Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Atrakcije koje morate vidjeti u Atini za jedan dan

Spomenici u Atini

Atrakcije koje morate vidjeti u Atini za jedan dan

Atina je haotični, užurban grad – dobar primer urbanog planiranja koji je pošao naopako. Atina uprkos neusklađenosti ulica i zagušenog vazduha, ima spektakularnu istoriju koja izvire iz čitavog grada. Tokom vašeg jednog dana u Atini, naići ćete na mesta sa ostacima drevnih civilizacija koje se nalaze na zemljištu koje izgleda gotovo netaknuto – kao da je sam grad izgrađen oko njih. Tu je i Akropolj čija je mističnost posebna za sebe od ostatka Atine.

Tokom puta na više destinacija iz naših ljetnih aranžmana imaćete priliku da posjetite Atinu. Iako se za jedan dan ne mogu obići sve atrakcije Atine, kratko vrijeme se može iskoristiti na najbolji način. Izdvojili smo atrakcije u Atini koje će vam izvući najviše iz posete ovoj kolijevci civilizacije.

Obilazak drevnog Akropolja

Akropolj je izgrađen u 5. veku, a bio je mjesto rađanja za neke od najinovativnijih ideja tog vremena. Demokratija je proistekla iz razgovora koji su se obavljali na zemljištu Akropolja, koji je sačinjen od arhitektonskih čuda koja i dan danas utiču na modernu arhitekturu. Među njima je najpoznatiji Partenon (izgrađena 438 pne). Sokratovo ,,radno mesto’’ osnov je nešto što se svaki novi posjetioc u Atini mora videti. Ali pripremite se – čak i van sezone, Akropolj može biti preplavljena suludim brojem turista.

Savet eksperata: Kako biste se poštedeli čekanja u redu za ulaz u Akropolj na glavnom ulazu, spustite se niz ulicu do južnog ulaza na kojem je obično manja gužva.

Odlaskom na južni ulaz ćete se prošetati kroz deo Akropolja na južnoj padini koji ima stare statue i staro, trošno – ali i dalje impresivno – pozorište. Šetaćete kroz drveće, moći ćete da vidite i obrise gradskog pejzaža, što je iznenađujuće smirujuće. Dobro je poći ovim putem jer ćete šetati kroz područje Akropolja koji, iako nema mnogo toga na njemu (kao što je pozorište), ima ono što je veoma teže naći – autentičnost.

Kada stignete u Partenon, gubi se malo od te autentičnosti. Partenon jeste grandiozna građevina i impresivna za posmatranje, ali se uopšte ne pokušava da se sakrije činjenica da je ono što gledate obnovljeni Akropolj. Signalizacija na samoj lokaciji vam govori o rekonstrukciji. Zato je dobro iznajmiti audio vodič ili poneti pisani vodič dok šetate kroz Akropolj.

Naravno, uvek možete jednostavno otići do ivice i uživati u čudesnom pogledu. Dok vas pogled na grad opušta, zanimljivo je misliti o tome kako li je izgledalo Platonu i Sokratu, kada su i sami gledali sa ovog mesta hiljade godina ranije.

Muzeji Atine

Akropoljski muzej je nekada imao prigodnu lokaciju na samom licu mjesta. Međutim, u 2008. je premešten u sopstveni muzej, a karta sada košta 5 evra za, ali ga još uvek vredi posetiti ako želite da vidite neke od istorijskih artefakta koji su iskopani iz Akropolja.

Ako želite malo širi prikaz grčke istorije, posjetite Nacionalni Arheološki Muzej u Atini. Grčka civilizacija je jedna od najstarijih na svjetu i to je prikazano korak-po-korak u ovom sveobuhvatnom muzeju.

Možete sami istražiti muzej, ali preporučujemo ekstra turu sa vodičem (50 evra podeljeno između više osoba će vam uštedeti novac). Vodiči rade sjajan posao prikazivanja hiljada godina istorije u jedan mali paket, sve za jedan sat.

Jedino što je muzej malo udaljen od ostalih lokacija, najbolje je do njega doći metroom, stanica Omonia.

Trg Sintagma

Ako ste se odlučili za arheološki muzej, opet se ukrcajte na metro i produžite 2 stanice i izađite na stanicu Sintagma. Odatle možete posjetiti trg Sintgamga ispred Grčkog parlamenta i Grobnice neznanog vojnika.

Sačekajte pun sat i videćete glavnu atrakciju – smjenu straže. Stražari, Evzoni, nose tradicionalnu nošnju, crvenu kapu, bele čarape i cipele koje se zovu caruhi. Možete se i slikati sa njima, samo se nemojte izmotavati.

Hram Olimpijskog Zevsa

Izgradnja ovog hrama započela je još 515. godine pne, ali je zaustavljena više puta. Konačno je završen u vreme cara Hadrijana. Zevsov hram je bio jedan od najvećih u antičkom svetu. Danas je ostalo samo 16 od 104 originalnih stubova.

Hadrijanov luk

Kada ste već tu, posjetite Hadrijanov luk koji se nalazi u blizini Zevsovog hrama. Luk je izgrađen u isto vreme kad je i hram završen, a podignut je u čast cara Hadrijana. Luk označava granicu starog i novog grada. Na zapadnoj strani stoji natpis: ,,Ovo je Atina, drevni grad Tezeja’’; na istočnoj strani natpis glasi: ,,Ovo je grad Hadrijana, a ne Tezeja’’. Luk je pretvoren u kapiju 1778. godine.

Naselje Plaka

Plaka je područje starog grada Atine. Nalazi se u blizini Hadrijanovog luka, zadržala je mnogo autentičnosti i djeluje kao potpuno drugačiji svet od urbanog ostatka grada.

Ovde se nalazi mnogo radnji i kafića, a takođe je odlično mjesto ako ste u potrazi za dobrom grčkom hranom, mnogi restorani imaj otvoren prostor za sjedenje i prilično dobru hranu.

Usred kafića i restorana su istorijska mjesta i ruševine, poput kule vetrova, koja je služila kao Meteorološka stanica u prvom vijeku. Takođe ćete naići na ograđene rupe u zemlji koje čuvaju stubove i ostatke antičkih građevina ispod zemlje.

U blizini je i Monastiraki buvlja pijaca, odlično mjesto za razgledanje, cenkanje, i nabavku suvenira.

Kada prošetate ovom istorijskom stazom i korakom mnogih antičkih mislilaca, možda se i sami osjetite malo mudriji. Ne dopustite da vas veličina grada zaslepi, fokusirajte se samo na manji broj atrakcija i iskustva u toku dana.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.