno razloga zašto planiramo putovanje u ovaj srednjovekovni dragulj.

Parma – Grad ukusa

Ovaj grad ima bogatu istoriju, osnovan još od strane rimljana, razrušen i obnovljen tokom srijednjeg vijeka, danas je jedna od sastavnih turističkih destinacija u Toskani.

Rimska katedrala koja je obnovljena nakon zemljotresa u 12. veku, sadrži izvanredna dela Antelamija i Koregia, a nalaze se i skulpture Antelamija i drugih iz njegove škola u obližnjoj krštenici. Opatija Sv. Paola iz 16. vijeka je maestralno ukrašena od strane Koregija.

Prošetajte ulicama na kojima gotovo da nema automobila, probajte čuveni parmezan sir, pršutu ili odslušajte operu u rodnom gradu čuvenog kompozitora Đuzepea Verdija.

San Điminjano – Srednjevekovne kule i korneti

San Điminjano je mali gradić-tvrđava na brdu u provinciji Siena. Poznat je kao ,,Grad Kula’’, a njegove brojne kule čine da izgleda neverovatno iz daleka. To ne znači da nema šta da se vidi u njemu. Istorijski centar grada je uvršten u UNESCO listu kulturne baštine.

Gradić je poprilično mali i zadržaćemo se u njemu par sati, što je sasvim dovoljno da obiđemo sve što vredi videti. Preporučujemo da probate čuveno belo vino, specifično po sorti grožđa karakterističnoj za ove brdovite predele. Obavezno probajte jedan od najboljih (ako ne i najbolji) sladoleda na svetu u Gelateria Dondoli. Jedan od vlasnika je član tima koji je osvojio šampionat za najbolji sladoled sveta!

Siena – Grad trkačke tradicije

Okružena maslinjacima i vinogradima, Siena je jedan od najljepših gradova Toskane. Prostire se na tri brda, a njegove uvijene staze i strme ulice će vas dobro razdrmati. Piazza del Campo se nalazi u srcu grada, a Duomo i Sv. Maria de la Scala služe kao dodatni orijentiri. Možda najpoznatiji po ,,Palio” manifestaciji, godišnje konjske trke na glavnom trgu, koje se održavaju 2. jula i 16. avgusta. Ovde se takođe nalazi jedan od najstarijih univerziteta u Evropi.

Malo gradova na svijetu može se pohvaliti šarenolikim pejzažom koji okružuje Sienu. Na severu se nalazi bogatstvo predela Chianti, tkanog vinogradima i maslinama. U blizini su i prekrasni gradići poput već pomenutog San Điminjani i Monteriđioni. Južno od Siene, prostire se područje La Crete, koje očarava posjetioce svojim oštrim kamenim formacijama i jedinstvenim pejzažima.

Posjetite nepoznato, postanite duhovno bogatiji i vratite se prepuni uspomena. Začinite jesen ovim divnim aranžmanom.

 

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.