Radno vrijeme: Pon-Pet 08-20h, Sub 10-16h | Direktna linija za informacije i besplatne rezervacije 068 220 440
Top
 

Andaluzija – Sunčani raj Španije

Granada u Andaluziji

Andaluzija – Sunčani raj Španije

Andaluzija je autonomna regija na jugu Španije koja obuhvata 8 provincija. Odlikuje se interesantnim kontrastima – drijevnim gradovima i pustinjama, nevjerovatnim plažama uz Costa del Sol (sunčana obala) i Costa de la Luz (obala svijetlosti) i planinskim vijencem Sjera Nevada, gdje je smještena najviša planina u Španiji i najjužnije ski-odmaralište u Evropi.

Prostire se gotovo čitavim jugom Španije, na zapadu se graniči sa Portugalom, a južno, na samom kraju Španije, nalazi se Britanska teritorija – Gibraltar. Pročitajte zašto je obilazak ove regije jedna od najpopularnijih turističkih tura u Evropi.

Kratka istorija Andaluzije

Geostrateški položaj Andaluzije na krajnjem jugu Evrope i njena uloga povjezivanja Evrope i Afrike, Atlantskog i Mediteranskog okeana, učinile su Andaluziju primamljivom nagradom za mnoge civilizacije još od praistorijskog vrijemena. Najraniji crteži u ljudskoj istoriji su pronađeni u pjećinama Malage.

Dodajmo na to bogate zalihe minerala i poljoprivredni potencijal, i biće nam jasno zašto je kontrolisanje Andaluzije bilo od velike važnosti mnogim carstvima.

U rimsko doba je Andaluzija bila važna baza operacije Hanibalu, a sa porazom Kartaginaca, Rim je prisvojio cijelu oblast i promjenio naziv u Baetika. Nakon pada rimskog carstva, Vandali i Vizigoti su naseljavali Andaluziju sve dok nije osvojena od strane vizantijskog Cara Justinijana I. Tada je uspostavljena provincija Španija.

Zatim je usledio period islamske vladavine, kada je nastao sadašnji naziv regije Al-Andalus. Muslimanski osvajači su pre svega bili motivisani ekonomskim interesima i ubiranjem poreza na osvojenom području, asimilacija društva nije bila prioritet.

Kulturna zaostavština islamskog perioda je najprimetnija u Kordobi, koja je bila prijestonica Kordopskog kalifata. U to vreme, Kordoba je bila najznačajniji cjentar svijeta. U njoj je osnovana biblioteka sa 400.000 knjiga i izgrađena veličanstvena Velika džamija.

Hrišćani su se ujedinili u pokretu rekonkiste i potpuno povratili vlast nad Iberijskim poluostrvom krajem 15. veka.

Otkriće novog svijeta predstavljao je važan trenutak za region. U narednih 300 godina, sav kontakt između novo-otkrivenih Amerika i starog kontinenta je obavljan preko Andaluzije. Tada je Andaluzija postala najuticajniji i najbogatiji region Španije, i jedan od najmoćnijih u Evropi.

Kulturni koktel

Osam vijekova je region vagao između dve različite vjere i ideologije, hrišćanstva i islama. Ostavljen da se fermentiše kao bure lokalnog suvog šerija, konstantna mješavina različiosti je stvorila ikonične atrakcije regiona: drijevne džamije nadograđivane hrišćanskim elementima; raskošne komplekse palata; gastronomiju pomešanu sa daškom začina severne Afrike i lanac bjelih gradova koji dominiraju stjenovitim pejzažom.

Sunčani raj juga Španije

Usled relativno blagih zima i proljeća, jug Španije privlači mnoštvo turista i van ljetnje sezone. Pogotovu u oktobru, kada je maksimalna temperatura u prosijeku od oko 25 stepeni.

Ono što fascinira najviše posjetilaca su očaravaujće plaže na obalama Andaluzije. Španija je zemlja sa najviše plaža koje imaju titulu plave zastavice, koja se dodeljuje za izvanrednu uređenost i čistoću plaža. Čak 66 plaža se ponosno odlikuje plavom zastavicom.

Sve popularnije su i ture obilaska njenih provincija i upoznavanje sa bogatom kulturom i tradicijom. Postoje stotine atrakcija: katedrale, zamkovi, utvrđenja, manastairi i istorijski dijelovi grada. Među najvećim atrakcijama ubrajaju se:

  • Velika džamija u Kordobi
  • Palata Alhambra u Granadi
  • Zamak Alcazar u Sevilji
  • Tvrđava Alcazaba u Malagi
  • Katedrala u Sevilji
  • Palata Karla V

Svaka od provincija ukrašena je različitim stilovima arhitekture, koji svjedoče o uticaju civilizacija koje smo pomenuli – islamskom, renesansnom, baroknom i modernističkom arhitekturom.

O bogatsvu umjetnosti možda najbolje svedoči činjenica da iz ovog regiona potiču neki od najvećih slikara – Velaskes, Muriljo i Pikaso. Njihova djela možete videti u brojnim galerijama i muzeijma.

Mnogi kažu da ovaj region najbolje opisuje Španiju kao cjelinu – suncem okupano mjesto ljubitelja fieste i borbe bikova, dom trubadura i živahnih heroina opere. Iako je ovaj opis pomalo dramatičan, mnogo toga važi i danas. Andaluzija je uprkos modernizacije, održala svoj tradicionalni duh, gde vas atmosfera – kao energični flamenko – ponese onda kada to najmanje očekujete.

Rezervišite jesenji aranžman po sniženoj cjeni već danas i uživajte u svim ljepotama osunčanog regiona juga Španije.

Guliver Travel Agency

Guliver je turistička agencija u Podgorici koju čini tim mladih, obrazovanih, profesionalnih i iskusnih turističkih kadrova. Pružanje kvalitetne usluge i povjerenje naših klijenata nam je uvijek na prvom mjestu.