Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Barselona – Kosmopolitski dragulj Španije

Panorama grada Barselone

Barselona – Kosmopolitski dragulj Španije

Smještena između mediteranskih plaža i brda Monžuika, Barselona je grad čija se ličnost ističe u svakom pogledu. Prijestonica Katalonije, jedne od 17 autonomnih regija Španije, Barselona se smatra najprogresivnijim gradom u zemlji. Gastronomija, moda i umjetnost u Barseloni su među najnaprednijim u Evropi.

Energija kojom ovaj grad odiše je nevjerovatna – stotine barova, restorana, kafića i klubova vas spremno čekaju da se provodite do zore. Učinite jesen nezaboravnom i pođite sa nama na putovanje u Barselonu.

Barselona – Grad različitosti

Ako se neki grad može istinski nazvati kosmopolitskim, to je onda Barselona. Kao vitalna mediteranska luka tokom više vijekova, odlikuje se većim stjepenom internacionalnosti od ostatka Španije. Provedite jedno popodne odmarajući se pored vode na dokovima luke Port Vell i odmah ćete primetiti veliki broj različitih nacija, kultura i jezika koji prožimaju Barselonu.

Katalonci zvanično govore dva jezika – katalonski i španski, a njihova kultura ima sofisticiraniji element od ostatka Španije. Ne očekujte da vidite flamenko plesače i borbe bikova. Ove odlike kulture juga Španije nisu cenjene ovde. To naravno ne znači da Barselona nema svoju tradiciju i običaje.

Sa strane estetike, Barselona je najinovativniji i intrigantniji od svih španskih gradova. Njena prelijepa gotska četvrt (Barri Gotic) odlikuje impresivnim srednjevijekovnim građevinama, oivičenim rimskim zidinama iz 4. vijeka. Dok ovaj deo grada simbolizuje prosperitet Barselone od 13. do 15. vijeka, u potpuno drugačijem stilu izgrađena je Eixample četvrt.

Sa svojim Art Noveu (modernističkim) građevinama, svedoči o bogatstvu i industrijskom uspehu grada tokom 19. vijeka. Ovde su majstori katalonskog modernizma, od kojih je najpoznatiji Antonio Gaudi, izgradili kuće, parkove i crvke u nekarakterističnom, šarenom, eksperimentalnom stilu, koji se u mnogome razlikovao od rigidnog neoklasicizma u to doba.

U Barseloni ćete pronaći i najpoznatiji bulevar u Španiji – Las Ramblas. Ova ulica je uglavnom polazna tačka za sve turiste u gradu. Iako puna turista, ova ulica je jedna od glavnih atrakcija koju morate posjetiti. Ispunjena mnoštvom restorana, kafića i prodavnica, predstavlja srce Barselone i najnastanjeniji deo grada.

Ako vam spoljašnost Barselone nije dovoljno primamljiva, posjetioci mogu da se upute ka nekim od najboljih muzeja u Evropi. Muzeji posvećeni umjetnicima kao što su Pablo Pikaso i Huan Miro, kao i oni opštijeg tipa. Dodajte i filmske festivale koji se održavaju jednom mesečno, specijalne izložbe, koncerte i vidjećete da je nemoguće dosađivati se u ovom gradu.

Zašto otići u Barselonu

Postoje brojni razlozi koji izdvajaju Barselonu od ostalih destinacija. Između ostalog to su:

  • Lokacija – Malo gradova ovog kalibra se može pohvaliti sa 4 kilometara plaže u samom centru grada! Ako vam i to bude malo, u blizini je čuvena regija Costa Brava sa svojom divljom obalom, kao i čuveno letovalište Ljoret de Mar.
  • Ljudi – Barselona se sa pravom smatra jednom od najinteresantnijih gradova. Logično je da ova reputacija važi i za stanovnike grada. Među 2 miliona Barselonaca naići ćete na mnoge interesantne ljude i umetničke duše.
  • Arhitektura – Ostaci rimskih građevina iz 4. Vijeka; Vrhunski primerci gotske arhitekture; Modernističke čudne građevine Gaudija; i ostala remek dela, čije šarene, zaobljene i maštovite strukture opčinjavaju sve koje posete Barselonu.
  • Fudbal – Nebitno od toga da li ste fan fudbalskog kluba Barselona, možete se divitie inžinjerskom poduhvatu koji Camp Nou predstavlja.
  • Kultura – Osim fantastičnih muzeja i arhitekture, Barselona se diči brojnim galerijama, koncertnim salama i pozorištima koji sačinjavaju živu umetničku scenu.

Središte noćnog života u Španiji

Od jefinih lokala i Irskih pabova do skupocenih barova i ogromnih noćnih klubova. Noćni život u Barseloni ima ponešto za svakoga. Možete provesti nezaboravno veče sa malo novca, ili potrošiti basnoslovnu sumu u jednom dahu. Sve zavisi od ambijenta u kojem želite da provedete noćni izlazak.

Korisno je znati da postoje četiri kategorije ugostiteljskih objekata u zavisnosti od pića koje služe.

  1. Xampanyerías – specijalizovane za šampanjce i vrstu španskog vina (Cava)
  2. Cerveserías – opremljene najrazličitijim vrstima piva
  3. Bodegas – služe razne vrste vina
  4. Cotelerías – služe lepršave koktele

Dobar provod je zagarantovan na Barselona putovanju. Bilo da ste zaljubljenik u kulturu, arhitekturu, odmor pored mora ili noćni život. Rezervišite aranžman Barselona jesen i ponosno širite priče o svim čarima Barselone.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.