Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Firenca – grad koji je promijenio svijet

Panorama Firence

Firenca – grad koji je promijenio svijet

Firenca je bila dom čuvene porodice Mediči i rodno mjesto renesanse, kao takva je potpuno jedinstvena na svijetu. Okružena šarmantnim brdima Toskane i bogata intrigantnim muzejima, crkvama, galerijama, kulturom i restoranima koji će vas držati zaokupiranim bez problema.

Kako biste više uživali u posjeti tokom našeg jesenjeg aranžmana i obilaska čarobne Toskane, pročitajte nešto više o Firenci.

Ukratko o istoriji Firence

Firenca je prijestonica regije Toskana, a grad se smatra kulturološkim, umjetničkim i arhitektonskim draguljem.

Firencu su osnovali rimljani u prvom vijeku pre nove ere. Međutim, Firenca je započela svoje ponovno rođenje nakon propasti varvarskih plemena, u periodu Karolinga i dostigla je svoj vrhunac između 11. i 15. vijeka, kao slobodni grad, balansirajući autoritet cara i moć Papa.

U 15. vijeku Firenca je bila pod vladavinom porodice Mediči, koja je kasnije postala i vladar cijele Toskane. Ovo je zapravo bio period kada je grad bio na vrhuncu slave u umjetnosti, kulturi, ekonomskoj i političkoj moći.

Medičije je u 18. vijeku zamjenila dinasijta Loren, kada je Toskana postala dio Kraljevine Italije 1860. godine, tada je Firenca bila prijestonica od 1865. do 1871. godine. U ovom vijeku, grad još jednom preuzima ulogu važnog cjentra kulture i umjetnosti.

Kako je Firenca promjenila svijet

Renesansa i neoklasična arhitektura potekle su iz Firence, pod okriljem Filipa Brunelešija i Leona Batist’Albertija. Ova dva čoveka širokih kompetencija su smatraju glavnim osnivačima renesanse, pokreta koji je preporodio svijet.

Na polju nauke su dominirali Galileo i ostali naučnici, koji su započeli proučavanje optike, balistike, astronomije, anatomije… Osnove političke nauke postavili su Leonadro Bruni, Nikolo Makijaveli i mnogi drugi.

Dante, Petrarka i Borakio su efektivno okončali upotrebu latinskog jezika u Evropi. Budući da su bili prvi koji su u svojim delima pisali žargonskim jezikom, tj tuskanskim, koji  je zbog njih postao italijanski.

Pored umjetnosti, Firenca je potpuno transformisala značaj novca, a glavni činilac je bio zlatni forin. Ova valuta je bila pokretač izlaska Evrope iz mračnog doba. Firenca je finansirala industrijski razvoj širom Evrope, od Britanije, do Mađarske.

Finansirali su engleske kraljeve tokom Stogodišnjeg rata. Finansirali su papstvo, uključujući izgradnju papske palate u Avinjonu i rekonstrukciju Vatikana, kada se papstvo vratilo u Rim.

Firenca je bila pokretačka sila Doba otkrića. Firentinski bankari finansirali su pomorske ekspedicije koje su postavile rute oko Afrike, Indije i Dalekog istoka. Na osnovu mape Brunelešijevog učenika, Kolumbo je ubedio španske monarhe da mu odobre sredstva za ekspediciju koja je otkrila Novi svet.

Čak je ime zapadne hemisfere dobilo naziv po firentinskom piscu mapa i istraživaču – Amerigo Vespučiju.

Porodica koja je izvela Evropu iz mračnog doba – Mediči

Dinastija Mediči je možda i najuticajnija porodica u istoriji. Zaboravite na svu umjetnost koju su finansirali. Oni su naučili italijane kako da vode državu, a zatim i ostatak Evrope. Kada se Katarina Mediči udala za francuskog vladara Henrija II, ona je vladala Francuskom kao regent njenih sinova.

Bila je ključna sila u transformaciji Francuske u modernu državu tog doba. Dovela je renesansu u Francusku, od fascinantnih zamkova do dvorskih manira. Katarina je tokom 16. i 17. vijeka bila ekvivalent kraljici Viktoriji tokom 19. i 20. vijeka (slobodno možemo reći i obratno).

Među njenom decom je bilo tri kraljeva francuske, a njeni rođaci su bili vladari Habsburga, Španije, Škota i četvrti kralj Francuske.

Koliko je umjetnost procvijetala pod pokroviteljstvom ove porodice najbolje govori činjenica da su mnogi vrhunski umjetnici, koji bi bilo gde drugde bili smatrani velikanima, bili pod senkom velikana kao što su Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Botičeli, Donatelo i mnogi mnogi drugi umjetnici.

Umjetničko naslijeđe

Uslijed ovakve slavne prošlosti, nije ni čudo što Firenca na svojih 360.000 stanovnika ima više od 80 muzeja i brojne umjetničke galerije.

  • Galerije Ufizi i palata Piti su među najčuvenijim galerijama slika na svetu;

  • Kolekcija statua u Firenci sadrži nevjerovatne radove Donatela, Veročija, Mikelanđela i ostalih remek-djela;

  • Gradska skupština, palata Vekio i  su najpopularniji muzeji, uz Arheološki muzej, Muzej istorije nauke, Palata Davancati, Bardini, Zoološki muzej i mnogi drugi.

Ne možemo da ne pomenemo prelepu katedralu Santa Maria del Fiore, poznatu i kao Duomo di Firenze. Ovaj simbol grada na koji gleda statu njenog graditelja Brunelešija je jedna od najimpresivnijih katedrala ikada. Ulaz u katedralu je besplatan, a moguće je popeti se do kupole uz 464 krivudave stepenice.

O Firenci se može pisati još mnogo, ali sav tekst ovoga svijeta se ne može meriti sa doživljajem koljevke renesanse. Ovaj doživljaj može biti toliko jak, da je dobio svoje ime – Stendhalov sindrom, po francuskom piscu koji je bio toliko pod utiskom ljepote firentanske umjetnosti da se prosto onesvjestio.

Sada kada znate šta možete da očekujete, naša posjeta Firenci bi trebalo da prođe bez ikakvih iznenađenja. Jedino se plašimo da ne poželite da ostanete tamo, ali ne brinite, imaćemo još mnogo toga da vidimo u Toskani tokom našeg aranžmana.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.